Ένα flash loan (δάνειο αστραπή) είναι ένας σχετικά νέος τύπος δανεισμού, χωρίς εξασφαλίσεις, που έχει γίνει δημοφιλής σε πολλά πρωτόκολλα αποκεντρωμένης χρηματοδότησης (DeFi), που τρέχουν στο δίκτυο Ethereum. Στο άρθρο που ακολουθεί γίνεται μία εισαγωγή στο θέμα, με την παρουσίαση των βασικών χαρακτηριστικών του προϊόντος αυτού, τις ευκαιρίες αλλά και τους κινδύνους που ενδεχομένως εμπεριέχει.

Αυτοί οι τύποι δανείων μπήκαν στα πρωτοσέλιδα πρόσφατα, επειδή χρησιμοποιήθηκαν για την εκμετάλλευση ορισμένων ευάλωτων πρωτοκόλλων DeFi, με αποτέλεσμα τις απώλειες εκατομμυρίων δολαρίων.

Ωστόσο, οι υποστηρικτές τους υποστηρίζουν ότι τα flash loans εισάγουν ένα καινοτόμο και χρήσιμο εργαλείο στον κόσμο των χρηματοοικονομικών, για το arbitrage και το γρήγορο trading, που δεν ήταν δυνατό πριν από την εμφάνιση της blockchain.

Οι περισσότεροι από εμάς γνωρίζουμε τι είναι ένα συνηθισμένο δάνειο. Ένας δανειστής δανείζει χρήματα σε έναν δανειολήπτη για να εξοφληθεί τελικά πλήρως. Ο δανειστής λαμβάνει μια πληρωμή από τον οφειλέτη για την προσωρινή απώλεια των κεφαλαίων του.

Τα Flash loans είναι παρόμοια, αλλά φέρουν και τα κάτωθι ιδιαίτερα χαρακτηριστικά:

  • Έξυπνα συμβόλαια: Τα Flash loans χρησιμοποιούν smart contracts, εργαλεία που ενεργοποιούνται από ένα blockchain που δεν αφήνουν τα χρήματα να αλλάξουν χέρια, εκτός εάν πληρούνται ορισμένοι κανόνες. Στην περίπτωση ενός flash loan, ο κανόνας είναι ότι ο δανειολήπτης πρέπει να αποπληρώσει το δάνειο πριν από τη λήξη της συναλλαγής, διαφορετικά το έξυπνο συμβόλαιο αντιστρέφει τη συναλλαγή – έτσι είναι σαν το δάνειο να μην συνέβη ποτέ.
  • Μη εξασφαλισμένο δάνειο: Συχνά οι δανειστές απαιτούν από τους δανειολήπτες να καταθέσουν εξασφαλίσεις για να διασφαλίσουν ότι, εάν ο οφειλέτης δεν μπορεί να αποπληρώσει το δάνειο, ο δανειστής θα είναι ακόμα σε θέση να πάρει τα χρήματά του πίσω. Αλλά σε ένα ακάλυπτο δάνειο, δεν απαιτείται εξασφάλιση. Αυτή η έλλειψη εξασφάλισης δεν σημαίνει ότι ο δανειστής flash loan δεν θα πάρει πίσω τα χρήματά του. Απλώς στέλνονται πίσω με διαφορετικό τρόπο. Αντί να προσφέρει εξασφάλιση, ο δανειολήπτης πρέπει να επιστρέψει τα χρήματα αμέσως, γεγονός που μας φέρνει στο επόμενο σημείο – χαρακτηριστικό των δανείων αυτών
  • Στιγμιαία: Συνήθως, η απόκτηση και η εκπλήρωση ενός δανείου είναι μια μακρά διαδικασία. Εάν ένας δανειολήπτης εγκριθεί για ένα δάνειο, αυτός ή αυτή πρέπει συνήθως να το επιστρέψει με σταθερές δόσεις, για μια περίοδο μηνών ή ετών. Ωστόσο, ένα flash loan είναι στιγμιαίο. Το έξυπνο συμβόλαιο για το δάνειο πρέπει να εκπληρώνεται με την ίδια συναλλαγή που γίνεται ο δανεισμός. Αυτό σημαίνει ότι ο οφειλέτης πρέπει να χρησιμοποιήσει άλλα έξυπνα συμβόλαια, για να πραγματοποιήσει άμεσες συναλλαγές με το δανεισμένο κεφάλαιο, πριν από τη λήξη της συναλλαγής του δανεισμού, η οποία συνήθως είναι λίγα δευτερόλεπτα.

Αυτός ο τύπος δανείου μπορεί να είναι χρήσιμος σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως για τους traders που θέλουν να επωφεληθούν γρήγορα από ευκαιρίες arbitrage, όταν δύο ανταλλακτήρια αποτιμούν ένα κρυπτονόμισμα με διαφορετικό τρόπο.

