Στο «κόκκινο» ξεκίνησε και η δεύτερη εβδομάδα του χρόνου για το bitcoin με απώλειες 2% σε 24 ώρες και 13,5% σε διάστημα 7 ημερών. Η πτωτική τάση που καταγράφεται στο κρυπτονόμισμα αναφοράς από τα τέλη του 2021 είναι πιθανό να διατηρηθεί ή και να ενταθεί εξαιτίας μακροοικονομικών παραγόντων.
Η πολιτική της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) γίνεται πιο επιθετική εξαιτίας της αύξησης του πληθωρισμού, που σημειώνει νέα υψηλά για πρώτη φορά εδώ και 40 χρόνια.
Αρκετοί είναι εκείνοι που εκτιμούν ότι τα περιουσιακά στοιχεία υψηλού κινδύνου θα πληγούν βραχυπρόθεσμα από την αλλαγή της νομισματικής πολιτικής της FED με αποτέλεσμα οι προσδοκίες για την τιμή του bitcoin να υποχωρούν.
Ο οικονομολόγος Alex Krüger σε αναρτήσεις του στο Twitter εκτίμησε ωστόσο ότι η ανοδική πορεία θα συνεχιστεί:
«Η αμυντική / πτωτική (bearish) τάση υπήρξε έντονη λόγω της ταχύτητας στην αλλαγή πολιτικής της Fed. Η αύξηση των επιτοκίων ή η μείωση της ποσοτικής χαλάρωσης (QE) δεν θα είναι αρκετά επιθετική ώστε να αλλάξει την ανοδική τάση στα περιουσιακά στοιχεία».
3/ This has been extraordinarily bearish due to the speed of the Fed's turnaround.
— Alex Krüger (@krugermacro) January 9, 2022
Raising rates or tapering quantitative easing (QE) should not be bearish enough to change the upwards trend across assets.
But this goes beyond that.
Ο οικονομολόγος υποστηρίζει ότι η πρόσφατη πτώση των τιμών δεν προκλήθηκε μόνο από την πρόθεση της FED να αλλάξει την πολιτική της μετά την αύξηση στις μετρήσεις του πληθωρισμού, αλλά κυρίως λόγω της ταχύτητας στη λήψη της απόφασης.
Σε σύντομο χρονικό διάστημα, η FED άλλαξε την πολιτική της από τη μηδενική αύξηση των επιτοκίων σε αρκετές αυξήσεις επιτοκίων που έχουν προγραμματιστεί για το 2022, στη μείωση του προγράμματος αγοράς περιουσιακών στοιχείων και στην εξομάλυνση του ισολογισμού. Για τις παγκόσμιες αγορές το τελευταίο μέτρο είναι αυτό με το αρνητικό πρόσημο.
Για να ομαλοποιήσει τον ισολογισμό της, η FED θα ξεκινήσει ένα πρόγραμμα ποσοτικής σύσφιξης (QT) με πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων περίπου 50 δισ. δολαρίων κάθε μήνα. Σύμφωνα με τον Krüger αυτό θα έχει επιπτώσεις στην αγορά των κρυπτονομισμάτων:
«Είναι απλό. Τα περιουσιακά στοιχεία κρυπτογράφησης βρίσκονται στο πιο απομακρυσμένο άκρο της καμπύλης κινδύνου. Όπως ακριβώς επωφελήθηκαν από την εξαιρετικά χαλαρή νομισματική πολιτική, έτσι θα πληγούν από την απροσδόκητα αυστηρή νομισματική πολιτική, καθώς τα χρήματα μετατοπίζονται σε ασφαλέστερες κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων».
Τι περιμένει το bitcoin καθώς η FED αλλάζει πολιτική;
Σύμφωνα με τον Krüger υπό αυτές τις συνθήκες τα πιθανά σενάρια για το bitcoin βραχυπρόθεσμα και για τους πρώτους μήνες του 2022 διαμορφώνονται ως εξής: Ανάλογα με τις μετρήσεις του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ), που θα ανακοινωθούν αυτήν την εβδομάδα, η τιμή του BTC θα μπορούσε να αντιδράσει με ανάκαμψη ή υποχώρηση στο επίπεδο της βασικής του στήριξης του 2021, αυτό των 30.000 δολαρίων.
Μία μεγάλη τιμή του ΔΤΚ θα ενεργοποιούσε το δεύτερο σενάριο (της υποχώρησης), ενώ μια χαμηλή τιμή το πρώτο (της ανάκαμψης). Ωστόσο είναι μεγαλύτερη η πιθανότητα το bitcoin να παραμείνει στο τρέχον εύρος τιμών προκειμένου να ανακτήσει τη μεσαία περιοχή γύρω από τα τρέχοντα επίπεδά του. Σε αυτό το σενάριο, η τιμή του bitcoin θα διαμορφώνονταν κοντά στα 45.000 δολάρια βραχυπρόθεσμα, αλλά με μεγαλύτερη αβεβαιότητα για το 2ο τρίμηνο του 2022.
Η χθεσινή ημέρα υπήρξε επεισοδιακή για το κορυφαίο κρυπτονόμισμα, καθώς υποχώρησε κάτω από τα 40.000 δολάρια για να επανέλθει γρήγορα στη συνέχεια στα 41.000 δολάρια. Σήμερα, Τρίτη, βρίσκεται στα 42.000 δολάρια σημειώνοντας άνοδο κατά 1,2%.