Η ραγδαία κλιμάκωση της κατάστασης στα σύνορα Ρωσίας - Ουκρανίας τα ξημερώματα της Πέμπτης στα σύνορα Ρωσίας-Ουκρανίας, οδήγησε σε πτώση τις αγορές σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων και των κρυπτονομισμάτων. Οι πρώτες εικόνες από την Ουκρανία δείχνουν εκρήξεις στην πρωτεύουσα του Κιέβου και στο Χάρκοβο, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας κατήγγειλε τη Ρωσία για «ευρείας κλίμακας εισβολή» στη χώρα. Ήδη κάποιοι αναλυτές χαρακτηρίζουν τη σύγκρουση ως «πόλεμο».

Σύμφωνα με το CoinMarketCap, η παγκόσμια αγορά των κρυπτονομισμάτων έχει υποχωρήσει άνω του 9% το τελευταίο 24ωρο. Το bitcoin, υποχωρεί άνω του 8%, στο χαμηλότερο επίπεδο σε διάστημα ενός μήνα.

Η τεχνική ανάλυση δείχνει ότι το bitcoin έχασε ένα κρίσιμο επίπεδο στήριξης και πλέον βρίσκεται αρκετά κάτω από τον κινητό μέσο όρο 50 και 200 περιόδων ​​που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν επίσης και ως ισχυρές αντιστάσεις.

Ωστόσο ο δείκτης RSI (δείκτης σχετικής ισχύος) βρίσκεται κάτω από 30 στη ζώνη υπερπώλησης και αυτό για κάποιους σημαίνει ότι μπορεί να αναμένεται σύντομα αντιστροφή της τάσης.

Η μεταβλητότητα του bitcoin εν μέσω αυτού του κύματος FUD (Fear, Uncertainty και Doubt - Φόβος, Αβεβαιότητα και Αμφιβολία) έχει επίσης εκτοξευθεί, με τιμές πολύ πάνω από 80%. Η αυξανόμενη μεταβλητότητα στην αγορά πιθανόν να οδηγήσει σε ρευστοποίηση των θέσεων αγοράς τόσο σε δικαιώματα προαίρεσης όσο και σε συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης.


Οι όγκοι του Bitcoin στα ανταλλακτήρια έχουν επίσης αυξηθεί καθώς περισσότεροι επενδυτές και traders εγκαταλείπουν τις θέσεις τους για να περιμένουν την ομαλοποίηση της κατάστασης.

Τα καθαρά πραγματοποιημένα κέρδη/ζημιές στο δικτύου του bitcoin ξεπέρασαν επίσης τα -320 εκατομμύρια δολάρια τις πρώτες ώρες της ημέρας - υποδεικνύοντας σημαντικές κατοχυρώσεις κερδών σε όλα τα ανταλλακτήρια. Αυτό συσχετίζεται στενά με τις δύο προαναφερθείσες μετρήσεις.

Τα στοιχεία από την Glassnode δείχνουν επίσης ότι το ποσοστό περιοδικών πληρωμών γυρνά σε θετικό έδαφος, με εκείνους που κατέχουν μακροπρόθεσμες θέσεις (long) να χρησιμοποιούν τα margin χρήματα για να πληρώσουν όσους κατέχουν θέσεις βραχυπρόθεσμες θέσεις (short) και έχουν κέρδη. Εάν αυτό συνεχιστεί οι long θέσεις ενδέχεται να οδηγηθούν σε ρευστοποιήσεις και έξοδο από την αγορά για να αποτρέψουν περαιτέρω απώλειες.

Σε ένα τέτοιο σενάριο οι αγορές μελλοντικής εκπλήρωσης θα σημείωναν πτώση, με αποτέλεσμα έναν φαύλο καθοδικό κύκλο.

Ωστόσο, δεν είναι όλα μαύρα. Σύμφωνα με κάποιες μετρήσεις το bitcoin βρίσκεται σε ένα αρκετά ελκυστικό επίπεδο για «αγορά στη βουτιά». Μια τέτοια μέτρηση είναι η απόκλιση προσαρμοσμένη τιμής DAA.

Επιπλέον, παρότι σημειώθηκαν αρκετές ρευστοποιήσεις στην πρόσφατη πτώση τα στοιχεία από το Coinglass.com δείχνουν ότι η επίδραση στην αγορά δεν είναι και τόσο μεγάλη. Σήμερα, σημειώθηκαν ρευστοποιήσεις αξίας 233 εκατ. δολαρίων στο bitcoin όταν στις 21 Ιανουαρίου 2022 και στις 4 Δεκεμβρίου 2021 οι ρευστοποιήσεις ανήλθαν στα 987 εκατ. δολάρια και 1,58 δισ. δολάρια, αντίστοιχα.

To bitcoinsgreece.gr χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματική λειτουργία του ιστοτόπου. Με την πλοήγησή σας στο site συμφωνείτε στην αποδοχή των cookies.