Κανείς φοροφυγάς δεν αποφεύγει την δίωξη στην Ιαπωνία. Δικαστήριο στην Ishikawa της Ιαπωνίας καταδίκασε έναν 56χρονο που θα περάσει ένα χρόνο στη φυλακή, και σαν να μην έφτανε αυτό, θα πληρώσει και πρόστιμο ύψους 200.000 $.

Ο καταδικασθείς απέκρυψε την εμπορική του δραστηριότητα με bitcoin της περιόδου 2017-2018

Σύμφωνα με τον ιστότοπο Chunici, ένας δικαστής στο Επαρχιακό Δικαστήριο της Kanazawa επέβαλε πρόστιμο άνω των 22 εκατομμυρίων γιεν (200.000 δολάρια ΗΠΑ) και επέβαλε φυλάκιση διάρκειας ενός έτους στον Hideji Matsuda, υπάλληλο γραφείου στην Ishikawa, για παραβίαση του Νόμου περί Φoρολογίας Εισοδήματος.

Ο δικαστής κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο άντρας δεν υπέβαλε με ακρίβεια φορολογικές δηλώσεις για την δραστηριότητα συναλλαγών bitcoin (BTC). Σύμφωνα με τα έγγραφα του δικαστηρίου, ο Matsuda απέκρυψε στοιχεία από την περίοδο 2017-2018.

Επιπλέον, το δικαστήριο δήλωσε ότι ο καταδικασθείς πλαστογράφησε στοιχεία σχετικά με τις φορολογικές του δηλώσεις, επειδή δήλωσε ότι είχε κερδίσει μόλις 1,2 εκατομμύρια γιεν (11.000 $) ενώ στην πραγματικότητα, είχε συνολικό εισόδημα 74 εκατομμυρίων γιεν (678.000 δολάρια ΗΠΑ) και δεν πλήρωσε καθόλου φόρο.

Όταν οι δικηγόροι του στις ακροάσεις πήραν εξέτασαν τον Matsuda, αυτός ισχυρίστηκε ότι δεν είχε σαφή εικόνα για τον υπολογισμό των κερδών των εισοδημάτων που αποκτήθηκαν από τα κρυπτονομίσματα. Οι εισαγγελείς πάντως εξάντλησαν την αυστηρότητά τους χαρακτηρίζοντας τον 56χρονο άντρα «εγωιστή και εγωκεντρικό».

Οι δικηγόροι πάντως του Matsuda ζήτησαν ήδη επανεξέταση της υπόθεσης, καθώς δήλωσαν ότι ο άντρας υπέβαλε τροποποιητικές δηλώσεις επί των φορολογικών εγγράφων.

Ωστόσο, ο δικαστής απέρριψε την πρόταση και αποφάσισε την έκτιση της ποινής.

Μια πρωτοφανής υπόθεση για την Ιαπωνία

Αυτή η δικαστική υπόθεση ήταν η πρώτη του είδους στην Ιαπωνία, καθιστώντας τον Matsuda το πρώτο άτομο στη χώρα του ανατέλλοντος ήλιου που καταδικάστηκε για φοροαποφυγή bitcoin. Οι νομικές διαδικασίες αυτής της υπόθεσης άρχισαν το 2020.

Στην ασιατική χώρα, οι δραστηριότητες που σχετίζονται με τα κρυπτονομίσματα όπως η εξόρυξη, η διαπραγμάτευση και τα κέρδη δανεισμού υπόκεινται σε φορολογία έως και 55%!

To bitcoinsgreece.gr χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματική λειτουργία του ιστοτόπου. Με την πλοήγησή σας στο site συμφωνείτε στην αποδοχή των cookies.