Η απεριόριστη εκτύπωση χρήματος από τις κεντρικές τράπεζες και η αναζήτηση καταφυγίων από τους επενδυτές. Η θέση του επικεφαλής της FED για το κρυπτονόμισμα και ένα στατιστικό που μιλά από μόνο του για την τουρκική λίρα.
«Το Bitcoin είναι περισσότερο υποκατάστατο του χρυσού παρά του δολαρίου», ανέφερε ο διοικητής της FED Τζερόμ Πάουελ χθες, σε ένα διαδικτυακό σεμινάριο που χρηματοδοτήθηκε από την Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (BIS). Προηγουμένως, όμως, ισχυρίστηκε ότι «τα crypto περιουσιακά στοιχεία είναι εξαιρετικά ασταθή -δείτε το Bitcoin. Δεν είναι χρήσιμα ως οχήματα διαφύλαξης αξίας. Δεν υποστηρίζονται από τίποτα. Είναι περισσότερο ένα περιουσιακό στοιχείο με σκοπό την κερδοσκοπία».
Είναι αναμφίβολα μια πρόοδος προς την ορθή κατεύθυνση τα λόγια του Πάουελ, παρ' όλα αυτά φαίνεται να δυσκολεύεται να κατανοήσει τον λόγο που το Bitcoin αυτή την περίοδο κοστολογείται από εκατομμύρια επενδυτές ένα τρισεκατομμύριο δολάρια. Είναι γεγονός πως είναι δύσκολο να κάνεις κάποιον να καταλάβει κάτι, όταν ο μισθός, η καριέρα και η φήμη του εξαρτάται από το ότι δεν το καταλαβαίνει.
Άραγε το δολάριο και η ικανότητα της FED να «τυπώνει» απεριόριστα, πού ακριβώς στηρίζεται εκτός από τις υποσχέσεις των πολιτικών; Θεωρητικά, στην ιδανική του μορφή, η ποσότητα του χρήματος πρέπει να αυξάνεται ανάλογα με τον πλούτο. Εδώ όμως έχουμε μια εμφανή και εσκεμμένη καταστρατήγηση του κανόνα. Από την εμφάνιση της πανδημίας και μετά, έχει μειωθεί η παραγωγή πλούτου και έχει αυξηθεί η παραγωγή νομισμάτων. Αν συνολική περιουσία της κοινωνίας είναι εκατό πορτοκάλια και εσύ κατέχεις ένα, το πορτοκάλι σου δεν θα αξίζει το ίδιο, αν η ποσότητά τους αυξηθεί σε διακόσια.
Για τις δηλώσεις Πάουελ μπορούν να υπάρξουν διαφορετικές απόψεις σε ακαδημαϊκό επίπεδο. Να συμφωνήσεις ή να διαφωνήσεις σε κάποιο συμπόσιο με πλούσια και λαχταριστά εδέσματα, απολαμβάνοντας εκλεπτυσμένα πανάκριβα κρασιά. Όταν όμως υφίστασαι τις επιπτώσεις των ανεύθυνων πολιτικών της ηγεσίας του κράτους σου, στην πορεία προς τη φτωχοποίηση, σου είναι δύσκολο να αντιληφθείς για ποιον ακριβώς λόγο γίνεται η αντιπαράθεση.
Όπως για παράδειγμα οι Τούρκοι πολίτες, οι οποίοι βλέπουν τις οικονομίες τους να εξατμίζονται πιο γρήγορα από τη σταγόνα κάτω από τον καυτό ήλιο. Πόσο πιθανό είναι να πειστεί κάποιος Τούρκος (και όχι μόνο) για τα πλεονεκτήματα του κρατικού νομίσματος, όταν τα τελευταία 5 χρόνια το εθνικό νόμισμά του έχει χάσει το 99% της αξίας του έναντι του Bitcoin;
Κι όχι μόνο αυτό. Σε ένα αυταρχικό καθεστώς, δεν θέλει πολύ να βρεθείς σε κάποιο σκοτεινό κελί, επειδή έκανες το έγκλημα να μη συναινείς ή να μην σου αρέσει ο τρόπος με τον οποίο ασκείται η διακυβέρνησης στη χώρα σου. Να ζήσεις σκηνές από την ταινία «Το εξπρές του μεσονυχτίου» ή να σου παγώσουν τον τραπεζικό λογαριασμό ή να σου κατάσχουν το σπίτι, επειδή υποψιάζεται το καθεστώς ότι αποτελείς απειλή.
Όλα αυτά είναι απλά αδύνατο να συμβούν στο δίκτυο του Bitcoin. Οι καταθέσεις σου δεν υπάρχει περίπτωση να «κουρευτούν», όπως έγινε στην Κύπρο. Δεν έχουν περιορισμούς ως προς το να σταλθούν στο εξωτερικό, όπως στην Ελλάδα μέχρι πρόσφατα ή στην Κίνα. Μετατρέπονται χωρίς εμπόδια σε άλλο νόμισμα, αν διαπιστώσεις πως η Κεντρική Τράπεζα σκοπεύει να κάνει το εθνικό νόμισμα κουρελόχαρτο, όπως στη Βενεζουέλα. Πιστεύετε ότι ο υπερπληθωρισμός (άλλη μια μορφή κατάσχεσης πλούτου) είναι μόνο για φτωχές χώρες και πως η πλούσια Δύση είναι στο απυρόβλητο; Μάλλον ξεχάσατε πόσο εύκολα αλλάζουν τα πράγματα. Πριν λίγους μήνες, βλέπαμε σκηνές ανθρώπων να μάχονται για χαρτιά υγείας στις ΗΠΑ, στο Ηνωμένο Βασίλειο, στην Αυστραλία.
