Το πρόσφατο ράλι των κρυπτονομισμάτων έχει επαναφέρει στο προσκήνιο τους φόβους των ρυθμιστικών αρχών ότι τα ψηφιακά νομίσματα διευκολύνουν το ξέπλυμα μαύρου χρήματος.
Φόβους που επιβεβαιώνει έρευνα που επικαλείται το πρακτορείο Reuters και η οποία καταδεικνύει πως οι εγκληματίες χρησιμοποιούν ένα μικρό δίκτυο brokers και παρόχων υπηρεσιών ψηφιακών νομισμάτων για να νομιμοποιήσουν εκατοντάδες εκατομμύρια που προέρχονται από παράνομες δραστηριότητες.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έρευνα, πέρυσι μέσω μόλις 270 διευθύνσεων κρυπτονομισμάτων (η διεύθυνση αντιστοιχεί στο ψηφιακό πορτοφόλι του χρήση), πολλές εκ των οποίων συνδέονται με εξωσυστημικούς brokers, διακινήθηκαν 1,3 δισ. δολάρια παράνομων ψηφιακών νομισμάτων. Ποσό που αντιστοιχεί περίπου στο 55% των συνολικών παράνομων ροών κρυπτονομισμάτων που εντοπίστηκαν από την αμερικανική εταιρεία ερευνών και ανάλυσης blockchain Chainalysis.
Η παράνομη χρήση των κρυπτονομισμάτων έχει προκαλέσει εδώ και πολύ καιρό ανησυχίες στις ρυθμιστικές αρχές ανά τον κόσμο, με την υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν, και την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, να ζητούν τον προηγούμενη μήνα αυστηρότερη εποπτεία του χώρου.
Οι εκκλήσεις για αυστηρότερους κανόνες έχουν αυξηθεί το τελευταίο διάστημα, καθώς όλο και περισσότεροι μεγάλοι επενδυτές, ειδικά στις Ηνωμένες Πολιτείες, "αγκαλιάζουν” το bitcoin, γεγονός που έχει οδηγήσει το μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα στον πλανήτη να καταγράψει ένα εντυπωσιακό ράλι από τον περασμένο Μάρτιο μέχρι σήμερα, σημειώνοντας κέρδη 1.000%.
Το Bitcoin έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο στην ιστορία του την Πέμπτη, αντλώντας ώθηση από την επένδυση ύψους 1,5 δισ. δολαρίων που ανακοίνωσε την περασμένη Τρίτη η Tesla Inc του Έλον Μασκ αλλά και η σημερινή ψήφος εμπιστοσύνης από την BNY Mellon, εντείνοντας τις εκτιμήσεις ότι τα κρυπτονομίσματα τείνουν να εξελιχθούν σε σύνηθες περιουσιακό στοιχείο.
Ωστόσο, τα ψηφιακά νομίσματα υπόκειται σε ανομοιογενείς ρυθμιστικούς κανόνες ανά τον κόσμο, γεγονός που βοηθά να παραμένουν δημοφιλές μέσο συναλλαγών για παράνομες δραστηριότητες. Την Τετάρτη, για παράδειγμα, η ευρωπαϊκή αστυνομία Europol δήλωσε ότι συνέβαλε στη σύλληψη χάκερς που είναι ύποπτοι για κλοπή κρυπτονομισμάτων αξίας 100 εκατ. δολαρίων.
Στη μελέτη που επικαλείται το Reuters αναφέρεται, ωστόσο, ότι το πραγματικό ύψος του μαύρου χρήματος που ξεπλένεται μέσω των κρυπτονομισμάτων δεν είναι γνωστό.
Ωστόσο, από τα στοιχεία της Chainalysis προκύπτει οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ρωσία και η Κίνα εμφανίζουν τον μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών ψηφιακών νομισμάτων μέσω παράνομων διευθύνσεων.