Η Aave, πλατφόρμα δανεισμού στο Ethereum, πρωτοστάτησε στην ιδέα αυτή στις αρχές του 2020. Η ιδέα είναι καινούργια και εξακολουθεί να έχει πολλά προβλήματα, όπως αποδεικνύεται από τις νέου τύπου παραβιάσεις που έχουν συμβεί. «Δεν υπάρχει κάτι ανάλογο στον πραγματικό κόσμο με τα δάνεια Flash Loans», όπως το περιγράφει με ειλικρίνεια η πλατφόρμα δανεισμού Aave στα έγγραφά της.

Flash loan: συχνές ερωτήσεις

Που «κολλάει» το Ethereum στα flash loans;

Αυτή η ταχύτητα για να επιτευχθεί το χαρακτηριστικό του «στιγμιαίου» και οι άλλες μοναδικές ιδιότητες ενεργοποιούνται από το Ethereum, το οποίο στοχεύει να επεκτείνει τη blockchain σε άλλες περιπτώσεις χρήσης εκτός από τις απλές συναλλαγές.
Τα Flash loans είναι ένα δημοφιλές πείραμα, εν μέσω του αποκεντρωμένου κινήματος χρηματοδότησης του Ethereum, το οποίο έχει καλλιεργήσει οικονομικές εναλλακτικές λύσεις χωρίς ενδιάμεσους. Αντ’ αυτού, με τη χρήση εφαρμογών DeFi, οι χρήστες υποτίθεται ότι έχουν περισσότερο έλεγχο των χρηματοοικονομικών μέσων, όπως τα δάνεια, τα παράγωγα και άλλα συμβόλαια.

Οι υποστηρικτές του εγχειρήματος υποστηρίζουν ότι οι εφαρμογές τύπου DeFi θα μπορούσαν να δώσουν στους χρήστες μεγαλύτερο έλεγχο στα οικονομικά τους, σε αντίθεση με τις μεγάλες εταιρείες της Wall Street και άλλα παραδοσιακά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.
Όμως αυτός δεν είναι ο λόγος ενδιαφέροντος για όλους. Η DeFi έχει επίσης ενθουσιάσει επειδή ορισμένοι traders κατάφεραν να έχουν υψηλές αποδόσεις από το σπεκουλάρισμα πάνω σε νέα νομίσματα.

Για ποιο λόγο να χρησιμοποιήσω ένα flash loan;

Εν ολίγοις, είναι ένας τρόπος για να κερδίσετε δυνητικά σημαντικά κέρδη χωρίς να χρειάζεται να διακινδυνεύσετε τα χρήματά σας. Υπάρχουν περιπτώσεις που η ασυνήθιστη ταχύτητα ενός δανείου flash έχει νόημα. Τα δάνεια flash μπορούν να χρησιμοποιηθούν για:

  • Αrbitrage: Οι Traders μπορούν να κερδίσουν χρήματα αναζητώντας αποκλίσεις τιμών ανάμεσα σε διαφορετικά ανταλλακτήρια. Ας πούμε ότι δύο ανταλλακτήρια τιμολογούν το pizzacoin διαφορετικά. Η τιμή του είναι 1 $ στο Ανταλλακτήριο A και 2 $ στο Ανταλλακτήριο B. Ένας χρήστης μπορεί να χρησιμοποιήσει ένα δάνειο flash και να καλέσει ένα ξεχωριστό έξυπνο συμβόλαιο για να αγοράσει 100 pizzacoins για $ 100 στο Ανταλλακτήριο A και, στη συνέχεια, να τα πουλήσει για $200 στο Ανταλλακτήριο B. Ο οφειλέτης στη συνέχεια επιστρέφει το δάνειο και τσεπώνει τη διαφορά.
  • Collateral swaps (Ανταλλαγές εξασφαλίσεων): Η γρήγορη ανταλλαγή της εξασφάλισης που υποστηρίζει κάποιο δάνειο του χρήστη για έναν άλλο τύπο εξασφάλισης.
  • Χαμηλότερες χρεώσεις συναλλαγών: Κατά μία έννοια, τα flash loans τυλίγουν πολλές συναλλαγές σε μία. Κάθε συναλλαγή επιβαρύνεται με ορισμένα τέλη, επομένως τα δάνεια flash παρέχουν τη δυνατότητα για μικρότερα τέλη.

Η Aave επίσης περιγράφει ορισμένες άλλες περιπτώσεις χρήσης αυτού του προϊόντος εδώ.

Μπορώ να βγάλω χρήματα από ένα flash loan;

Ενδεχομένως, υπό την προϋπόθεση ότι έχετε διερευνήσει διεξοδικά το πρωτόκολλο από το οποίο σκοπεύετε να δανειστείτε και να στείλετε το δανεισμένο κεφάλαιο. Μερικοί άνθρωποι έχουν χρησιμοποιήσει αυτά τα είδη δανείων για να κερδίσουν χρήματα πολύ γρήγορα. Όμως, όπως δείχνουν οι επιθέσεις σε δάνεια flash, η τεχνολογία σίγουρα δεν είναι χωρίς κινδύνους.