Με το Bitcoin, για πρώτη φορά στην ιστορία, ο ιδιώτης μπορεί να προστατεύσει τον πλούτο του έναντι στην αυθαιρεσία της εξουσίας. Στους τραπεζικούς λογαριασμούς, οι αρχές μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν. Όσον αφορά τα χρήματα που έχεις στην τράπεζα, είναι σαν να έχεις ένα σπίτι και να έχεις παραδώσει τα κλειδιά σε κάποιους άλλους. Θα πρέπει να τους τα ζητήσεις για να μπεις μέσα. Μόνο που κάποιες φορές αρνούνται να στα δώσουν, όπως αποκαλύπτουν με οδυνηρή έκπληξη κάποιοι συμπολίτες μας. Ακόμα και εν μέσω πανδημίας συνεχίζονται οι κατασχέσεις των τραπεζικών λογαριασμών, λόγω οφειλών. Ένα πρόβλημα που δεν είναι καθόλου μικρό στη χώρα μας, καθώς η δεκαετής κρίση έχει βρει τους μισούς σχεδόν Έλληνες να χρωστάνε στο δημόσιο.
Στην ουσία, οι καταθέτες έχουν δώσει ένα δάνειο στην τράπεζα. Με τι εξασφάλιση; Την καλή τους πίστη. Κάτι που δεν είναι πάντοτε δεδομένο. Μην υποτιμούμε το γεγονός ότι η πλειονότητα του κόσμου ζει κάτω από καταπιεστικά και διεφθαρμένα καθεστώτα. Ούτε ότι υπάρχει περίπτωση να εκδιωχθείς από τη χώρα, αφήνοντας πίσω την περιουσία σου λόγω πολεμικής σύρραξης, όπως στην Κύπρο το 1974. Αν υπήρχε Bitcoin από τότε, οι Μικρασιάτες το 1922 δεν θα έφευγαν φτωχοί.
Δεν είναι καθόλου περίεργο λοιπόν που, σύμφωνα με τα δεδομένα του Google Trends, τα οποία παρουσιάζουν τα στατιστικά της μηχανής αναζήτησης, ο αριθμός των ενδιαφερόμενων για το Bitcoin στην Τουρκία εξακοντίστηκε στα ύψη, ιδιαίτερα σε ορισμένες από τις πιο φτωχές επαρχίες της χώρας. Μεταξύ των τριών πρώτων είναι οι Diyarbakır, Batman και Hakkari. Ούτε είναι τυχαίο πως η γειτονική χώρα είναι από τις υψηλότερες κατά κεφαλήν στη χρήση κρυπτονομισμάτων στον κόσμο. Πως προτιμούν να τοποθετούν τις οικονομίες τους σε χρυσό, ακίνητα και λογαριασμούς σε συνάλλαγμα, καθώς είναι εξοικειωμένοι με τη νομισματική μεταβλητότητα. Για αυτό αγαπούν τα σκληρά περιουσιακά στοιχεία. Ένας αυξανόμενος αριθμός Τούρκων επιλέγει ειρηνικά ένα διαφορετικό νομισματικό σύστημα, που δεν μπορεί να ελέγξει η κυβέρνησή τους.
Μια άλλη δομική διαφορά των crypto με το παραδοσιακό χρηματοπιστωτικό σύστημα αφορά στις επενδύσεις. Το Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης διέκοψε χθες το πρωί τις συναλλαγές, μετά την ισχυρή πτώση που σημειώθηκε, εξαιτίας της αβεβαιότητας από την υποτίμηση της τουρκικής λίρας. Οι συναλλαγές διακόπηκαν, όπως προβλέπεται σε περιπτώσεις ισχυρών υποχωρήσεων. Παρόμοιοι κανόνες υπάρχουν ακόμα και στο προπύργιο του καπιταλισμού, τις ΗΠΑ και σε όλες τις χώρες.
Ωστόσο αυτό ποτέ, μα ποτέ, δεν πρόκειται να συμβεί στην αγορά των κρυπτονομισμάτων, που λειτουργεί 24/7/365. Είναι τέτοια η αρχιτεκτονική του συστήματος, που αποκλείει τη δυνατότητα κυβερνητικών παρεμβάσεων. Δεν μπορούν να θεσπιστούν κανόνες για να προστατέψουν ή «προστατέψουν» τους επενδυτές. Δεν υπάρχει limit up και limit down. Κανείς δεν μπορεί να σταματήσει την ελεύθερη διαπραγμάτευση. Είναι η μοναδική πραγματικά ελεύθερη αγορά που υπάρχει, με ό,τι κινδύνους ή ευκαιρίες συνεπάγεται κάτι τέτοιο.
Πηγή: euro2day.gr