Η στρατηγική του ανθρώπου που επένδυσε προσωπική περιουσία και όλα τα διαθέσιμα της εταιρείας του στο κρυπτονόμισμα. Ποια είναι τα επιχειρήματα όσων δεν πωλούν, παρά τα τεράστια κέρδη που συγκέντρωσαν. Τι μπορεί να φέρει τη στροφή στις επενδυτικές επιλογές.

Ο Michael Saylor είναι ένας άνθρωπος που έχει πιστέψει τόσο πολύ στο εγχείρημα του Bitcoin, που έχει αγοράσει νομίσματα αξίας 1,3 δισεκατομμυρίου δολαρίων το τελευταίο εξάμηνο.

Στην αρχή έβαλε το σύνολο των 500 εκατομμυρίων δολαρίων που διέθετε ως ταμειακά διαθέσιμα η εταιρεία που διευθύνει, η MicroStrategy, η οποία είναι εισηγμένη στον Nasdaq. Κατόπιν τοποθέτησε περισσότερα από εκατό εκατομμύρια δολάρια από την προσωπική του περιουσία και πρόσφατα εξέδωσε εταιρικά ομόλογα 650 εκατομμυρίων για να αγοράσει Bitcoin! Χθες ανακοίνωσε μέσα από το site της MicroStrategy ότι προτίθεται να δανειστεί άλλα 600 εκατομμύρια δολάρια, για να τα μετατρέψει σε Bitcoin.

Ωραία λοιπόν, Michael, το καταλάβαμε. Θεωρείς το Bitcoin κορυφαίο περιουσιακό στοιχείο και σε έχει πιάσει φρενίτιδα. Συνεχώς αγοράζεις. Πότε όμως θα πουλήσεις; Πρόκειται για ένα ερώτημα που απασχολεί εκατομμύρια κόσμο. Ποια είναι η κατάλληλη στιγμή για να πουλήσω;

Συγκεντρώσαμε τι έχει πει κατά καιρούς στις διάφορες συνεντεύξεις και σας παρουσιάζουμε το σκεπτικό του Michael Saylor. Επιγραμματικά, αναφέρει πως μόνο ένας λόγος υπάρχει για να πουλήσει τα Bitcoin του. Να βρεθεί ένα άλλο, καλύτερο νομισματικό στοιχείο, τεχνολογικά ανώτερο. Πάμε να δούμε το σκεπτικό του:

Αν ορίσεις το χρήμα με βάση τη θερμοδυναμική ή τα μαθηματικά ή οποιαδήποτε μηχανολογική αρχή, είναι σαν να επιλέξεις μια πισίνα που έχει διαρροή 15% κάθε χρόνο, από μια άλλη που δεν έχει καθόλου. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει με τα κρατικά νομίσματα σε σχέση με το Bitcoin. Τα αποκτάς επειδή είναι ανώτερη τεχνολογία. Το ανταλλάσσεις με κάτι το οποίο στο μέλλον, εξαιτίας των πολιτικών της «εκτύπωσης», είναι κατώτερης αξίας. Το ερώτημα πρέπει να αντιστραφεί. Ποιος είναι ο λόγος να πουλήσεις κάτι ανώτερο με κάτι κατώτερης μελλοντικής αξίας;

Όταν κάποιος εφεύρει μια βελτιωμένη έκδοση του χρήματος και μας την παρουσιάσει, δεν θα έχουμε κανένα λόγο να μείνουμε στη λιγότερο καλή. Ωστόσο δεν αρκεί να είναι καλύτερη τεχνολογικά. Αυτό είναι εύκολο να συμβεί με κάποιο fork (διακλάδωση), το οποίο να έχει κάποια μικρή κοινότητα που να το υποστηρίξει. Χρειάζεται να διαθέτει ταυτόχρονα και ένα πιο ανεπτυγμένο νομισματικό δίκτυο.

Αν βρεθεί ένα νομισματικό δίκτυο που να επεξεργάζεται τα δεδομένα με πολλαπλάσια ταχύτητα, να έχει μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση και ανθρώπους με περισσότερα χρήματα από τους bitcoiners που το χρησιμοποιούν, τότε δεν έχουμε κάποιο σοβαρό λόγο να παραμείνουμε στο Bitcoin. Θα πουλήσουμε τα Bitcoin και θα αγοράσουμε αυτό το καινούργιο.

