Μια κβαντική φυσικός αποκαλύπτει ότι ενώ οι κβαντικοί υπολογιστές δεν ενέχουν κίνδυνο για την διαδικασία εξόρυξης του bitcoin, αποτελούν πραγματική απειλή για τους αλγόριθμους που διατηρούν το bitcoin και το διαδίκτυο γενικότερα ασφαλή.

Σε πρόσφατο βίντεο, το οποίο μπορείτε να παρακολουθήσετε στο τέλος του κειμένου, η Anastasia Marchenkova  υποστηρίζει ότι το bitcoin έχει ενσωματωμένο σχεδιασμό που το προστατεύει από οντότητες που χρησιμοποιούν κβαντικούς αλγόριθμους για να εξορύξουν bitcoin γρήγορα.

"Ας πούμε ότι μια μέρα ανακαλύψαμε πραγματικά έναν κβαντικό αλγόριθμο που θα μπορούσε να το λύσει πιο γρήγορα. Το Bitcoin έχει σχεδιαστεί για να προσαρμόζει τη δυσκολία αν κάποια μπλοκ εξορυχθούν πολύ γρήγορα. Έτσι, ακόμη και αν βρούμε αυτόν τον κβαντικό αλγόριθμο, η δυσκολία εξόρυξης θα αυξανόταν".

Ωστόσο, η κβαντική φυσικός προειδοποιεί ότι οι κβαντικοί υπολογιστές ενέχουν σοβαρούς κινδύνους για τους κρυπτογραφικούς αλγόριθμους που διατηρούν τα κρυπτονομίσματα και το διαδίκτυο σε μεγάλο βαθμό ασφαλή.

"Υπάρχουν δύο κοινά κρυπτογραφικές μέθοδοι - η κρυπτογράφηση RSA και η κρυπτογράφηση ελλειπτικής καμπύλης και επηρεάζονται και τα δύο από τους κβαντικούς υπολογιστές. Όταν είστε συνδεδεμένοι, οι πληροφορίες που στέλνετε είναι κρυπτογραφημένες, συχνά με αυτές τις δύο μεθόδους [κρυπτογράφησης]. Και οι δύο είναι ευάλωτες σε επιθέσεις από κβαντικούς υπολογιστές, πράγμα που σημαίνει ότι ένας αρκετά μεγάλος κβαντικός υπολογιστής θα είναι πρόβλημα για οποιονδήποτε στο διαδίκτυο…

Υπάρχει πράγματι ένας κβαντικός αλγόριθμος για να σπάσει την κρυπτογράφηση RSA και την κρυπτογράφηση ελλειπτικής καμπύλης. Το bitcoin χρησιμοποιεί κρυπτογράφηση ελλειπτικής καμπύλης (ECC) για τη δημιουργία του δημόσιου κλειδιού, το οποίο δημιουργείται από το ιδιωτικό κλειδί που επιτρέπει τις συναλλαγές…

Αυτό σημαίνει ότι κάποιος με έναν αρκετά μεγάλο και αρκετά συνεκτικό κβαντικό υπολογιστή - με συνοχή που σημαίνει τη χρονική διάρκεια αποθήκευσης των κβαντικών πληροφοριών - μπορεί πραγματικά να ανακτήσει το ιδιωτικό σας κλειδί από το δημόσιο κλειδί σας και αυτό είναι ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα… Αυτό το ιδιωτικό κλειδί μπορεί τότε να χρησιμοποιηθεί για την εξουσιοδότηση συναλλαγών που ο κάτοχος [του κλειδιού] δεν θέλει να συμβούν. Έτσι, καθώς οι κβαντικοί υπολογιστές γίνονται όλο και καλύτεροι, η ασφάλεια της κρυπτογράφησης RSA και της κρυπτογράφησης ελλειπτικής καμπύλης δεν θα είναι πλέον αποτελεσματική."

Ενώ το μέλλον των κρυπτονομισμάτων μπορεί να απειληθεί, η Marchenkova λέει ότι τα ψηφιακά νομίσματα μπορούν να ενσωματώσουν βελτιώσεις που να μπορούν να αντισταθούν αποτελεσματικά σε "κβαντικές επιθέσεις".

"Θα χρειαστεί λοιπόν να επιλέξουμε έναν αλγόριθμο που να μπορεί να αντέξει τις κβαντικές επιθέσεις. Ονομάζουμε αυτήν την κρυπτογράφιση μετα-κβαντική, που αποτελείται από κλασικούς αλγόριθμους που δεν βασίζονται σε κβαντικές αρχές και που μπορούν να αντέξουν σε επιθέσεις κβαντικών υπολογιστών. Ένας από τους κορυφαίους υποψηφίους είναι η κρυπτογράφιση που βασίζεται σε πλέγμα…

Μια άλλη προσέγγιση είναι η χρήση ασύμμετρης κρυπτογάφισης όπως το AES (προηγμένο πρότυπο κρυπτογράφησης), το οποίο εξασθενεί μεν από κβαντικούς υπολογιστές, αλλά δεν σπάει με τέτοιο τρόπο όπως η κρυπτογράφιση RSA και η κρυπτογράφιση ελλειπτικής καμπύλης…

Υπάρχουν επίσης άλλα νομίσματα που χρησιμοποιούν ήδη κρυπτογράφιση βασισμένη στον κατακερματισμό. Και μέχρι στιγμής, όπως ανέφερα, τα κρυπτοσυστήματα που βασίζονται στον κατακερματισμό αντιστέκονται στην μέχρι στιγμής σε επιθέσεις κβαντικών υπολογιστών. Δεν ξέρουμε αν αυτό θα ισχύει για πάντα, αλλά μέχρι στιγμής αυτό ισχύει."

To bitcoinsgreece.gr χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματική λειτουργία του ιστοτόπου. Με την πλοήγησή σας στο site συμφωνείτε στην αποδοχή των cookies.