Η Coinbase λίγο πριν την Αρχική Δημόσια Προσφορά (IPO), πληρώνει πρόστιμο 6,5 εκατομμυρίων δολαρίων που της επιβλήθηκε από την Commodity Futures Trading Commission (CFTC) για να διευθετήσει ψευδείς αναφορές και ξέπλυμα συναλλαγών.

Η Commodity Futures Trading Commission (CFTC) επέβαλε πρόστιμο στο ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων Coinbase ύψους 6,5 εκατομμυρίων δολαρίων "για απερίσκεπτες, ψευδείς, παραπλανητικές ή ανακριβείς αναφορές, καθώς και για συναλλαγές ξεπλύματος". Αυτά καθώς η Coinbase ετοιμάζεται για την Αρχική Δημόσια Προσφορά της (IPO) στον Nasdaq.

Η CFTC αναλαμβάνει δράση κατά της Coinbase

Η CFTC ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι έχει εκδώσει εντολή για την εξόφληση χρεώσεων εναντίον της εταιρείας συναλλαγών κρυπτονομισμάτων Coinbase Inc. "για απερίσκεπτες, ψευδείς, παραπλανητικές ή ανακριβείς αναφορές, καθώς και για συναλλαγές ξεπλύματος". Σύμφωνα με την ρυθμιστική αρχή:

Απαιτείται από την Coinbase να πληρώσει αστική χρηματική ποινή ύψους 6,5 εκατομμυρίων δολαρίων και να σταματήσει και να αποφύγει τυχόν περαιτέρω παραβιάσεις του Commodity Exchange Act ή των κανονισμών της CFTC.

Η εντολή περιγράφει ότι κατά το χρονικό διάστημα μεταξύ Ιανουαρίου 2015 και Σεπτεμβρίου 2018, "η Coinbase παρέδωσε απερίσκεπτα ψευδείς, παραπλανητικές ή ανακριβείς αναφορές σχετικά με συναλλαγές σε ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία, συμπεριλαμβανομένου του bitcoin", στην πλατφόρμα GDAX.

Η CFTC διαπίστωσε ότι ενώ η Coinbase αποκάλυψε ότι διαπραγματευόταν στην πλατφόρμα GDAX, απέτυχε να αποκαλύψει ότι "λειτουργούσε περισσότερα από ένα προγράμματα συναλλαγών και πραγματοποιούσε συναλλαγές μέσω πολλαπλών λογαριασμών". Η ρυθμιστική αρχή αναφέρει ότι κατά την παραπάνω περίοδο, η εταιρεία "χρησιμοποίησε δύο αυτοματοποιημένα προγράμματα συναλλαγών, το Hedger και το Replicator, τα οποία δημιούργησαν παραγγελίες που μερικές φορές ταιριάζουν μεταξύ τους".

Επιπλέον, η ρυθμιστική αρχή διευκρίνισε ότι "ενώ τα Hedger και Replicator είχαν ανεξάρτητες λειτουργίες, στην πράξη τα προγράμματα ταίριαζαν τις παραγγελίες μεταξύ τους σε ορισμένα ζεύγη συναλλαγών, με αποτέλεσμα συναλλαγές μεταξύ λογαριασμών που ανήκαν στην Coinbase". Το ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων "περιλάμβανε τις πληροφορίες για αυτές τις συναλλαγές στον ιστότοπό της και παρείχε αυτές τις πληροφορίες σε υπηρεσίες αναφοράς", συμπεριλαμβανομένων των Crypto Facilities, Coinmarketcap και του NYSE Bitcoin Index. Η CFTC διευκρίνισε:

Οι πληροφορίες συναλλαγών αυτού του τύπου χρησιμοποιούνται από τους συμμετέχοντες στην αγορά για την ανακάλυψη τιμών που σχετίζονται με την εμπορία ή την κατοχή ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων και πιθανώς οδήγησαν σε έναν αντιληπτό όγκο και επίπεδο ρευστότητας των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων, συμπεριλαμβανομένου του bitcoin, που ήταν ψευδής, παραπλανητικός ή ανακριβής.

Ξέπλυμα συναλλαγών Litecoin/Bitcoin από πρώην υπάλληλο

Επιπλέον, η εντολή εκτέλεσης διαπιστώνει ότι μεταξύ Αυγούστου και Σεπτεμβρίου 2016, "ένας πρώην υπάλληλος της Coinbase χρησιμοποίησε μια ελεγχόμενη ή παραπλανητική συσκευή τοποθετώντας σκόπιμα εντολές αγοράς και πώλησης στο ζεύγος συναλλαγών litecoin/bitcoin στο GDAX που ταίριαζαν μεταξύ τους ώστε να ξεπλυθούν συναλλαγές." Το όνομα του υπαλλήλου του υπαλλήλου δεν αποκαλύπτεται στα σχετικά έγγραφα.

Η CFTC σημείωσε ότι μέσα σε μερικές ημέρες, το "ξέπλυμα" αυτού του υπαλλήλου στο ζεύγος συναλλαγών litecoin / bitcoin μεταξύ λογαριασμών που είχε και έλεγχε, αποτελούσε ένα σημαντικό ποσοστό του όγκου συναλλαγών, που κυμάνθηκε από μόλις 0,62% έως και έως 99,0% του ημερήσιου όγκου συναλλαγών." Η CFTC ισχυρίζεται:

Αυτό δημιούργησε μια παραπλανητική εμφάνιση ρευστότητας και εμπορικού ενδιαφέροντος σε litecoin. Συνεπώς, η Coinbase θεωρείται υπεύθυνη ως αρχή για τη συμπεριφορά αυτού του υπαλλήλου.

Ο ιδρυτής της Litecoin Charlie Lee ήταν Διευθυντής Μηχανικής στην Coinbase από τον Ιούλιο του 2015 έως τον Ιούνιο του 2017. Τον Δεκέμβριο του 2017, ο Lee είπε ότι πούλησε και δωρίζει όλα τα LTC του εκτός από ορισμένα που διατήρησε ως συλλεκτικά.

Εν τω μεταξύ, η Coinbase ετοιμάζεται για την Αρχική Δημόσια Προσφορά της (IPO) μέσω άμεσης έκθεσης στο Nasdaq, όπου και θα βρίσκεται με το σύμβολο "COIN". Ωστόσο, σύμφωνα με το Bloomberg, η δημόσια προσφορά έχει πλέον αναβληθεί  για τον Απρίλιο. Αυτή την εβδομάδα, η Coinbase υπέβαλε αίτηση να πουλήσει 114,9 εκατομμύρια μετοχές για την IPO της. Την Τετάρτη, δήλωσε ότι οι πρόσφατες συναλλαγές στην ιδιωτική αγορά είχαν εκτιμήσει την εταιρεία σε περίπου 68 δισεκατομμύρια δολάρια, χαμηλότερη αποτίμηση από την προηγούμενη αποτίμηση που βρισκόταν στα 100 δισεκατομμύρια δολάρια.

To bitcoinsgreece.gr χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματική λειτουργία του ιστοτόπου. Με την πλοήγησή σας στο site συμφωνείτε στην αποδοχή των cookies.