Σίγουρα όμως, υπό το παραπάνω σκεπτικό, δεν θα το ανταλλάξουμε με κάποιο κρατικό νόμισμα που υπόκειται σε υποτίμηση. Αν είχες πέσος Αργεντινής και είχες τη δυνατότητα να τα αλλάξεις σε ευρώ ή δολάρια, μόλις θα κέρδιζες 10%-20%-50%, θα έλεγες μέχρι εδώ ήταν, ας τα γυρίσουμε τώρα σε πέσος; Όταν πουλάνε τα πέσος και αγοράζουν δολάρια, δεν δημιουργούν φούσκα στο δολάριο. Τα μετατρέπουν επειδή έχει χαθεί η εμπιστοσύνη στο πέσο. Επειδή θεωρούν πως το δολάριο είναι ανώτερο νόμισμα.

Ποιος αγοράζει σήμερα ένα αντικείμενο του 20ού αιώνα, για να κάνει τη ζωή του πιο εύκολη; Αν έχεις ένα σπίτι με τρεχούμενο νερό και ηλεκτρισμό, γιατί να το αφήσεις; Τι σε κάνει να σταματήσεις να χρησιμοποιείς τον σιδηρόδρομο, τα αεροπλάνα, τα αντιβιοτικά, το κινητό τηλέφωνο, την Google; Η απάντηση είναι αυτονόητη. Όταν εμφανιστεί κάτι καλύτερο. Αν έχω στη διάθεσή μου μια τεχνολογία άμεσης μεταφοράς, σαν αυτή που χρησιμοποιούν στο Star Trek, φυσικά και δεν θα ξανανέβω σε αεροπλάνο. Όμως δεν θα αφήσω ποτέ το αεροπλάνο για να γυρίσω στο άλογο.

Γιατί υπήρξαν χιλιάδες νομίσματα στο παρελθόν που εξαφανίστηκαν; Ήταν αποτέλεσμα του ανταγωνισμού μεταξύ δικτύων. Το καλό χρήμα (sound money), το σκληρό χρήμα, εκτόπιζε το μαλακό. Κανένα νόμισμα δεν υπήρχε από πάντα, κανένα δεν πρόκειται να υπάρχει για πάντα. Όλα είναι προσωρινά.

Το πιο παλιό νόμισμα είναι η βρετανική λίρα, που δημιουργήθηκε πριν από 371 χρόνια. Τότε ήταν ισοδύναμη με μια λίβρα (pound) ασήμι. Σήμερα, για να αγοράσεις την ίδια ποσότητα ασημιού, χρειάζεσαι 174 στερλίνες. Τι άλλαξε από τότε; Οι χημικές ιδιότητες, το βάρος, τα χαρακτηριστικά του ασημιού; Σίγουρα όχι. Το κρατικό νόμισμα άλλαξε. Έχει χάσει πάνω από το 99% της αξίας του. Και μιλάμε για το πιο επιτυχημένο νόμισμα που υπάρχει αυτή τη στιγμή στον πλανήτη, σε σύγκριση με το ασήμι. Πόσο μάλλον αν το συγκρίνουμε με τον χρυσό, που είναι ακόμα πιο σπάνιο, πιο αξιόπιστο, καλύτερο όχημα διαφύλαξης της αγοραστικής δύναμης. Ο χρυσός αυξάνεται λιγότερο από 2% τον χρόνο, σε σχέση με την υφιστάμενη ποσότητα, ενώ το ασήμι 23%. Το Βitcoin πλέον αυξάνεται με χαμηλότερο ρυθμό και σε κάποια χρόνια θα σταματήσουν να βγαίνουν καινούργια.

