Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC) θα μπορούσε να ερευνήσει τον Elon Musk σχετικά με την αγορά bitcoin από την Tesla ύψους 1,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ορισμένοι νομικοί εμπειρογνώμονες έχουν προειδοποιήσει για αυτό, συμπεριλαμβανομένου ενός πρώην αξιωματούχου της SEC.

Δεδομένου του χρονοδιαγράμματος της αγοράς bitcoin της Tesla και των πολλαπλών tweets του Musk για το θέμα, ορισμένοι λένε ότι η SEC θα εξετάσει το θέμα.

Ο Elon Musk θα μπορούσε να αντιμετωπίσει έρευνα της SEC

Οι ρυθμιστικές αρχές θα μπορούσαν να διερευνήσουν τον CEO της Tesla Elon Musk για την αγορά bitcoin από την εταιρείας του, ανέφερε η Telegraph την Τρίτη. Την περασμένη εβδομάδα, μια κατατεθειμένη αναφορά στην SEC αποκαλύπτει ότι η Tesla αγόρασε ένα σημαντικό ποσό bitcoin τον Ιανουάριο. "Επενδύσαμε συνολικά 1,50 δισεκατομμύρια δολάρια σε bitcoin ... αναμένουμε να αρχίσουμε να αποδεχόμαστε το bitcoin ως μέθοδο πληρωμής για τα προϊόντα μας στο εγγύς μέλλον", αναφέρεται.

Ο Doug Davison, συνεργάτης της Linklaters και πρώην επικεφαλής του κλάδου του τμήματος επιβολής μέτρων της SEC, εξήγησε:

Δεν θα ήταν έκπληξη - δεδομένης της εστίασης στα tweets του διευθύνοντος συμβούλου, την τιμολόγηση bitcoin και τις πρόσφατες δραματικές κινήσεις της αγοράς - για το SEC, να θέτει ερωτήσεις σχετικά με τα γεγονότα και τις περιστάσεις αυτής της περίπτωσης.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Tesla και της SpaceΧ έχει κάνει tweet σχετικά με το bitcoin και το dogecoin. Στις 29 Ιανουαρίου, άλλαξε το προφίλ του στο Twitter για να πει "#bitcoin" και έπειτα έγραψε στο Twitter, "Αναδρομικά, ήταν αναπόφευκτο." Λίγες μέρες αργότερα, υποστήριξε δημόσια το bitcoin, δηλώνοντας ότι το κρυπτονόμισμα «είναι καλό πράγμα» και ότι «το bitcoin είναι πραγματικά στα πρόθυρα να δεχτεί ευρεία αποδοχή από τους συμβατικούς χρηματοοικονομικούς θεσμούς». Το προφίλ του στο Twitter δεν λέει πια #bitcoin.

Ο Vitor Constâncio, ο οποίος διετέλεσε αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) μέχρι τον Μάιο του 2018, εξήγησε σε ένα tweet: "Δεν αποκαλύφθηκε πότε η Tesla πραγματοποίησε αυτήν την επένδυση. Τον Δεκέμβριο, ο Musk είπε ότι η Tesla θα μπορούσε να αγοράσει bitcoin και αυτό ακολουθήθηκε από πολλές δηλώσεις υποστήριξης στο bitcoin." Πρόσθεσε ότι:

Το Bitcoin συνέχισε να αυξάνεται και η επένδυση της Tesla έχει εκτιμηθεί. Η SEC θα το εξετάσει.

Μερικοί πιστεύουν ότι η SEC δεν θα βρει τίποτα που να προκαλεί ανησυχία ερευνώντας τον Musk. Μεταξύ αυτών είναι ο Thomas Gorman, συνεργάτης της διεθνούς δικηγορικής εταιρείας Dorsey Whitney και πρώην ανώτερος σύμβουλος της SEC. Αναμένει ότι το προσωπικό της SEC που εξετάζει τα σχόλια του Musk στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης θα διαπιστώσει ότι αντικατοπτρίζουν μόνο τις προσωπικές του πεποιθήσεις.

Ωστόσο, ορισμένοι πιστεύουν ότι ο Musk χειραγωγεί την τιμή του BTC για να αγοράσει φθηνά νομίσματα. Μεταξύ εκείνων που πιστεύουν ότι η SEC προκαλεί ανησυχία είναι ο καθηγητής του NYU Stern School, Nouriel Roubini, γνωστός και ως «Dr. Doom», που είναι επί μακρόν σκεπτικιστής έναντι του bitcoin. Αποκάλεσε τη δράση του Musk ως μια μορφή χειραγώγησης της αγοράς, επιμένοντας ότι η SEC πρέπει να ερευνήσει τον CEO της Tesla.

Ο Musk είχε προβλήματα με το SEC και παλαιότερα. Το 2018, η ρυθμιστική αρχή κινητών αξιών κατηγόρησε τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Tesla για απάτη σε τίτλους σχετικά με ένα tweet για την εταιρεία ηλεκτρικών αυτοκινήτων του. Ο Musk και η Tesla συμφώνησαν να συμβιβαστούν με τη ρυθμιστική αρχή και πλήρωσαν πρόστιμο 40 εκατομμυρίων δολαρίων. Ωστόσο, λιγότερο από έξι μήνες αργότερα, η SEC χρεώνει τον Musk για ένα διαφορετικό tweet που ισχυρίστηκε ότι η εταιρεία παραβίασε την προηγούμενη συμφωνία διακανονισμού.To bitcoinsgreece.gr χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματική λειτουργία του ιστοτόπου. Με την πλοήγησή σας στο site συμφωνείτε στην αποδοχή των cookies.