Από την στιγμή που η εταιρεία Microstrategy τοποθέτησε μεγάλο μέρος των αποθεματικών της σε bitcoin, πολλές εταιρείες την μιμήθηκαν. Σύμφωνα με τον ιστότοπο bitcointreasuries.org, υπάρχουν 42 εταιρείες οι οποίες κατέχουν συνολικά bitcoin αξίας άνω των 65 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Πλέον κυριαρχεί η τάση προσθήκης bitcoin (BTC) στον ισολογισμό μιας εταιρείας και η εταιρεία Microstrategy επικαλέστηκε αυτήν την τάση όταν αγόρασε BTC αξίας 250 εκατομμυρίων δολαρίων. Μετά από αυτήν ακολούθησαν και άλλες, με την αξία του bitcoin να αυξάνεται και αυτή.

Στα τέλη του 2020, 29 εταιρείες κατείχαν περίπου 1,1 εκατομμύρια bitcoin αξίας άνω των 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων (χρησιμοποιώντας συναλλαγματικές ισοτιμίες της 28ης Δεκεμβρίου). Τότε, οι 29 αυτές εταιρείες κατείχαν το 5,48% του συνόλου των bitcoin.

Σήμερα, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του bitcointreasuries.org, οι αριθμοί αυτοί έχουν αλλάξει. Τώρα υπάρχουν 42 εταιρείες καταχωρημένες στην διαδικτυακή πύλη που προβάλλει εταιρείες από όλο τον κόσμο που κατέχουν στο χαρτοφυλάκιό τους BTC.

 

Σύμφωνα με τα στοιχεία, την 1η Μαρτίου 2021, οι εταιρείες κατείχαν συνολική αξία 65 δισεκατομμυρίων δολαρίων χρησιμοποιώντας συναλλαγματικές αξίες BTC/USD του απογεύματος της Δευτέρας (EST). Οι εταιρείες κατείχουν 1.350.073 BTC ή το 6,43% από τη μέγιστη προσφορά των 21 εκατομμυρίων.

Εταιρείες, καταπιστεύματα και αμοιβαία κεφάλαια κινδύνου όπως η Tesla, Inc., η MOGO Financing, το Osprey Bitcoin Trust, το Evolve Bitcoin ETF, το Ninepoint Bitcoin Trust και πολλά άλλα έχουν προστεθεί στη λίστα. Φυσικά, ο μεγαλύτερος κάτοχος της λίστας είναι το Greyscale Bitcoin Trust με 649.130 BTC ή 3,09% τvn 21 εκατ. του ανώτατου ορίου της προσφοράς BTC. Tο 'τεράστιο' απόθεμα BTC του Grayscale βρίσκεται κοντά στο ήμισυ του συνολικού αριθμού bitcoin που βρίοσκονται στην λίστα του bitcointreasuries.org.

Η οντότητα με την ονομασία "MTGOX K.K.", κατέχει το δεύτερο μεγαλύτερο ποσό BTC με 141.686 BTC. Πίσω από το αποθεματικό του Mt Gox βρίσκεται το χαρτοφυλάκιο του Block.one, το οποίο κατέχει 140.000 BTC αξίας 6,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων σήμερα. Τα εν λόγω ποσά πάντως θα χρησιμοποιηθούν για την αποζημίωση των θυμάτων της μεγάλης κλοπής bitcoin από το ανταλλακτήριο Mt6Gox.

Η Microstrategy είναι ο τέταρτος μεγαλύτερος κάτοχος ο οποίος πλησιάζει στην κατοχή εξαψήφιου χαρτοφυλακίου bitcoin με 90.859 BTC υπό διαχείριση αυτή τη στιγμή. Η εταιρεία ανακοίνωσε πρόσφατα την αγορά επιπλέον 15 εκατομμυρίων δολαρίων σε BTC την περασμένη εβδομάδα.

Άλλες εταιρείες που βρίσκονται κοντά στην Microstrategy περιλαμβάνουν επιχειρήσεις όπως οι Tesla, Coinshares, Ruffer Investments, Galaxy Digital, Tezos Foundation και 3iQ The Bitcoin Fund.

Επιπλέον, υπάρχουν πολλές εταιρείες που δεν περιλαμβάνονται στην λίστα του ιστότοπου bitcointreasuries.org, συμπεριλαμβανομένης της αλυσίδας Μεσογειακών εστιατορίων Tahini's, της καναδικής εταιρείας λογισμικού γραφικών Snappa, της εταιρείας κάνναβης Synbiotic SE και της Coinbase.

Στις 24 Φεβρουαρίου, το ανταλλακτήριο Coinbase με έδρα το Σαν Φρανσίσκο ανακοίνωσε πώς μπορεί να βοηθήσει τις εταιρικές στρατηγικές απόκτησης bitcoin για τα χαρτοφυλάκιά τους. Η Coinbase διατηρεί BTC στους ισολογισμούς της από το 2012.

Τώρα το πόσες ακόμα εταιρείες θα έπρεπε να βρίσκονται σε αυτή τη λίστα είναι άγνωστο. Πάντως δεν θα μας προκαλούσε καμία έκπληξη άν κάποια στιγμή ανακαλύπταμε ότι τα 'κοιμισμένα πορτοφόλια' στην πραγματικότητα εντάσσονται στα χαρτοφυλάκια κάποιων μεγάλων εταιρειών. Έτσι και αλλιώς η αίσθηση η δική μας -πιστεύω και άλλων- είναι ότι οι μεγάλοι συγκεντρώνουν όλα τα bitcoin για να πετάξουν έξω τον λαό - την μαρίδα. Ίδωμεν...

Είναι πιθανό ότι πολλές επιχειρήσεις που επικεντρώνονται σε κρυπτονομίσματα έχουν υιοθετήσει αυτό το μοντέλο εδώ και πολύ καιρό, και έχουν κρατήσει BTC και άλλα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία στα ταμεία τους εδώ και αρκετό καιρό.

 

To bitcoinsgreece.gr χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματική λειτουργία του ιστοτόπου. Με την πλοήγησή σας στο site συμφωνείτε στην αποδοχή των cookies.