Εάν θέλετε να μπείτε στον χώρο του bitcoin υπάρχουν μερικά πράγματα που πρέπει να ξέρετε και να μην τα ξεχνάτε ποτέ! Με το bitcoin μπορείτε να κάνετε συναλλαγές αλλά με διαφορετικό τρόπο από αυτόν που έχετε χρησιμοποιώντας έναν τραπεζικό λογαριασμό. Mε το bitcoin πρέπει να δείχνετε την ίδια προσοχή - ή και μεγαλύτερη - που δίνετε στο πραγματικό σας πορτοφόλι!

Ασφαλίστε το πορτοφόλι σας

Όπως κάνουμε και στην καθημερινή μας ζωή, το πορτοφόλι μας πρέπει να είναι ασφαλές. Με το bitcoin μπορούμε να μεταφέρουμε ποσά πολύ γρήγορα, οπουδήποτε σε οποιονδήποτε απολαμβάνοντας τον απόλυτο έλεγχο των χρημάτων μας και της διακίνησής τους. Τα μεγάλα καράβια όμως έχουν και μεγάλες σκοτούρες... εννοώ ότι ναι μεν μας παρέχονται απίστευτες δυνατότητες, όμς απαιτείται και από τη δική μας πλευρά η λήψη σοβαρών μέτρων ασφαλείας. Δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε ότι με το bitcoin εμείς είμαστε η τράπεζα του εαυτού μας. Άρα το επίπεδο ασφάλειας που μας παρέχει μία τράπεζα, πρέπει να το διασφαλίσουμε εμείς για τα δικά μας χρήματα. Διαβάστε περισσότερα για την ασφάλεια των πορτοφολιών - είναι πολύ σημαντικό.

H αξία του bitcoin υπόκειται σε διακυμάνσεις

Η τιμή του bitcoin μπορεί να αυξηθεί ή να μειωθεί απρόβλεπτα σε ελάχιστο χρόνο, λόγω πολλών παραγόντων όπως είναι η ανωριμότητα των αγορών του, ξαφνικές ανακοινώσεις νομικού ελέγχου ή ακόμα και έλλειψης ρευστότητας. Για αυτόν τον λόγο δεν προτείνεται να μετατρέπετε τις οικονομίες σε bitcoin. To bitcoin θα πρέπει να το αντιμετωπίζετε περισσότερο σαν επένδυση υψηλού ρίσκου οπότε μην αποθηκεύετε ποσά χρημάτων σε bitcoin περισσότερα από αυτά που αντέχετε να ρισκάρετε. Εάν δέχεστε πληρωμές σε bitcoin, υπάρχουν αρκετοί πάροχοι οι οποίοι τα μετατρέπουν στο τοπικό σας νόμισμα - με το αζημίωτο βέβαια.

Οι πληρωμές με bitcoin δεν είναι αναστρέψιμες

Όταν ξεκινήσει μία συναλλαγή με bitcoin αυτή κατόπιν δεν μπορεί να ακυρωθεί - με κανέναν τρόπο, Το μοναδικό που μπορεί να γίνει είναι αυτός που παρέλαβε το ποσό της συναλλαγής να σας το επιστρέψει. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί με την αξιοπιστία των ανθρώπων ή των επιχειρήσεων με τους οποίους κάνετε συναλλαγές. Από τη δική τους μεριά αυτοί πρέπει να ελέγχουν την ορθότητα των στοιχείων που σας παρέχουν ώστε να μπορέσετε να ολοκληρώσετε την πληρωμή σας προς αυτούς - τίποτε άλλο. Ο μηχανισμός του bitcoin μπορεί να ελέγξει για λάθη και συνήθως δεν θα σας αφήσει να στείλετε χρήματα σε μιά ανύπαρκτη διεύθυνση κατά λάθος. Μελλοντικά μπορεί να προστεθούν πρόσθετες υπηρεσίες οι οποίες θα προσφέρουν πρόσθετα μέτρα προστασίας για τους καταναλωτές.

