Η Κεντρική Τράπεζα της Νιγηρίας (Central Bank of Nigeria - CBN), ανακοίνωσε έναν μηχανισμό που θα έχει σαν σκοπό την ενίσχυση των διεθνών εμβασμάτων προς την χώρα καθώς και την ενθάρρυνση χρήσης για αυτόν τον σκοπό, των επίσημων μεσολαβητών για την ανάκτηση των χρημάτων.
Η κίνηση αυτή ης Κεντρικής Τράπεζας για παροχή κινήτρων στους παραλήπτες έρχεται μετά την πτώση των επίσημων εισροών εμβασμάτων στην χώρας, καθώς οι παραλήπτες επιλέγουν μη παραδοσιακούς διαδρόμους όπως είναι η χρήση κρυπτονομισμάτων.
Σύμφωνα με το αποκαλούμενο πρόγραμμα "naira για δολάριο" της Κεντρικής Τράπεζας της Νιγηρίας, οι αποδέκτες διεθνών εμβασμάτων θα δικαιούνται επιπλέον πληρωμή που ισοδυναμεί με 1,2 σεντ (5 naira) για κάθε ένα δολάριο ΗΠΑ. Πάντως, για να τα λέμε όλα, αυτό το πρόγραμμα παροχής κινήτρων έχει τεθεί σε εφαρμογή μόνο για 60 ημέρες.
Ενδεχομένως οι 'ζαλισμένοι' ιθύνοντες της Κεντρικής Τράπεζας της Νιγηρίας πειραματίζονται, θέλουν να δουν τις αντιδράσεις των πολιτών - πελατών ...αλλά και από την άλλη δεν είναι διατεθειμένοι να ξοδέψουν απεριόριστο ποσό χρημάτων για τους πειραματισμούς τους.
Ανακοινώνοντας αυτά τα μέτρα, η Κεντρική Τράπεζα της Νιγηρίας αναφέρει ότι στόχος τους είναι να «αυξηθούν οι εισροές εμβασμάτων από τη διασπορά στη χώρα». Σε επιστολή που εξηγείται πώς θα λειτουργήσει το σύστημα κινήτρων, αναφέρεται:
Υπό το πρίσμα αυτό, η Κεντρική Τράπεζα της Νιγηρίας και οι εμπορικές τράπεζες, πληρώνουν στους παραλήπτες εμβασμάτων το κίνητρο 5 Naira για κάθε 1 USD που αποστέλλεται από τον αποστολέα και συλλέγεται από τον καθορισμένο δικαιούχο. Αυτό το κίνητρο καταβάλλεται στους παραλήπτες είτε επιλέγουν να εισπράξουν το USD ως μετρητά στο γκισέ είτε να το μεταφέρουν στο λογαριασμό τους.
Σύμφωνα με την επιστολή, το σύστημα παροχής κινήτρων πρόκειται να λήξει στις 8 Μαΐου, ενώ οι ιθύνοντες είναι πεπεισμένοι ότι αυτό θα ενισχύσει την εισροή εμβασμάτων στη χώρα μέσω του τραπεζικού οικοσυστήματος.
Καταβαράθρωση των εισερχόμενων εμβασμάτων
Οι εισροές διεθνών εμβασμάτων στην Νιγηρίας σημείωσαν σημαντική πτώση στα τέλη του 2020. Όπως δείχνουν τα δεδομένα από τη Nairalytics, οι εισροές της χώρας μειώθηκαν από το υψηλό του Ιανουαρίου 2020 - ύψους 2,05 δισεκατομμυρίων δολαρίων - στα 54,4 εκατομμύρια δολάρια έως το τέλος Σεπτεμβρίου 2020.
Υπερτιμημένη συναλλαγματική ισοτιμία
Η τεράστια μείωση των εμβασμάτων μέσω επίσημων διαδρόμων έρχεται καθώς περισσότεροι Νιγηριανοί στράφηκαν σε εταιρείες που χρησιμοποιούν κρυπτονομίσματα για τη μεταφορά κεφαλαίων πέρα από τα σύνορα. Σε αντίθεση με τα ρυθμιζόμενα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που χρησιμοποιούν την «επίσημη συναλλαγματική ισοτιμία», οι ολοένα και πιο δημοφιλείς εταιρείες εμβασμάτων κρυπτονομισμάτων (πριν από την επιβολή της οδηγίας) χρησιμοποιούσαν την παράλληλη συναλλαγματική ισοτιμία κατά τη μετατροπή του USD σε naira. Καθώς το χάσμα μεταξύ της επίσημης και της παράλληλης συναλλαγματικής ισοτιμίας αυξήθηκε, οι εισροές μέσω επίσημων καναλιών μειώθηκαν, ενώ οι όγκοι που διαχειρίζονται οι εταιρείες κρυπτονομισμάτων αυξήθηκαν.
Εν τω μεταξύ, στις προηγούμενες προσπάθειές της να σταματήσει τη μείωση των εισροών ξένου συναλλάγματος, η Κεντρική Τράπεζα της Νιγηρίας προχώρησε σε υποτίμηση του νομίσματος naira τρεις φορές. Η πρώτη υποτίμηση ανακοινώθηκε τον Μάρτιο του 2020 όταν η συναλλαγματική ισοτιμία δολαρίου σε naira μετακινήθηκε από 1:307 σε 1:360. Τέσσερις μήνες αργότερα, η τιμή προσαρμόστηκε οριακά σε 1 USD για 380 naira. Στην τελευταία υποτίμησή του, η Κεντρική Τράπεζα της Νιγηρίας μετέβαλε τη συναλλαγματική ισοτιμία στο 1 USD για 411 naira. Ωστόσο, σύμφωνα με τον ιστότοπο Abokifx, που παρακολουθεί την παράλληλη συναλλαγματική ισοτιμία της αγοράς, 1 δολάριο ΗΠΑ διαπραγματευόταν πριν λίγο για 475 naira.
Απομένει να δούμε αν το σύστημα παροχής κινήτρων θα επιτύχει την επιστροφή των εισροών εμβασμάτων στα προηγούμενα επίπεδα ή θα χρειαστεί ...οι μάγοι να βγάλουν άλλους λαγούς από τα καπέλα τους!