Τι είπε και τι δεν είπε ο αμερικανικός οίκος σε ό,τι αφορά τη στρατηγική του απέναντι στα κρυπτονομίσματα. Η σύγκριση της σημερινής ανοδικής φάσης με την αντίστοιχη του 2017 και τι σηματοδοτεί για τη συνέχεια.

Είχαμε προειδοποιήσει ήδη από τον Νοέμβρη. Ήταν τότε που ο Rick Rieder, επικεφαλής του τμήματος σταθερού εισοδήματος της BlackRock, ομολόγησε ότι το Bitcoin θα μπορούσε να αντικαταστήσει τον χρυσό. Σε αυτό το επίπεδο τραπεζικής, αυτές οι δηλώσεις δεν γίνονται τυχαία, ούτε ξεφεύγουν κατά λάθος. Πάντοτε προηγείται πολύμηνη διεργασία.

Δεν αποτέλεσε λοιπόν καθόλου έκπληξη, όταν πριν από ένα μήνα, το μεγαλύτερο ταμείο διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων παγκοσμίως υπέβαλε αίτημα στην Αμερικανική Επιτροπή κεφαλαιαγοράς, για να μπορεί να αγοράζει futures του Bitcoin. Χθες ο Rick Rieder ξαναχτύπησε στο CNBC. Παραδέχτηκε πως έχουν ξεκινήσει τις αγορές Bitcoin.

Συγκριμένα ο παρουσιαστής αναρωτήθηκε τι θα γίνει αν τοποθετήσει η BlackRock το 1% από τα 7-8 τρισεκατομμύρια δολάρια που έχει υπό διαχείριση στο Bitcoin. Ο Rieder δεν εμφανίστηκε πρόθυμος να αναφερθεί στο συγκεκριμένο ποσοστό που θα αποκτήσουν, ούτε να συμβουλέψει του τηλεθεατές. Ωστόσο ήταν απολύτως σαφής όσο αφορά την άνοδο της τιμής του:

Σήμερα έχει υψηλή μεταβλητότητα, αλλά οι άνθρωποι αναζητούν οχήματα διαφύλαξης της αγοραστικής δύναμης στην περίπτωση που ο πληθωρισμός κινηθεί ανοδικά. Η τεχνολογία έχει εξελιχθεί, καθώς και η νομοθεσία. Συνεπώς αρκετοί άνθρωποι θεωρούν πως έχει θέση σε κάποιο ποσοστό στο χαρτοφυλάκιό τους, οδηγώντας την τιμή υψηλότερα.

Η πιο σημαντική δήλωση όμως ακολούθησε αργότερα. Απ' ό,τι ανέφερε, δεν αποτελεί μυστικό πως έχουν πάρα πολλά μετρητά στη διάθεσή τους και δεν νιώθουν άνετα με αυτό, καθώς αισθάνονται πως χάνεται η αξία τους όσο περνάει ο καιρός. Το να προβούν σε διαφοροποίηση τοποθετώντας τα σε άλλα περιουσιακά στοιχεία μοιάζει λογικό. Και τα κρυπτονομίσματα αποτελούν μέρος αυτών των περιουσιακών στοιχείων, όπως ανέφερε.

Τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Έχουν αγοράσει και κυρίως θα συνεχίσουν να αγοράζουν crypto. Το μόνο που αρνήθηκε να πει, είναι το πόσα. Γιατί τώρα; Επειδή το ρίσκο ίσως για πρώτη φορά είναι ενάντια προς αυτούς που δεν κατέχουν Bitcoin. Τα προηγούμενα χρόνια, οι bitcoiners ήταν ο εύκολος στόχος. Όλοι στοιχημάτιζαν στην κατάρρευσή του. Η μεταστροφή είναι πλέον αδιαμφισβήτητη.

Το Bitcoin «καταπίνει» τον χρυσό

Οι πιο παραδοσιακοί θα σκέφτονταν τον χρυσό ως ασφαλές καταφύγιο διαφύλαξης της αγοραστικής δύναμης. Δεν το βλέπουμε να συμβαίνει όμως. Δεν είναι παράξενο; Αν υπήρχε ένας χρόνος κατά τον οποίο ο χρυσός θα έπρεπε να πρωταγωνιστεί, ήταν το 2020. Συνέβη μια πρωτοφανής παγκόσμια πολιτική αναταραχή και οικονομική αβεβαιότητα, ταυτόχρονα με ανελέητο τύπωμα χρήματος. Γιατί δεν «έλαμψε»; Ποιο ήταν το άλλο περιουσιακό στοιχείο που έκλεψε την παράσταση με τις αποδόσεις του, διαθέτοντας παρόμοια χαρακτηριστικά;

Η απόδειξη βρίσκεται στο διάγραμμα που ακολουθεί. Οι κάτοχοι χρυσού τον εγκαταλείπουν, σαγηνευμένοι από το Bitcoin. Τι μεγαλύτερη απόδειξη χρειάζεται;

Μια λεπτομέρεια που έχει διαφύγει από πολλούς είναι πως ο Elon Musk έχει καταγωγή από τη Νότια Αφρική. Είναι εντελώς απίθανο να μην είναι εξοικειωμένος με την έννοια του χρυσού ως οχήματος διαφύλαξης της αγοραστικής δύναμης. Κι όμως, δεν μετέτρεψε σε χρυσό τα ταμειακά του διαθέσιμα για να τα προφυλάξει. Επέλεξε το Bitcoin.

