Εχοντας ξεπεράσει πλέον το φράγμα των 50.000 δολάριων, το μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα στον κόσμο βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των αναλυτών: Θα είναι το μέλλον της οικονομίας ή η... καταστροφή της;

παντες παρακολουθούν τους τελευταίους μήνες το ξέφρενο ράλι του Bitcoin, κανείς δεν ξέρει όμως τι επιφυλάσσει το μέλλον για το μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα στον κόσμο. Υπάρχουν εκείνοι που το έχουν ήδη χρίσει «βασιλιά» της ψηφιακής οικονομίας που ευαγγελίζονται ότι αποτελεί το μέλλον των συναλλαγών και υπάρχουν και εκείνοι που προειδοποιούν για μία «φούσκα» κατακλυσμιαίων μεγέθους που είναι θέμα χρόνου πότε θα σκάσει...

Το κρυπτονόμισμα του... 1 εκατ. δολαρίων

Την εβδομάδα που μας πέρασε, το Bitcoin κατέρριψε ένα ακόμη ορόσημο: Έσπασε το φράγμα των 50.000 δολαρίων. Οι πλέον ένθερμοι υποστηρικτές του δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο η αξία του να ανέλθει σε...1 εκατομμύριο δολάρια και να καταστεί αποθεματικό νόμισμα που θα ορίζει τη ψηφιακή οικονομία και όχι μόνο.

Ο Άντονι Πομπλιάνο, συνιδρυτής και συνεργάτης της Morgan Creek Digital Assets, υποστήριξε μιλώντας στο CNBC ότι η αξία του Bitcoin θα μπορούσε να φτάσει τις 500.000 δολάρια μέχρι το τέλος της δεκαετίας. Είναι ο άνθρωπος που ξεστόμισε το ασύλληπτο: Η αξία του μπορεί να φτάσει ακόμη και το 1 εκατομμύριο δολάρια ανά κέρμα! Αν και απέφυγε να δώσει χρονοδιάγραμμα.

«Νομίζω ότι το Bitcoin θα γίνει παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα. Και νομίζω ότι θα γίνει τελικά πολύ μεγαλύτερο από τον χρυσό», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Υπάρχει φρένο σε αυτό το ράλι;

Η φρενίτιδα γύρω από το Bitcoin αποδίδεται σε πολλούς παράγοντες.

Αρχικά στην μεγάλη συμμετοχή θεσμικών και λιανικών επενδυτών, ενώ στο χώρο της κρυπτογράφησης εισέρχονται όλο και περισσότεροι επιχειρηματικοί κολοσσοί αλλά και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Από τις περσινές αγορές λίγων Bitcoin από την Square, φτάσαμε στην αγορά Bitcoin αξίας 1,5 δισ. δολαρίων φέτος από την Tesla του Ελον Μασκ.

Την ίδια περίοδο, οι κεντρικές τράπεζες ανά τον κόσμο ακολούθησαν προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης για να αντιμετωπίσουν την πανδημία. «Υπήρχαν τρισεκατομμύρια δολάρια που εκτυπώθηκαν και διοχετεύθηκαν στην οικονομία και άπαντες - από ιδιώτες μέχρι χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και εταιρείες - έτρεξαν σε όλο τον κόσμο αναζητώντας τον καλύτερο τρόπο για να προστατεύσουν την αγοραστική τους δύναμη. Τελικά αποφάσισαν ότι η καλύτερη λύση ήταν το Βitcoin» αναφέρει ο Πομπλιάνο.

Ιδιαίτερη αναφορά θα πρέπει να γίνει στην αποκεντρωμένη φύση της τεχνολογίας πίσω από το κορυφαίο κρυπτονόμισμα. Αρχικά, δεν υπάρχει πίσω του μία Κεντρική Τράπεζα που να το ελέγχει. Το δίκτυο «εξόρυξης» για την απόκτηση των Bitcoin είναι πλέον ένα από τα ισχυρότερα υπολογιστικά δίκτυα στον κόσμο. Σε τέτοιο βαθμό που καμία φυσική οντότητα δεν μπορεί να το ελέγξει.

Ο Πομπλιάνο υποστηρίζει κατηγορηματικά ότι αργά ή γρήγορα, «Το Bitcoin θα πάρει τελικά την ηγετική θέση που του αρμόζει ως παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα της γενιάς του Διαδικτύου».

Φιλόδοξοι στόχοι και κίνδυνοι κατάρρευσης

Μόλις τον περασμένο Ιανουάριο, η JPMorgan έθετε έναν «θεωρητικό» μακροπρόθεσμο στόχο τιμής του Bitcoin στις 146.000 δολάρια, αναγνωρίζοντας ότι αρχίζει να ανταγωνίζεται τον χρυσό στα ίσα.

Ο χρυσός είναι παραδοσιακά ένα «ασφαλές καταφύγιο» σε περιόδους πολιτικών συγκρούσεων ή αναταραχών στις χρηματοοικονομικές αγορές. Φήμη που πλέον συνοδεύει και το Bitcoin...

«Το Bitcoin ανταγωνίζεται τον χρυσό, είναι μια μορφή ψηφιακού χρυσού», εκτιμά ο Νικόλαος Πανηγυρτζιόγλου, υπεύθυνος στρατηγικής για τις παγκόσμιες αγορές της JPMorgan μιλώντας στο CNBC.

Η αξία του χρυσού που κατέχει ο ιδιωτικός τομέας, αποκλειστικά για επενδυτικούς σκοπούς, ανέρχεται σε περίπου 2,7 τρισ. δολάρια. Για να φτάσει σε αυτό το επίπεδο το bitcoin, θα πρέπει η αξία του να φτάσει περί τις 146.000 δολάρια.

Στον αντίποδα, η μεγάλη μεταβλητότητα της τιμής του, μοιάζει με την αχίλλειο πτέρνα του. Υπολογίζεται δε ότι είναι τουλάχιστον πενταπλάσια αυτής του χρυσού.

Ένας ακόμη παράγοντας αστάθειας, είναι ότι εκτός των θεσμικών επενδυτών στο κρυπτονόμισμα έχουν επενδύσει και επενδυτές λιανικής. Η συμπεριφορά τους είναι περισσότερο απρόβλεπτη και είναι άγνωστο πως θα συμπεριφερθούν μόλις η επιστροφή στην κανονικότητα αρχίσει να γίνεται πράξη.

Οι πιο απαισιόδοξοι και επιφυλακτικοί κρούουν σε κάθε περίπτωση τον κώδωνα του κινδύνου προειδοποιώντας για μία ευρεία διόρθωση - στην καλύτερη περίπτωση - ή ακόμη και ολική κατάρρευση από τη φρενίτιδα των τελευταίων μηνών. Και όπως τονίζουν, το θέμα δεν είναι αν θα συμβεί αυτό, αλλά πότε...


Πηγή: imerisia.gr

To bitcoinsgreece.gr χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματική λειτουργία του ιστοτόπου. Με την πλοήγησή σας στο site συμφωνείτε στην αποδοχή των cookies.