Η κεφαλαιοποίηση που βάρυνε και τα σενάρια για ήπια άνοδο που μέχρι στιγμής διαψεύδονται. Η περίπτωση της φούσκας και η σύγκριση με τις τεχνολογικές μετοχές. Το κρίσιμο ερώτημα που περιμένει... απάντηση.


Υπάρχει διάχυτη η εντύπωση πως ο ανοδικός κύκλος της τιμής του Bitcoin που έχει ξεκινήσει, θα είναι πιο ήπιος σε σχέση με αυτόν του 2017.

Πρόκειται για ένα λογικό συμπέρασμα, καθώς η κεφαλαιοποίησή του έχει «βαρύνει», αλλά δεν βλέπουμε να ισχύει μέχρι τώρα στην πράξη. Στο παρακάτω διάγραμμα έχουμε τη σύγκριση της πορείας της τιμής που είχε συμβεί μετά τα halving. Όπως φαίνεται, η ορμή που έχει αυτή την περίοδο είναι ακόμα μεγαλύτερη! Αν συνεχίσει με την ίδια φόρα, θα διπλασιάσει την τιμή του μέσα στον Απρίλη ή Μάιο.

 

Πολλοί θεωρούν το Bitcoin φούσκα. Ίσως και να αποδειχθεί ότι είναι. Αυτά αποκαλύπτονται μετά, ποτέ πριν. Ωστόσο, ακόμα και φούσκα να είναι, το σίγουρο είναι πως βρίσκεται στην αρχή της. Τώρα εισέρχονται οι πρώτες εισηγμένες επιχειρήσεις (Tesla, MicroStrategy, Square), οι διαχειριστές (Stanley Druckenmiller, Paul Tudor Jones, Bill Miller), θεσμικοί (PayPal, Bank of New York Mellon, MassMutual), οι δήμοι (Μαϊάμι). Δείτε γύρω σας πόσοι είναι επιφυλακτικοί ακόμα ή θεωρούν πως έχασαν το τρένο.

Η σύγκριση με τεχνολογικές μετοχές

Όλοι σχεδόν θεωρούν δεδομένη τη φάση της διόρθωσης του Bitcoin και μάλιστα της έντονης, διότι βασίζονται στην παλιά χρηματιστηριακή συμπεριφορά του. Όμως είναι περισσότερες οι ομοιότητες του παλιού Bitcoin με το σημερινό ή οι διαφορές; Άραγε πότε ήταν η bear market για την Google; Πράγματι, κάποια στιγμή μπορούσες να την πουλήσεις και να την πάρεις λίγο φτηνότερα. Όμως αν είχες πιστέψει πραγματικά στο όραμα της Google, δεν θα το έκανες ποτέ. Όποιος κρατάει την Google από τότε που εισήχθηκε το 2004 μέχρι σήμερα έχει πολλαπλασιάσει την επένδυσή του επί 21.

Στις μετοχές, τα δεδομένα που μπορείς να αναλύσεις είναι οικονομικά. Ο ισολογισμός, οι πωλήσεις, το χρέος. Στα κρυπτονομίσματα, τα σημαντικότερα δεδομένα αφορούν τις μετρήσεις που προσθέτουν αξία στο δίκτυο, όπως πόσα ενεργά πορτοφόλια υπάρχουν, αν ασχολούνται περισσότεροι προγραμματιστές. Συγκρίνοντας tokens, στην ουσία συγκρίνουμε οικοσυστήματα, πέρα από την τεχνολογία ή το επιχειρηματικό πλάνο.

Γιατί σήμερα είναι τόσο λίγοι, ακόμα και Αμερικανοί, που κατέχουν σημαντικές ποσότητες μετοχών της Amazon (AMZN); Επειδή στα πρώτα χρόνια της AMZN, οι περισσότεροι επενδυτές δίσταζαν να την αγοράσουν, ακόμη κι αν χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες της έμειναν ευχαριστημένοι. Ποιο ήταν το πρόβλημα; Πίστευαν πως είχαν χάσει την ευκαιρία. Ότι η τιμή είχε ξεφύγει. Γιατί; Επειδή κατά μέσο όρο τα πρώτα 12 χρόνια, η τιμή της AMZN ανέβαινε 175% ετησίως. Πίστευαν ότι είχε γίνει ακριβή. Ότι είχαν χάσει την ευκαιρία, ότι έπρεπε να είχαν επενδύσει νωρίτερα. Ωστόσο η ιστορία έδειξε πως έκαναν ένα τραγικό λάθος. Τα επόμενα 12 έτη, η AMZN αυξήθηκε 62 φορές.

Το Bitcoin είναι τώρα 12 ετών. Πόσο θα αξίζει ένα Bitcoin σε 12 χρόνια από τώρα; 100.000; 1.000.000; 100 δολάρια; Η ειλικρινής απάντηση είναι πως κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει. Ωστόσο γνωρίζουμε πως αυτοί που υποτίμησαν τη δυναμική της Google, της Facebook, του Netflix και της Amazon, τώρα το έχουν μετανιώσει. Δεν πίστεψαν τη χρηματιστηριακή προοπτική, παρόλο που επί δεκαετίες χρησιμοποιούσαν τι υπηρεσίες τους και ήταν ευχαριστημένοι.