Πως χρησιμοποιώ ένα flash loan;

Τα δάνεια flash είναι διαθέσιμα σε μια ποικιλία πλατφορμών δανεισμού με βάση το Ethereum, όπως το Aave και το dYdX. Ξεκίνησαν ως εργαλείο αποκλειστικά για εκείνους που είναι αρκετά εξοικειωμένοι με την τεχνολογία, ώστε να χρησιμοποιούν τη γραμμή εντολών, μια μέθοδο για τους προγραμματιστές να στέλνουν εντολές κειμένου σε έναν υπολογιστή. Αλλά τώρα εμφανίζονται πλέον και πιο φιλικά προς το χρήστη περιβάλλοντα διεπαφής.

Τι θα γίνει αν δεν ξεπληρώσω ένα flash loan;

Πρώτο και κύριο, στην περίπτωση αυτή, δεν μπορείς να πάρεις ένα flash loan.

Θυμηθείτε, ότι ολόκληρο το δάνειο flash πραγματοποιείται (δανεισμός και αποπληρωμή του χρέους) σε μία μόνο συναλλαγή. Εάν και τα δύο μέρη, ο δανειστής και ο δανειολήπτης, δεν ακολουθήσουν τους κανόνες, το δάνειο δεν θα εκδοθεί. Αυτό είναι το πλεονέκτημα μιας έξυπνης σύμβασης. Δεν θα επιτρέψει την κίνηση χρημάτων εκτός εάν πληρούται η αναγκαία συνθήκη που έχει οριστεί στο συμβόλαιο.

Επομένως, εάν τα χρήματα δεν επιστραφούν άμεσα από τον οφειλέτη στη συναλλαγή, το έξυπνο συμβόλαιο θα αντιστρέψει απλώς τη συναλλαγή και θα επιστρέψει τα χρήματα στον δανειστή.

Πόσο ασφαλή είναι τα flash loans?

Τα δάνεια flash έχουν αποτελέσει αντικείμενο αρκετών επιθέσεων, που οδήγησαν σε απώλειες εκατομμυρίων δολαρίων. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι με τους οποίους οι κακόβουλοι χρήστες μπορούν να παίξουν με τον μηχανισμό του δανεισμού.

Αυτό επισημαίνει συγχρόνως ένα ευρύτερο πρόβλημα με το Ethereum και τη DeFi. Το πρόβλημα είναι ότι τα έξυπνα συμβόλαια μπορούν να γίνουν αντικείμενο (κακόβουλης) εκμετάλλευσης εάν δεν είναι γραμμένα για να εκτελέσουν ακριβώς όπως ήταν ο σκοπός και η επιθυμία του συντάκτη τους ή εάν τα δεδομένα που ρέουν σε αυτά, είναι κατεστραμμένα ή εκμεταλλεύσιμα.

Αλλά η τεχνολογία είναι νέα. Μερικοί υποστηρίζουν ότι τέτοια είδη ζητημάτων θα εξαφανιστούν καθώς η τεχνολογία ωριμάζει, ενώ άλλοι πιστεύουν ότι αυτές οι επιθέσεις θα παραμείνουν μια επίμονη πρόκληση.

Πως ακριβώς γίνεται η «επίθεση» σε ένα flash loan;

Τα flash loans δεν έχουν κλείσει ακόμα ένα έτος ζωής και έχει ήδη υπάρξει μια μεγάλη σειρά επιθέσεων σε αυτά, με διαφορετικά χαρακτηριστικά.

Το πρωτόκολλο συναλλαγών και δανεισμού του Ethereum, το bZX, αποτέλεσε αντικείμενο μιας επίθεσης flash loan όπου ο οφειλέτης μπόρεσε να ξεγελάσει τον δανειστή να σκεφτεί ότι τον πλήρωσε πλήρως, αλλά ο δανειολήπτης δεν το είχε κάνει πραγματικά. Αυτό έγινε με την προσωρινή αύξηση της τιμής του stablecoin που χρησιμοποιείται για την αποπληρωμή του δανείου.

Σε ένα άλλο πρόσφατο γεγονός, μια οντότητα χρησιμοποίησε ένα δάνειο flash για να εξασφαλίσει επιπλέον ψήφους σε μια ψηφοφορία MakerDAO που επηρεάζει ολόκληρη την κοινότητα.

Εν τω μεταξύ, οι ερευνητές της επιστήμης των υπολογιστών έγραψαν μια δημοσίευση στο blog ασφαλείας Hacking Distributed, διερευνώντας μερικούς από τους τρόπους επίθεσης κατά των δανείων flash «για πλάκα και για κέρδος». Αυτοί οι τρόποι, είναι μόνο μερικά παραδείγματα δανείων flash που δεν χρησιμοποιούνται σύμφωνα με το σκοπό τους. Οι μηχανικοί πληροφορικής εξετάζουν διάφορους τρόπους για να διασφαλίσουν ότι τα δάνεια αυτά θα λειτουργούν χωρίς αναπάντεχα κενά.


Πηγή: cryptohellenicbloc.com

To bitcoinsgreece.gr χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματική λειτουργία του ιστοτόπου. Με την πλοήγησή σας στο site συμφωνείτε στην αποδοχή των cookies.