Η Γενική Εισαγγελέας της Πολιτείας της Νέας Υόρκης και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC) κατέθεσαν αγωγή εναντίον πλατφόρμας συναλλαγών, κατηγορώντας την για απάτη άνω του ενός εκατομμυρίου δολαρίων.

Οι ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ κατηγορούν την Coinseed για παράνομη λειτουργία πλατφόρμας ανταλλαγής κρυπτονομισμάτων

Για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι, η Γενική Εισαγγελέας της Πολιτείας της Νέας Υόρκης Letitia James, ανέλαβε νομική δράση ώστε να διακοπεί η λειτουργία του ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων που λειτουργεί υπό την ιδιοκτησία της Coinseed Inc. Η αγωγή η οποία κατατέθηκε στο Ανώτατο Δικαστήριο της Νέας Υόρκης, αναφέρει ότι η Coinseed λειτουργεί "μια παράνομη πλατφόρμα συναλλαγών κρυπτoνομισμάτων που εξαπάτησε χιλιάδες επενδυτών σε όλη τη χώρα για περισσότερα από 1 εκατομμύριο δολάρια."

Στην αγωγή εγκαλούνται η Coinseed Inc., ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλός της, Delgerdalai Davaasambuu, και ο επικεφαλής οικονομικός διευθυντής Sukhbat Lkhagvadorj ως κατηγορούμενοι.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του γραφείου της Γενικής Εισαγγελίας της Νέας Υόρκης, «η Γενική Εισαγγελέας James ζητά την διακοπή λειτουργίας» της πλατφόρμας συναλλαγών κρυπτονομισμάτων και «να ανακτήσει τα καταχρασθέντα κεφάλαια χιλιάδων επενδυτών». Σημειώνοντας ότι «το Coinseed αγνόησε σκόπιμα πολλούς νόμους περί καταχώρησης κινητών αξιών και εμπορευμάτων»:

Η Γενική Εισαγγελέας James επιδιώκει να σταματήσει την Coinseed και τους δύο μεμονωμένους κατηγορούμενους από το να λειτουργήσουν περαιτέρω, ως μη εγγεγραμμένοι έμποροι αξιών μέσω της εφαρμογής τους για κινητά, καθώς και να επιστρέψουν τις επενδύσεις στο άνευ αξίας κρυπτονόμισμα του Coinseed, με διακριτικό CSD.

Η Γενική Εισαγγελέας ισχυρίζεται ότι «το Coinseed και οι μεμονωμένοι κατηγορούμενοι διαπραγματεύονταν παράνομα, κρυπτονομίσματα όπως το bitcoin, χωρίς να είναι εγγεγραμμένος μεσίτης-έμπορος στη Νέα Υόρκη, ενώ ταυτόχρονα απέτυχαν να δικαιολογήσουν την επιβολή ορισμένων τελών που σχετίζονται με την εμπορία εικονικών νομισμάτων για λογαριασμό των επενδυτών τους».

Η αγωγή ισχυρίζεται επίσης ότι «οι κατηγορούμενοι προσπάθησαν να χρηματοδοτήσουν την εταιρεία-απάτη, συγκεντρώνοντας κεφάλαια από μια μη εγγεγραμμένη προσφορά κινητών αξιών και δελεάζοντας τους επενδυτές με ψευδείς ισχυρισμούς σχετικά με τις επαγγελματικές τους εμπειρίες και το ρόλο της ομάδας διαχείρισης τους». Η πώληση αυτών των ψηφιακών αξιών (tokens) πραγματοποιήθηκε περίπου μεταξύ Δεκεμβρίου 2017 και Μαΐου 2018. Eκατοντάδες επενδυτές συμμετείχαν, συμπεριλαμβανομένων εκείνων στις ΗΠΑ.

Την ίδια ημέρα, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC) ανακοίνωσε ότι έχει καταθέσει κατηγορίες εναντίον της Coinseed Inc. και του Διευθύνοντος Συμβούλου της για παραβάσεις νόμιμης εγγραφής σχετικά με τις υπηρεσίες προσφοράς και πώλησης ψηφιακών τίτλων της εταιρείας. «Η SEC επιδιώκει τη μόνιμη αναστολή λειτουργίας, προληπτική απομόνωση και επιβολή αστικών κυρώσεων», σύμφωνα με την αναφορά της ρυθμιστικής αρχής.

Είναι απορίας άξιο πάντως να αναρωτηθεί κανείς για τον μεγάλο βαθμό έλλειψης γνώσης (από την 'μαρίδα' κυρίως αλλά όχι μόνο) μεγάλου μέρους των επενδυτών σχετικά  με  τα shitcoins και τους κινδύνους (τους επενδυτικούς βεβαίως βεβαίως) που επιφέρει η έστω και ελάχιστη ενασχόληση με αυτά. Βέβαια είναι και κάπως άκομψο να λέει κανείς "...ας πρόσεχαν". 

To bitcoinsgreece.gr χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματική λειτουργία του ιστοτόπου. Με την πλοήγησή σας στο site συμφωνείτε στην αποδοχή των cookies.