Πρόσφατα η Νορβηγία αναδείχθηκε ως η χώρα με τη μικρότερη κυκλοφορία μετρητών στην οικονομία της και παρολ'αυτά η κεντρική της τράπεζα συμβουλεύει τον κόσμο να μην αρχίσει να χρησιμοποιεί το bitcoin ως εναλλακτική.
Ο Oystein Olsen, διοικητής της Norges Bank στο Όσλο λέει ότι είναι αδιανόητο πως το bitcoin -το πιο δημοφιλές κρυπτονόμισμα- θα αντικαταστήσει το χρήμα που διαχειρίζονται αυτή τη στιγμή οι κεντρικές τράπεζες.
Το bitcoin «χρειάζεται υπερβολικούς πόρους, είναι πολύ δαπανηρό και το σημαντικότερο, δεν διασφαλίζει τη σταθερότητα», είπε ο Olsen. «Το βασικό μέλημα και αποστολή για μια κεντρική τράπεζα και για το βασικό της νόμισμα είναι η διασφάλιση της σταθερότητάς ως προς την αξία του χρήματος αλλά του συστήματος, και αυτό δεν συμβαίνει με το bitcoin».
Η άποψη του Olsen για το bitcoin δεν έρχεται πολύ μετά τη δήλωση στήριξης του Kjell Inge Rokke, ενός από τους πιο επιτυχημένους επιχειρηματίες της Νορβηγίας, ο οποίος εκτίμησε πως το bitcoin θα καταλήξει στη σωστή πλευρά της ιστορίας ενώ δεν αποκλείεται μια μέρα, ένα bitcoin «να αξίζει πολλά εκατομμύρια δολάρια».
Τη Δευτέρα, η τιμή του bitcoin κινείται στα 56.036 δολάρια, καταγράφοντας άνοδο 3,45% που αντιστοιχεί σε εκτόξευση σχεδόν 900% σε σχέση με έναν χρόνο πριν.
Στη μάχη των ψηφιακών νομισμάτων και οι τράπεζες
Στο μεταξύ οι κεντρικές τράπεζες σπεύδουν να ανταποκριθούν στην ταχεία απάλειψη του χρήματος αναπτύσσοντας τα δικά τους ψηφιακά νομίσματα προτού κυριαρχήσουν τα κρυπτονομίσματα. Η υποδιοικήτρια της Norges Bank Ida Wolden Bache είπε τον περασμένο Νοέμβριο ότι η Νορβηγία είναι η χώρα με τη χαμηλότερη κυκλοφορία μετρητών, με μόλις το 4% όλων των πληρωμών να εκτελείται με χαρτονομίσματα και νομίσματα. Αυτό έχει εγείρει ερωτήματα για το πώς θα πρέπει να πραγματοποιούνται οι συναλλαγές στο μέλλον.
Η Νορβηγία, ωστόσο, δεν πρωτοπορεί στην ανάπτυξη ψηφιακού νομίσματος από κεντρική τράπεζα. Αντίθετα, η Σουηδία και η Κίνα είναι παγκόσμιοι ηγέτες, καθώς οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής συνεργάζονται με experts της τεχνολογίας για να σχεδιάσουν κάτι που θα μπορούν να έλεγχουν οι κεντρικές τράπεζες.
Όσο για το bitcoin, το οποίο κάποιοι κεντρικοί τραπεζίτες έχουν παρομοιάσει με τη φούσκα της τουλίπας του 17ου αιώνα, ο Olsen σχολιάζει: «Δεν νομίζω ότι στο τέλος της ημέρας θα αποτελέσει απειλή για τις κεντρικές τράπεζες. Αν και κάποιοι άνθρωποι μιλούν για κάτι τέτοιο».
«Τα ψηφιακά νομίσματα ευρύτερα είναι οίνος νέος, από πολλές απόψεις», είπε, αλλά τώρα «οι κεντρικές τράπεζες μπαίνουν στο παιχνίδι».
Πηγή: insider.gr