Οι μικροεπενδυτές ξεπέρασαν τους μεγάλους επενδυτές το πρώτο τρίμηνο του 2021 αγοράζοντας περισσότερα bitcoin. Οι επιταγές τόνωσης της οικονομίας των ΗΠΑ θα ωθήσουν περαιτέρω τις αγορές BTC;

Σύμφωνα με την JPMorgan η ανάλυση των στοιχείων δημοφιλών πλατφορμών όπως η Square και η PayPal, δείχνει ότι οι μικρότεροι επενδυτές έχουν αποκτήσει μέχρι τώρα αυτό το τρίμηνο, περίπου 190.000 bitcoin.

Η άφιξη των "μικρών"

Η κρυπτο-κοινότητα από τον περασμένο Οκτώβριο είδε την εκκίνηση ενός ράλι ανόδου που τροφοδοτούνταν κυρίως από θεσμικούς επενδυτές και μεγάλες εταιρείες, με πολλούς να αναρωτιούνται που βρισκόντουσαν οι "επενδυτές λιανικής".

Στην διάρκεια αυτής της περιόδου, είδαμε την αξία του bitcoin να εκτοξεύεται μετά από μαζικές αγορές που έκαναν οι επενδετές όπως οι MicroStrategy, Tesla, MassMutual και άλλοι.

Ήταν ηλίου φαεινότερο ότι κάποια στιγμή όλα αυτά θα κινητοποιούσαν και τους μικροεπενδυτές, οι οποίοι πράγματι κάποια στιγμή "ξύπνησαν" όπως αναφέρει μια ανάλυση της JPMorgan  και άρχισαν να αγοράζουν τεράστιες ποσότητες bitcoin κατά την διάρκεια των τριών πρώτων μηνών του 2021.

Οι αναλυτές, υπό τον Νικόλα Πανιγιρτζόγλου κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι μικροεπενδυτές χρησιμοποίησαν τις υπηρεσίες των Square και PayPal για να αγοράσουν 187.000 bitcoin μέχρι τώρα σε αυτό το τρίμηνο. Το ίδιο διάστημα οι θεσμικοί επενδυτές αγόρασαν 173.000 bitcoin, ενώ το τελευταίο τρίμηνο του 2010 είχαν αγοράσει περισσότερα από 300.000 bitcoin. Τα συμπεράσματα αυτά τα έβγαλαν μελετώντας τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης, τις ροές κεφαλαίων και τις εταιρικές ανακοινώσεις.

Βέβαια στην έκθεση υπάρχει η παραδοχή ότι όλα αυτά δεν είναι απολύτως ακριβή, ωστόσο φαίνεται ότι τα πράγματα δείχνουν σημάδια εξισορρόπισης σε μια αγορά που κυριαρχούσαν οι "μεγάλοι" τον περασμένο χρόνο.


Αγορές bitcoin τα τελευταία 3 τρίμηνα. Πηγή: JPMorgan

 

Επίσης εξετάστηκε η δυνατότητα των πολιτών των ΗΠΑ να αγοράσουν περισσότερα bitcoin με τις τελευταίες επιταγές τόνωσης της οικονομίας που μοίρασε η κυβέρνηση. Αφότου ο Πρόεδρος Joe Biden υπέγραψε το νέο νομοσχέδιο ανακούφισης νωρίτερα τον Μάρτιο, η Υπηρεσία Εσωτερικών Εσόδων (IRS)  ανέφερε ότι οι πολίτες άρχισαν να λαμβάνουν επιταγές αξίας 1.400 δολαρίων από την περασμένη Παρασκευή.

Έχει ενδιαφέρον ότι η τιμή του bitcoin ανέβηκε στα ύψη σε ένα νέο υψηλό όλων των εποχών ακριβώς το σαββατοκύριακο, σε ένα ράλι που τροφοδοτήθηκε από τους μικροεπενδυτές.

Στα μέσα Απριλίου 2020, το μεγαλύτερο χρηματιστήριο κρυπτονομισμάτων των ΗΠΑ, το Coinbase, είχε σημειώσει αύξηση των καταθέσεων ύψους 1.200 δολαρίων (το ποσό ακριβώς των πρώτων επιταγών τόνωσης) λίγες μόνο ημέρες μετά την παραλαβή εκείνων των χρημάτων από τους πολίτες.

Όπως σχολίασε ο Ed Moya, ανώτερος αναλυτής της αγοράς στην Oanda Corp.:

"Για πολλούς μικροεπενδυτές κρυπτονομισμάτων το bitcoin ήταν το "ψωμί και το βούτυρο" της πανδημίας. Η μεταβλητότητα των χρηματιστηριακών συναλλαγών έκαψε πολλούς, αλλά το bitcoin έχει διατηρήσει μια εκπληκτικά ανοδική τάση που έκανε τους περισσότερους νικητές. Οι μικροεπενδυτές κινητοποιήθηκαν ξανά με την τελευταία φιλολογία για τα NFT καθώς οι επιταγές τόνωσης κατέληξαν τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς."

To bitcoinsgreece.gr χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματική λειτουργία του ιστοτόπου. Με την πλοήγησή σας στο site συμφωνείτε στην αποδοχή των cookies.