Ο χώρος των κρυπτονομισμάτων στην Ινδία, για μεγάλο διάστημα αναπτύχθηκε σε μια γκρίζα περιοχή, χωρίς σχετική νομοθεσία και ρυθμιστικούς κανόνες. Αυτά όμως πλέον αλλάζουν.

Την περασμένη Δευτέρα, αξιωματούχος του υπουργείου οικονομικών της Ινδίας δήλωσε  ότι όλα τα κέρδη που προέρχονται από αγοραπωλησία κρυπτονομισμάτων υπόκεινται σε φορολογία.

Ο χώρος των κρυπτονομισμάτων στην Ινδία βρίσκεται σε "νομικό κενό", οι κάθε είδους επενδυτές δυσκολεύονται να προσδιορίσουν τα φορολογητέα κέρδη τους, όμως πλέον η φοροαποφυγή φαίνεται αδύνατη.

Ο Anurag Singh Thakur, υπουργός οικονομικών, αναφερόμενος στον Φορολογικό Νόμο που ισχύει στην χώρα από το 1961, είπε ότι σε αυτόν αναφέρεται "το εισόδημα από οποιαδήποτε πηγή", οπότε και τα κέρδη από την αγοραπωλησία κρυπτονομισμάτων, έστω και αν αυτά δεν αναφέρονται ρητά.

Όπως είπε χαρακτηριστικά:

"Καμία προσφορά υπηρεσιών δεν εξαιρείται χαρακτηριστικά, οπότε ούτε οι σχετιζόμενες υπηρεσίες με τα κρυπτονομίσματα δεν εξαιρούνται"

Προσέθεσε όμως, ότι η κυβέρνηση δεν έχει στοιχεία για τις συναλλαγές αυτές, καθώς μέχρι τώρα δεν είχε προβλεφθεί η δημιουργία μηχανισμού συλλογής των σχετικών στοιχείων.

Το Ινδικό Κεντρικό Συμβούλιο Έμμεσων Φόρων και Τελωνείων, εκδίδει μοναδικούς κωδικούς δραστηριότητας (ΚΑΔ) ώστε να διασαφηνίζεται η κάθε υπηρεσία που υπόκειται σε φορολογία. Τα κρυπτονομίσματα, τα οποία δεν αναγνωρίζονται με κάποιον τρόπο στην Ινδία, δεν έχουν κάποιον σχετικό ΚΑΔ. Αυτή η κατάσταση φυσικά δημιουργεί δυσκολίες τόσο στην κυβέρνηση όσο και στους ...φορολογούμενους.

Όπως έχει αναφερθεί, στην Ινδία έχει ξεκινήσει από τον Φεβρουάριο, μια μεγάλη συζήτηση για το μέλλον των κρυπτονομισμάτων και την επερχόμενη νομοθετική ρύθμιση των θεμάτων που σχετίζονται με αυτά. Πολλά έχουν ειπωθεί και γραφτεί. Πολλές φορές αντικρουόμενα. Από την πλήρη απαγόρευση κατοχής, εμπορίας και παροχής σχετικών υπηρεσιών, μέχρι την ελεγχόμενη από την κυβέρνηση πειραματική χρήση κάποιων σχετιζόμενων τεχνολογιών.

Πάντως τις τελευταίες μέρες φαίνεται κατ' αρχήν να ξεκαθαρίζει το τοπίο ανάμεσα στους Ινδούς ιθύνοντες, οι οποίοι με τις αντικρουόμενες δηλώσεις τους είχαν δημιουργήσει μια πολύ θολή εικόνα για το τι πρόκειται να συμβεί. Πλέον τα μηνύματα που έρχονται από την πλευρά της κυβέρνησης είναι ότι οι υπεύθυνοι βρίσκουν μια κοινή γραμμή πλεύσης, την οποία θα παρουσιάσουν όπως φαίνεται σύντομα.

Πάντως τα πράγματα δεν φαίνονται και πολύ ρόδινα για τον κρυπτο-χώρο της Ινδίας...

To bitcoinsgreece.gr χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματική λειτουργία του ιστοτόπου. Με την πλοήγησή σας στο site συμφωνείτε στην αποδοχή των cookies.