Όλα καταλήγουν σε μια θεμελιώδη ερώτηση: αν αξιολογείς αυτή την τεχνολογία ως ανώτερη, ως ένα ανώτερο ψηφιακό δίκτυο επικοινωνίας, τότε είναι φυσικό να αναμένεις να αναπτύσσεται για δεκαετίες, επειδή είναι ανώτερη από αυτή που αντικαθιστά. Μια τεχνολογία πάντα αντικαθίσταται μόνο από μιας ανώτερης μορφής τεχνολογία. Τα χρήματα είναι και αυτά μια τεχνολογία. Έχει εφευρεθεί ένα νομισματικό δίκτυο, το πρώτο στην ανθρώπινη ιστορία, που διακινείς τόσο εύκολα χρήματα. Κατά τη γνώμη μου, συνεχίζει ο Saylor, είναι η μεγαλύτερη τεχνολογική ανακάλυψη της ζωής μας. Μπορείς να το συγκρίνεις μόνο με το Internet. Το Internet είναι ένα δίκτυο πληροφοριών. Ψηφιοποιημένες πληροφορίες που διακινούνται μέσα από ένα δίκτυο. Με το Bitcoin έχουμε την ψηφιοποίηση του χρήματος.

Οι δύο μεγαλύτερες εφευρέσεις δικτύου του ανθρώπου ήταν η γλώσσα και το χρήμα. Αν μαθαίνουμε τις πληροφορίες μέσω της γλώσσας, το Internet μας προσέφερε μια ψηφιακή γλώσσα που ταξιδεύει με την ταχύτητα του φωτός. Εκατομμύρια φορές πιο αποδοτική από τα βιβλία. Τα βιβλία ήταν η πιο αποδοτική προσέγγιση μετάδοσης γνώσης μέχρι κάποιες δεκαετίες. Σήμερα δεν είναι και τόσο αποτελεσματική. Είναι σαν να κάθεσαι σε ένα θησαυροφυλάκιο γεμάτο χρυσό. Φυσικά και είναι πολύτιμο. Ωστόσο αν μπορώ να μετακινήσω χρυσό αξίας ενός δισεκατομμυρίου, με την ταχύτητα του φωτός, ένα εκατομμύριο φορές το δευτερόλεπτο, οπουδήποτε στον πλανήτη, είναι καλύτερο από το να τον κατέχω σε φυσική μορφή.

Μετά την ψηφιακή γλώσσα, χρειαζόμαστε το ψηφιακό χρήμα. Όσο και αν διαφωνούμε γύρω από την αξία του, είναι τουλάχιστον 100 φορές μεγαλύτερης αξίας από αυτή της Google. Πριν από 20 χρόνια, οι άνθρωποι γέλαγαν όταν κάποιος πίστευε πως θα εργάζεται στο Διαδίκτυο. Σήμερα δεν μπορούμε να εργαστούμε χωρίς το Διαδίκτυο. Την ίδια αμφισβήτηση αντιμετωπίζουν όσοι επιθυμούν να εργαστούν στα κρυπτονομίσματα. Ίσως όμως έρθει μια μέρα που κανείς δεν θα μπορεί να εργαστεί χωρίς αυτά.

Αν αποτύχει το Bitcoin, δεν θα είναι επειδή δεν θα είναι όσο λειτουργικό ή γρήγορο ελπίζουν κάποιοι ή επειδή θα υπολείπεται σε κλιμακωσιμότητα (scalability). Αν αποτύχει, θα αποτύχει επειδή θα έχει χαθεί η εμπιστοσύνη και η ασφάλεια. Αυτό αποτελεί το απόλυτα κρίσιμο σημείο. Γι' αυτό πρέπει να διαφυλαχτεί η ακεραιότητα του δικτύου με κάθε κόστος.

Τι άλλο θα μου αλλάξει τη γνώμη; Αν αλλάξουν οι συνθήκες. Αν πάμε σε μηδενικό πληθωρισμό και ταυτόχρονα εμφανιστούν αξιόλογα θετικά πραγματικά επιτόκια, δεν θα ήταν τόσο αυτονόητη επιλογή το Bitcoin. Επίσης αν παρουσιαστεί ένα πρόβλημα και αντί για 900 Bitcoin την ημέρα, δημιουργηθούν 1.900, τότε θα αμφιβάλλω για την ιδιότητά του ως σπάνιου.

Το πιθανότερο είναι να πουλήσω την ίδια ημέρα.


Πηγή: euro3day.gr

To bitcoinsgreece.gr χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματική λειτουργία του ιστοτόπου. Με την πλοήγησή σας στο site συμφωνείτε στην αποδοχή των cookies.