Ο Edward Snowden, ο διάσημος πληροφοριοδότης που διέρρευσε διαβαθμισμένες πληροφορίες της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας (NSA) το 2013 απορρίπτει το bitcoin (BTC) λόγω της αδυναμίας του να προστατεύσει το οικονομικό απόρρητο των χρηστών.

Μιλώντας χθες στη Σύνοδο Κορυφής Priv8 του Privchid στο Orchid, ο Snowden, ο οποίος είναι επίσης λάτρης της κρυπτογράφησης, δήλωσε ότι το bitcoin έχει τα ελαττώματα του, ειδικά όταν πρόκειται για το "οικονομικό απόρρητο".

"Το Bitcoin είναι χάλια σε πολλά, όπως το οικονομικό απόρρητο"

Ο Snowden σημείωσε  ότι η έννοια της ιδιωτικής ζωής είναι σημαντική για την προστασία των ατόμων από την εκμετάλλευση, ειδικά σε μια εποχή που οι κυβερνήσεις σε όλα τα μέρη του κόσμου ασχολούνται με τις υποθέσεις των ανθρώπων.

Δεν θεωρεί το απόρρητο ως μέσο για να κρύψει τα πράγματα από αδιάκριτους εισβολείς, αλλά πιστεύει ότι βοηθά στην προστασία των ανθρώπων από τους κινδύνους που έχουν κάποιες πληροφορίες στα λάθος χέρια.

Η αποτυχία του bitcoin να αντιμετωπίσει το οικονομικό απόρρητο

Ενώ η κυβέρνηση έχει τον απόλυτο έλεγχο του τι συμβαίνει στον χρηματοπιστωτικό κλάδο, εντοπίζοντας κάθε λεπτομέρεια των συναλλαγών, πολλοί πίστευαν ότι η δημιουργία του bitcoin θα αντιμετώπιζε το ζήτημα της ιδιωτικής ζωής στον οικονομικό χώρο.

Το bitcoin σχεδιάστηκε ως ψευδώνυμο μέσο πληρωμής, το οποίο καταγράφει συναλλαγές σε ένα δημόσιο blockchain. Η ιδέα της καταγραφής των συναλλαγών σε ένα προσβάσιμο στο κοινό καθολικό καθιστά δυνατή την εύκολη πρόσβαση της συναλλαγής από οποιονδήποτε.

Επίσης, με τις χρηματοοικονομικές ρυθμιστικές αρχές να ζητούν από τα ανταλλακτήρια να εφαρμόζουν τις διαδικασίες Know-Your-Customer (KYC), είναι ευκολότερο να συνδεθεί μια διεύθυνση bitcoin με ένα συγκεκριμένο άτομο.

Αυτά και πολλά άλλα ελαττώματα θα μπορούσαν να είναι ο λόγος για τον οποίο ο Snowden είπε ότι το κρυπτονόμισμα με την μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση της αγοράς είναι ...χάλια όταν έχει να κάνει με το απόρρητο.

Ο Snowden μπορεί να μην είναι υποστηρικτής του bitcoin λόγω των ελαττωμάτων του σχετικά με το απόρρητο των συναλλαγών, όμως στο παρελθόν έχει υποστηρίξει το νόμισμα "εγγυητή του απορρήτου", Zcash.

Το Zcash, όπως και άλλα νομίσματα απορρήτου, κάνει αυτό για το οποίο αναπτύχθηκε - προστασία των οικονομικών συναλλαγών των χρηστών από αδιάκριτα μάτια.

Φυγάς

Ο Snowden έγινε πρωτοσέλιδο το 2013 μετά από την διαρροή χιλιάδων διαβαθμισμένων εγγράφων της NSA σε δημοσιογράφους, τα οποία δημοσιεύθηκαν στην Washington Posts καθώς και σε άλλα μέσα ενημέρωσης.

Η κίνηση αυτή έγινε ώστε να ενημερωθεί το κοινό για φρικαλεότητες που διέπραξε η κυβέρνηση των ΗΠΑ . Γνωρίζοντας τις συνέπειες της δράσης του, εγκατέλειψε τη δουλειά του στην NSA και κατέφυγε στο Χονγκ Κονγκ.

Στις 13 Ιουνίου, το Υπουργείο Δικαιοσύνης (DoJ) απήγγειλε στον Snowden δύο κατηγορίες, κλοπή κρατικής περιουσίας και παραβίαση του νόμου κατασκοπείας του 1917.

Ως αποτέλεσμα της ετυμηγορίας, το αμερικανικό διαβατήριό του ανακλήθηκε, ωθώντας τη ρωσική κυβέρνηση να του χορηγήσει άσυλο.

To bitcoinsgreece.gr χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματική λειτουργία του ιστοτόπου. Με την πλοήγησή σας στο site συμφωνείτε στην αποδοχή των cookies.