Τι κοινό έχουν όλες αυτές οι εταιρείες; Εκμεταλλεύτηκαν τις δυνατότητες των ψηφιακών ευκολιών και τη δύναμη του δικτύου του οποίου η αξία αυξάνεται με τον αριθμό των χρηστών. Σκεφτείτε το ίδιο ακριβώς Facebook, με τις ίδιες ακριβώς υπηρεσίες, αλλά με 1.000 χρήστες μόνο. Πόσο θα αξίζει; Τίποτα ιδιαίτερο. Σε καμία περίπτωση τις εκατοντάδες δισεκατομμύρια όπου αποτιμάται σήμερα.

Ίσως δεν είναι τυχαίο πως μόνο για δύο κατηγορίες ανθρώπων χρησιμοποιούμε τον όρο χρήστης. Για αυτούς που χρησιμοποιούν τα τεχνολογικά δίκτυα και τους εθισμένους στα ναρκωτικά.

Το δίκτυο του χρήματος

Ανεξάρτητα από το ποια μέσα χρησιμοποιούνται, ο σκοπός της επικοινωνίας παραμένει ο ίδιος: η μεταφορά πληροφοριών σε συγκεκριμένο χωροχρόνο. Ο σκοπός του νομισματικού δικτύου είναι και αυτός μοναδικός: η μετακίνηση της αξίας στον χωροχρόνο. Για την εκπλήρωση αυτού του σκοπού, οι διάφορες μορφές τεχνολογίας εξελίσσονται με την πάροδο του χρόνου.

Το χρήμα είναι ένα κοινωνικό δίκτυο. Παρόμοια με το πλέγμα τηλεφώνων και σύγχρονων μέσων κοινωνικής δικτύωσης, ένα νομισματικό δίκτυο γίνεται πιο πολύτιμο καθώς περισσότεροι άνθρωποι συμμετέχουν σε αυτό. Το μαθηματικό μοντέλο που εφαρμόζεται στην επικοινωνία, βασίζεται στη θεωρία για την εξάπλωση των επιδημιών.

Η ιδιότητα να μεγαλώνουν εκθετικά ονομάζεται επίδραση δικτύου (network effect). Το πρόσθετο όφελος που επιτυγχάνεται με την προσθήκη ενός νέου μέλους για όλους τους ήδη υπάρχοντες που συμμετέχουν. Ένα απλό παράδειγμα αυτού είναι το τηλέφωνο: Αν υπάρχει μια τηλεφωνική συσκευή, στην ουσία δεν έχει καμιά οικονομική αξία. Από την στιγμή όμως που θα υπάρξουν δύο τηλεφωνικές συσκευές, η οικονομική αξία του δικτύου υψώνεται στο τετράγωνο. Έτσι ανεβαίνει από το 0 στο 4. Προσθέτοντας μια τρίτη συσκευή, η οικονομική αξία του δικτύου ανεβαίνει στο 9 κ.ο.κ. Με λίγα λόγια, δημιουργείται μια εκθετική και όχι αναλογική αύξηση της αξίας του.

Αυτός είναι ο νόμος του Metcalfe, δηλαδή ότι η αξία ενός δικτύου είναι ανάλογη με το τετράγωνο του αριθμού των κόμβων, δηλαδή του αριθμού των χρηστών του δικτύου (n2). Με άλλα λόγια, η αξία του δικτύου βασίζεται στον αριθμό των υπαρχουσών και δυνητικών συνδέσεων. Η αύξηση των χρηστών έχει σαν αποτέλεσμα έναν θετικό βρόχο ανατροφοδότησης, καθώς ενθαρρύνει και άλλους να συμμετέχουν. Αυτή η τάση οδήγησε την εξέλιξη της τεχνολογίας των επικοινωνιών. Από τα περιστέρια περάσαμε στον τηλέγραφο, στο τηλέφωνο, στο Διαδίκτυο.

Η αξία του Facebook εκτινάχθηκε όταν κατάφερε να συνδυάσει την κοινωνική ενέργεια σε ένα δίκτυο λογισμικού. Όλοι το αντιλαμβάνονται αυτό. Εκείνο που δυσκολεύονται να καταλάβουν, είναι πως το Bitcoin συγκεντρώνει νομισματική ενέργεια σε ένα δίκτυο λογισμικού.

Κάθε νεότερη τεχνολογία επικοινωνίας υπόκειται σε δοκιμασία. Επιβιώνει ή χάνεται, ανταγωνιζόμενη για την κάλυψη των αναγκών του καταναλωτή, όσον αφορά την ταχύτητα, την πιστότητα των μηνυμάτων, την αξιοπιστία. Το Bitcoin δεν είναι πια τόσο καινούργιο, έχει δοκιμαστεί τα τελευταία 12 χρόνια, χωρίς να χρειάζεται την υποστήριξη του κράτους ή την κυκλοφορία του μέσα από το τραπεζικό δίκτυο.

Σκεφτείτε το ως μαθητή γυμνασίου, δεδομένης της ηλικίας του. Μόλις πήρε το πρώτο του τεστ και σύμφωνα με την JP Morgan, είχε «κυρίως θετικά» αποτελέσματα. Παρ' όλα αυτά, κάποιοι συνεχίζουν να το αντιμετωπίζουν με καχυποψία, ενώ κάποιοι άλλοι το εκλαμβάνουν ως κάτι που θα βελτιώσει τη ζωή τους. Κανείς όμως δεν είναι πια αδιάφορος.

Αν δεν είναι αυτό επιτυχία, τότε τι είναι;

 

Πηγή: euro2day.gr

To bitcoinsgreece.gr χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματική λειτουργία του ιστοτόπου. Με την πλοήγησή σας στο site συμφωνείτε στην αποδοχή των cookies.