Ναι, αλλά η μεταβλητότητα δεν αποτελεί πρόβλημα; Όχι, για πολλούς δεν είναι ενοχλητική, ειδικά αν ο χρονικός ορίζοντας είναι η 4ετία. Θεωρούν πως καλύτερα είναι να επιτυγχάνεις σημαντικές αποδόσεις από ένα ευμετάβλητο περιουσιακό στοιχείο, παρά πολύ μικρότερες από ένα λιγότερο ευμετάβλητο. Αν επιθυμούν να αποφύγουν τις διακυμάνσεις, ας τα κρατήσουν σε μετρητά, όπου η μεταβλητότητα είναι η ελάχιστη δυνατή.

Ένα από τα βασικότερα επιχειρήματα έναντι του Bitcoin από πλευράς Wall Street ήταν η μικρή κεφαλαιοποίησή του. Όντως ήταν ένας από τους λόγους που τους απέτρεπε από το να ασχοληθούν. Αυτό προφανώς αρχίζει να αλλάζει καθώς το Bitcoin πλησιάζει σε χρηματιστηριακή αξία το ένα τρισεκατομμύριο δολάρια. Βρίσκεται πλέον σε ένα μέγεθος που είναι δύσκολο να αγνοηθεί.

Αν περιμένατε πως η Wall Street θα παρακολουθούσε παθητικά τους μικρούς να συνεχίζουν να κερδίζουν, ξεχάστε το. Δεν πρόκειται να συμβεί. Έχουν αρχίσει να ενημερώνονται για τις ιδιότητές του, να εκτιμάνε τη σπανιότητά του, την προοπτική του. Για αυτό άλλοι το αγοράζουν ως μακροχρόνια επένδυση, άλλοι για trading, άλλοι διαβλέπουν ευκαιρίες όσον αφορά τις υπηρεσίες θεματοφυλακής. Με τον έναν τρόπο ή τον άλλο, όλοι έχουν αρχίσει να εμπλέκονται.

Η σύγκριση με το bull run του 2017

Εάν η σημερινή ανοδική φάση του Bitcoin είναι σαν το 2017, πού είμαστε τώρα; Αυτή την απάντηση δίνει η Messari με ένα διάγραμμα. Όπως βλέπουμε, είναι σαν να βρισκόμαστε στον Ιούλιο του 2017 και στην κορύφωσή του θα φτάσει τις 292.000 δολάρια.

Στο παρακάτω διάγραμμα παρουσιάζεται η πορεία της τιμής του Bitcoin από τα halving και μετά. Το 2020 απεικονίζεται στη θαλασσί γραμμή, ενώ η πράσινη αφορά το 2017. Όπως βλέπουμε, η περίοδος που διανύουμε, είναι ακόμα πιο έντονη από την προηγούμενη επική πορεία που εικοσαπλασίασε την τιμή του το Bitcoin και πολλαπλασίασε επί 120 την τιμή του το Ethereum!

Αν νομίζετε ότι οι 50.000 δολάρια για ένα Bitcoin αποτελούν εξωφρενική τιμή, περιμένετε μέχρι να ακούσετε ότι η αμερικανική κυβέρνηση πρόκειται να «εκτυπώσει» 1.900.000.000.000 ολοκαίνουργια δολάρια από κοπανιστό αέρα.

Οι εξελίξεις στην άνοδο του Bitcoin, ειδικά μετά την είσοδο ευυπόληπτων επενδυτών, αλλάζουν το τοπίο. Άνθρωποι και οι επιχειρήσεις αναζητούν τρόπους άμυνας. Το δικαίωμα των κυβερνήσεων να τυπώνουν άπειρο χρήμα αμφισβητείται. Όχι πια από περιθωριακούς αλλά από την «αφρόκρεμα». Από θεσμικούς, από εισηγμένες εταιρείες, από διαχειριστές δισεκατομμυρίων. Πλέον υπάρχει εναλλακτική. Και αυτό είναι προς το συμφέρον όλων μας. Η αυθαιρεσία της εξουσίας θα πρέπει να είναι περιορισμένη, όχι ανεξέλεγκτη.

Πριν από 10 χρόνια, δύο πίτσες ανταλλάχθηκαν για 10.000 Bitcoin. Σήμερα, δύο Bitcoin ισοδυναμούν με 10.000 πίτσες. Ένας κύκλος ολοκληρώθηκε. Όπως έγραψε και ο Elon Musk στο twitter, «Αναδρομικά, ήταν αναπόφευκτο».


Πηγή: euro2day.gr

To bitcoinsgreece.gr χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματική λειτουργία του ιστοτόπου. Με την πλοήγησή σας στο site συμφωνείτε στην αποδοχή των cookies.