Κόντρα στις γνώμες των «ειδικών», το δημοφιλές κρυπτονόμισμα συνεχίζει τις εντυπωσιακές επιδόσεις. Από τις 7 Ιανουαρίου είναι πλέον το 16ο νόμισμα σε αξία στον κόσμο, ξεπερνώντας το ρωσικό ρούβλι! Γράφει ο καθηγητής Νικόλαος Φίλιππας.

Το bitcoin συνεχίζει να εντυπωσιάζει με τη δωδεκαετή ανοδική πορεία του, την ολοένα και ευρύτερη αποδοχή του και την απίστευτη ανθεκτικότητά του, παρά τα συνεχή επικριτικά σχόλια από τα παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης, που διαμορφώνουν αντιλήψεις και πολύ συχνά συμβάλλουν στον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης.

Μάλιστα παρά τα αλλεπάλληλα δημοσιεύματα για την ύπαρξη φούσκας στα κρυπτονομίσματα και ιδιαίτερα στο bitcoin, αυτό ξεπέρασε και το ψυχολογικό όριο των 50 χιλιάδων δολαρίων.

Όπως έχουμε αναφέρει σε προηγούμενη παρέμβασή μας στο Euro2day.gr (2 Σεπτεμβρίου του 2020), από τη στιγμή της δημιουργίας του μέχρι και σήμερα, πάνω από 400 επιφανείς δημοσιογράφοι, διεθνείς προσωπικότητες, επιχειρηματίες, μεγαλοεπενδυτές αλλά και γνωστοί καθηγητές Πανεπιστημίων, μεταξύ των οποίων 3 κάτοχοι βραβείου Nobel Οικονομικών (P. Krugman, J. Stiglitz, R. Shiller), έχουν «προβλέψει τον θάνατο» του bitcoin.

Όμως η αξία ενός περιουσιακού στοιχείου δεν προσδιορίζεται από γνώμες «ειδικών ή μη» αλλά κυρίως από ένα σύνολο παραγόντων που αποτυπώνονται σε μεγάλο βαθμό στην προσφορά και στη ζήτηση του συγκεκριμένου περιουσιακού στοιχείου.

Τέτοιοι παράγοντες, μεταξύ άλλων, είναι η υπάρχουσα ρευστότητα στο σύστημα, το ύψος των επιτοκίων, η πορεία των εναλλακτικών επενδύσεων, οι ραγδαίες τεχνολογικές εξελίξεις, καθώς και ψυχολογικοί παράγοντες όπως είναι η μόδα και η συμπεριφορά της αγέλης.

Όμως ο πιο σημαντικός παράγοντας είναι η εμπιστοσύνη την οποία ένα περιουσιακό στοιχείο εκπέμπει ή δεν εκπέμπει μέσα στον χρόνο.

Φαίνεται λοιπόν ότι το bitcoin -σε αντίθεση με το υπάρχον χρηματοπιστωτικό σύστημα το οποίο βρίσκεται εγκλωβισμένο από τα διαχρονικά αδιέξοδά του και τις αλλεπάλληλες κρίσεις του- πείθει όλο και περισσότερους διαχειριστές κεφαλαίων (Fidelity, JP Morgan, Hedgw funds), μεγάλους οργανισμούς (Paypal, Visa, Μastercard) και κορυφαίες προσωπικότητες που επηρεάζουν δεκάδες εκατομμύρια πολίτες σε ολόκληρο τον κόσμο όπως είναι ο Elon Musk, ο Richard Branson ή ο Peter Diamandis.

Μάλιστα η άνοδος του bitcoin από τις 20 χιλιάδες στις 40 χιλιάδες δολάρια οφείλεται, αφενός μεν, στην αποδοχή του bitcoin από την Paypal (και των 350 εκατομυρίων χρηστών της) και αφετέρου στη μεταστροφή του Εlon Μusk υπέρ του δημοφιλούς κρυπτονομίσματος μέσα από αλλεπάλληλα tweets. Μάλιστα σε μια από τις τελευταίες αναρτήσεις του έβγαλε το βιογραφικό του και τοποθέτησε στη θέση του το σήμα του bitcoin.

Η τελευταία άνοδός του από τις 38 στις 52 χιλιάδες δολάρια οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην τοποθέτηση 1.5 δισ. δολαρίων της Tesla στο bitcoin.

Η κίνηση αυτή θα φέρει σημαντικές ανατροπές σε ολόκληρο το χρηματοπιστωτικό σύστημα και έρχεται πλέον σε ευθεία αντιπαράθεση με το αμερικανικό νόμισμα. Οι επιπτώσεις της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2007/8, η αύξηση του δημόσιου χρέους των ΗΠΑ με εκθετικούς ρυθμούς, τα διαχρονικά ελλείμματα και ο αφελής τρόπος θεραπείας των προβλημάτων με εκτύπωση τρισ. δολαρίων, υπονομεύει την αξιοπιστία του και την πραγματική του αγοραστική αξία, η οποία τα τελευταία χρόνια μειώνεται συνεχώς.

Να σημειωθεί ότι από τις 7 Ιανουαρίου το bitcoin έγινε το 16ο σε αξία νόμισμα στον κόσμο, πιο πάνω από το μεξικάνικο πέσος και λίγο πιο κάτω από το (σύγχρονο) ρωσικό ρούβλι (Πίνακας 1).


Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι στην πρώτη θέση βρίσκεται το κινέζικο yuan και στη δεύτερη το δολάριο, παρά το γεγονός ότι το τελευταίο χρησιμοποιείται για δεκαετίες ως βασικό αποθεματικό νόμισμα.

Η νέα πραγματικότητα και η κρίση των δυτικών οικονομιών θα επιφέρει σημαντικές ανατροπές μέχρι τα προβλήματα της παγκόσμιας φτώχειας, της κοινωνικής ανισότητας, της υπερχρέωσης και της ποιότητας της ζωής αναδειχθούν ως πρώτη προτεραιότητα της διεθνούς ατζέντας με συγκεκριμένες δράσεις για τους πολίτες. Μέχρι τότε θα ζήσουμε σημαντικές ανατροπές τόσο σε τεχνολογικό όσο και σε ιδεολογικό επίπεδο και σίγουρα στη χρηματοπιστωτική βιομηχανία.

*Ο κ. Νικόλαος Φίλιππας είναι Καθηγητής Χρηματοοικονομικής του Πανεπιστημίου του Πειραιά, Πρόεδρος του Ινστιτούτου Χρηματοοικονομικού Αλφαβητισμού.


Πηγή: euro2day.gr

To bitcoinsgreece.gr χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματική λειτουργία του ιστοτόπου. Με την πλοήγησή σας στο site συμφωνείτε στην αποδοχή των cookies.