To bitcoin δεν είναι ανώνυμο

Για να προστατέψει κανείς την ιδιωτικότητά του με το bitcoin, χρειάζεται λίγη (!) προσπάθεια. Όλες οι συναλλαγές bitcoin αποθηκεύονται δημοσίως και μονίμως στο δίκτυο, κάτι που σημαίνει ότι οποιοσδήποτε μπορεί να δει το υπόλοιπο οποιασδήποτε διεύθυνσης bitcoin, καθώς και τις συναλλαγές που έχουν γίνει με αυτήν. Παρόλα αυτά, η ταυτότητα του χρήστη πίσω από μία διεύθυνση παραμένει άγνωστη μέχρις ότου αυτή γνωστοποιηθεί μέσω των πληροφοριών που δημοσιοποιούνται π.χ. κατά τη διάρκεια μιας αγοράς ή άλλων περιπτώσεων. Αυτός είναι ένας λόγος για να χρησιμοποιείται μια διεύθυνση bitcοin μόνο μια φορά. Δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάτε ότι πέφτει σε εσάς η ευθύνη να υιοθετήσετε τις απαραίτητες καλές πρακτικές που θα σας επιτρέπουν να διατηρείτε την ιδιωτικότητά σας. Μάθετε περισσότερα για τους τρόπους με τους οποίους μπορείτε να προστατέψετε την ιδιωτικότητά σας.

Οι συναλλαγές που δεν έχουν επιβεβαιωθεί δεν είναι ασφαλείς

Οι συναλλαγές στο δίκτυο του bitcoin δεν ξεκινούν ως μη αναστρέψιμες. Αντ' αυτού, λαμβάνουν μια βαθμολογία επιβεβαίωσης που δείχνει πόσο δύσκολο είναι να αντιστραφούν (βλ. Πίνακα). Κάθε επιβεβαίωση διαρκεί από λίγα δευτερόλεπτα έως 90 λεπτά, με τα 10 λεπτά να είναι ο μέσος όρος. Εάν η συναλλαγή πληρώνει πολύ χαμηλά τέλη ή με άλλα λόγια είναι άτυπη, η λήψη της πρώτης επιβεβαίωσης μπορεί να διαρκέσει πολύ περισσότερο.

Επιβε­βαιώσεις Ελαφριά (Lightweight) πορτοφόλια Bitcoin Core
0 Ασφαλής εφόσον εμπιστεύεστε αυτόν που σας πληρώνει
1 Κάπως αξιόπιστη Κυρίως αξιόπιστη
3 Κυρίως αξιόπιστη Αρκετά αξιόπιστη
6 Χαμηλότερο προτεινόμενο όριο για συναλλαγές μεγάλης αξίας
30 Προτείνεται σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης για να αποφευχθεί ανθρώπινη παρέμβαση

To bitcoin βρίσκεται ακόμη σε πειραματικό στάδιο

Το Bitcoin είναι ακόμη και τώρα ένα νόμισμα που βρίσκεται σε ενεργή ανάπτυξη. Κάθε βελτίωση καθιστά το bitcoin πιο ελκυστικό, αλλά επίσης αποκαλύπτει νέες προκλήσεις καθώς αυξάνεται η υιοθέτησή του Κατά τη διάρκεια της χρήσης του, μπορεί να αντιμετωπίσετε αυξημένες χρεώσεις, πιο αργές επιβεβαιώσεις ή ακόμα και πιο σοβαρά προβλήματα. Προετοιμαστείτε για προβλήματα και συμβουλευτείτε έναν τεχνικό εμπειρογνώμονα πριν πραγματοποιήσετε σημαντικές επενδύσεις, και επίσης λάβετε υπόψη ότι κανείς δεν μπορεί να προβλέψει το μέλλον του Bitcoin.

Φορολογία και νομοθεσία

Το Bitcoin δεν είναι επίσημο νόμισμα. Ωστόσο, στα περισσότερα μέρη του κόσμου απαιτείται από εσάς να πληρώνετε φόρους εισοδήματος, πωλήσεων, μισθοδοσίας και υπεραξίας για οτιδήποτε έχει αξία, συμπεριλαμβανομένων των bitcoin. Είναι δική σας ευθύνη να διασφαλίσετε ότι συμμορφώνεστε με φορολογικές και άλλες νομικές ή κανονιστικές εντολές που εκδίδονται από την κυβέρνησή σας ή / και άλλους τοπικούς φορείς.

 

To bitcoinsgreece.gr χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματική λειτουργία του ιστοτόπου. Με την πλοήγησή σας στο site συμφωνείτε στην αποδοχή των cookies.