Ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) για τη Νιγηρία, Ari Aisen συζήτησε πρόσφατα την οδηγία της Κεντρικής Τράπεζας της Νιγηρίας (CBN) που στοχεύει τις εταιρείες που ασχολούνται με κρυπτονομίσματα.

Σε παρατηρήσεις που έγιναν κατά τη διάρκεια μιας ενημέρωσης τύπου μέσω τηλεδιάσκεψης, ο Aisen επανέλαβε μερικούς από τους ισχυρισμούς της CBN ότι τα κρυπτονομίσματα χρησιμοποιούνταν «για παράνομες συναλλαγές όπως ξέπλυμα χρήματος και διακίνηση ναρκωτικών»

Ο Aisen, που λέει ότι και άλλες κεντρικές τράπεζες έχουν αναλάβει παρόμοια δράση, πιστεύει ότι «πρέπει να ληφθεί μέριμνα» σχετικά με τη χρήση κρυπτονομισμάτων. Σε μια προφανή αιτιολόγηση της οδηγίας, ο Aisen είπε ότι η Κεντρική Τράπεζα της Νιγηρίας (CBN) θέλει μόνο μια λύση που θα είναι «προς το συμφέρον του συστήματος πληρωμών και της βιωσιμότητας του χρηματοπιστωτικού τομέα».

Κατά την ίδια ενημέρωση, ο Aisen κάλεσε τις νομισματικές αρχές της Νιγηρίας να εξετάσουν την «ενοποίηση των συναλλαγματικών ισοτιμιών». Ενώ το CBN διατηρεί την ανταλλαγή του naira έναντι του δολαρίου ΗΠΑ στο 380: 1. Η παράλληλη αγορά, από την άλλη πλευρά, προσφέρει σημαντικά υψηλότερο ποσοστό 475: 1.

Κάτι αντίστοιχο βέβαια συμβαίνει μετά την πρόσφατη οδηγία της Κεντρικής Τράπεζας της Νιγηρίας και στις ισοτιμίες του bitcoin.

Για να πάρουμε μια ιδέα: στις 18 Φεβρουαρίου, ενώ παγκοσμίως το bitcoin διαπραγματευόταν περίπου στις 52.000 δολάρια ΗΠΑ, στην Νιγηρία έφτασε να διαπραγματεύεται στις 76.000$!

Όσον αφορά τις διαφορές στις τιμές, ο διευθύνων σύμβουλος της νιγηριανής Naijacrypto, Chiagozie Iwu είπε ότι αυτές αντικατοπτρίζουν το κόστος της ανταλλαγής του νομίσματος naira, καθώς και η εφαρμογή της πρόσφατης οδηγίας της Κεντρικής Τράπεζας η οποία δυσκόλεψε τις αναλήψεις και καταθέσεις στα ανταλλακτήρια. Παρ' όλα αυτά ο Iwu ελπίζει ότι «η απαγόρευση θα αρθεί και τα πράγματα θα είναι καλύτερα από πριν».

Η κυβέρνηση της Νιγηρίας, όπως και τα υπόλοιπα κράτη στην αφρικανική ήπειρο, έχει δει τα έσοδά της να μειώνονται σημαντικά λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας του Covid-19. Εκτός από τα μειωμένα έσοδα, η Νιγηρία αντιμετωπίζει συνεχιζόμενες ελλείψεις συναλλάγματος, οι οποίες με τη σειρά τους προσθέτουν πίεση στο τοπικό νόμισμα.

Για να μετριάσει μερικές από αυτές τις προκλήσεις, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ συμβουλεύει την κυβέρνηση της Νιγηρίας να μην αυξήσει τους φόρους. Αντ ' αυτού, ο Aisen παροτρύνει τη Νιγηρία να επεκτείνει τη φορολογική βάση και να εμποδίσει τις διαρροές.

To bitcoinsgreece.gr χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματική λειτουργία του ιστοτόπου. Με την πλοήγησή σας στο site συμφωνείτε στην αποδοχή των cookies.