Το κρυπτονόμισμα με τη μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση στον κόσμο κινείται πλέον χωρίς όρια, με την ενίσχυση της τιμής του από την αρχή του έτους να ξεπερνά το 70%.

Σε νέο ιστορικό υψηλό στα 50.487 δολ βρέθηκε το Bitcoin, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης Bitcoin στο Chicago Mercantile Exchange ξεπέρασαν επίσης τα υψηλά των 50.500 δολ. Το κρυπτονόμισμα με τη μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση στον κόσμο κινείται πλέον χωρίς όρια, με την ενίσχυση της τιμής του από την αρχή του έτους να ξεπερνά το 70%.

Για ορισμένους το Bitcoin είναι πιο κοντά στο να βρεθεί στα 100.000 δολάρια παρά στο 0, την ώρα που το μεγαλύτερο hedge fund στον κόσμο το Bridgewater επένδυσε 2-3 δισεκατομμύρια δολάρια στην κρυπτογράφηση, με τον επικεφαλής του fund Ray Dalio να παραδέχεται πως καθώς «εστιάζουμε σε εναλλακτικά περιουσιακά στοιχεία και το Bitcoin δεν θα μπορούσε να ξεφύγει από την προσοχή μας».

Ώθηση από τον Έλον Μασκ

Η μεγάλη ώθηση στην τιμή του δόθηκε την περασμένη εβδομάδα, όταν ο επικεφαλής της Tesla Έλον Μασκ, ανακοίνωσε ότι η εταιρεία του έχει επενδύσει 1,5 δισ. δολάρια σε Bitcoin, ενώ αργότερα θα προσφέρει τη δυνατότητα στους πελάτες της να πληρώνουν με το εν λόγω κρυπτονόμισμα. Λίγες ημέρες αργότερα η BNY Mellon η παλαιότερη αμερικανική τράπεζα, ανακοίνωσε ότι θα συστήσει τμήμα το οποίο και θα βοηθά τους πελάτες της να κρατούν, να μεταφέρουν και να εκδίδουν ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία.

Η δε Mastercard σχεδιάζει να επιτρέψει στους κατόχους καρτών της να συναλλάσσονται σε συγκεκριμένα κρυπτονομίσματα μέσω του δικτύου της, ενώ στα εταιρικά ονόματα που έχουν ανακοινώσει με τον άλφα ή βήτα τρόπο, ότι θα κινηθούν προς την κατεύθυνση του bitcoin, προστέθηκαν επίσης ονόμοτα όπως το Twitter, η Square, η PayPal και η Visa. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Uber , Dara Khosrowshahi, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η εταιρεία είχε συζητήσει, αλλά «γρήγορα απέρριψε» την ιδέα της αγοράς bitcoin, αλλά εξετάζει εάν θα δεχτεί τα κρυπτονομίσματα ως πληρωμή.

Το πρώτο ETF σε Bitcoin, αναμένεται να εισέλθει το επόμενο διάστημα στο Χρηματιστήριο του Τορόντο, ενώ ο επενδυτικός βραχίονας της Morgan Stanley, εξετάζει το ενδεχόμενο να προσφέρει στους πελάτες του τη δυνατότητα να επενδύσουν σε ψηφιακά νομίσματα.

To 2017 ο επικεφαλής της JP Morgan, Jamie Dimon, είχε χαρακτήρισε «απάτη» το bitcoin, προσθέτοντας πως οποιοσδήποτε trader της εταιρείας εμπλεκόταν σε συναλλαγή με κρυπτονομίσματα θα απολυόταν. Σήμερα όμως ο έτερος πρόεδρος της αμερικανικής τράπεζας, Daniel Pinto, παραδέχτηκε ότι η πολιτική που ακολουθούνταν για το bitcoin ήταν λανθασμένη:

«Εάν προϊόντος του χρόνου αναπτυχθεί μια κατηγορία περιουσιακών στοιχείων που θα μπορεί να αξιοποιηθεί από διαφορετικούς διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων και επενδυτές, θα πρέπει να συμμετέχουμε».

Παράλληλα και η Goldman Sachs διοργάνωσε ένα ιδιωτικό φόρουμ με τον Mike Novogratz, τον CEO-ιδρυτή της κρυπτογραφικής εταιρείας Galaxy Digital, για υπαλλήλους και πελάτες. Σύμφωνα με κάποιους άλλους αναλυτές πάντως, η τελευταία έκρηξη της τιμής του είναι διαφορετική από τα προηγούμενα ράλι. Το Bitcoin έφτασε στα ύψη στα 20.000 δολ στα τέλη του 2017 πριν χάσει περισσότερο από το 80% της αξίας του το επόμενο έτος.

Οι πιστοί του Bitcoin λένε ότι, ενώ η φούσκα του 2017 οφείλεται σε κερδοσκοπικές πωλήσεις, ο τρέχων κύκλος τροφοδοτείται από τη ζήτηση από θεσμικούς επενδυτές. Αρκετοί αναλυτές σημείωναν πάντως πως είναι καλά να μην αγοράζει κανείς κάτι που δεν έχει ισολογισμό και δεν έχει ξεκάθαρη εικόνα για την αξία του, εκτιμώντας πως «η φούσκα αργά ή γρήγορα θα σκάσει».

 


Πηγή: tovima.gr

To bitcoinsgreece.gr χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματική λειτουργία του ιστοτόπου. Με την πλοήγησή σας στο site συμφωνείτε στην αποδοχή των cookies.