Η θεαματική μεταστροφή του αμερικανικού ομίλου και οι κινήσεις από την BNY Mellon και την Morgan Stanley. Το Μαϊάμι πρώτος δήμος στις ΗΠΑ που δέχεται πληρωμές σε Bitcoin. Γιατί δεν βγαίνουν πωλητές παρά τα ρεκόρ.

Kατά τη διάρκεια μιας συνάντησης που πραγματοποιήθηκε για χιλιάδες traders της JP Morgan Chase από όλο τον κόσμο, ο επικεφαλής των παγκόσμιων αγορών Troy Rohrbaugh ρώτησε τον Daniel Pinto, συν-πρόεδρο της αμερικανικής τράπεζας επενδύσεων πότε σκοπεύουν να εμπλακούνε στην αγορά κρυπτονομισμάτων. Για να λάβει την απάντηση: «Η ζήτηση δεν είναι ακόμα εκεί που θέλουμε, αλλά είμαι σίγουρος ότι δεν θα αργήσει εκείνη η στιγμή. Τότε θα πρέπει να συμμετάσχουμε».

Σύμφωνα με τον Daniel Pinto, τα κρυπτονομίσματα αποκτούν διευρυμένη αποδοχή. Αναφέρθηκε μάλιστα στην πρόσφατη κίνηση του BlackRock να διεισδύσει στο Bitcoin μέσω των futures, ως απόδειξη ευρύτερης υιοθέτησης.

Η μεταστροφή της JP Morgan είναι ιδιαίτερα θεαματική, αν σκεφτεί κανείς πως ο διευθύνων σύμβουλος της, ο Jamie Dimon μόλις πριν 3 χρόνια θεωρούσε το bitcoin χειρότερο από τις τουλίπες. Ότι θα απέλυε ως επικίνδυνο ηλίθιο όποιον trader της τράπεζας του αγοράσει bitcoin. Που είχε δηλώσει πως αν είσαι τόσο ηλίθιος για να το αγοράσεις, δεν θα αργήσεις να πληρώσεις το τίμημα μια μέρα. Πως δεν μπορείς να κάνεις δουλειά με ανθρώπους που χρησιμοποιούν ένα νόμισμα που έχει παραχθεί από κοπανιστό αέρα και να πιστεύεις πως οι αγοραστές του είναι έξυπνοι.

Από πλευράς μεγάλων τραπεζών δεν είναι η πρώτη που πρόκειται να στραφεί προς το χώρο των κρυπτονομισμάτων. Η παλαιότερη τράπεζα της Αμερικής, η BNY Mellon, ανακοίνωσε προχθές πως σχεδιάζει να παράσχει υπηρεσίες θεματοφυλακής σε κρυπτονομίσματα. Το ίδιο σκοπεύει να κάνει και η μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας, η Deutsche Bank, σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση του Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (σελίδα 23)

Ωστόσο η μεγάλη βόμβα των ημερών αναμένεται να πέσει από την Morgan Stanley, που σκέφτεται τώρα να εντάξει στο χαρτοφυλάκιο της Bitcoin, σύμφωνα με το Bloomberg. Συγκεκριμένα η Counterpoint Global, ένας επενδυτικός βραχίονας της Morgan Stanley Investment Management, η οποία βρίσκεται στις κορυφαίες θέσεις στην κατάταξη αμοιβαίων κεφαλαίων βάση απόδοσης, διερευνά την περίπτωση να επενδύσει σε κρυπτονομίσματα. Η Counterpoint Global είναι ένας όμιλος που εποπτεύει 19 funds, έχοντας υπό διαχείριση 150 δισεκατομμύρια.

Όπως ομολογούν, το ενδιαφέρον των πελατών τους καθιστά δύσκολο να αγνοήσουν αυτή την κατηγορία περιουσιακών στοιχείων. Όποιος δεν προσφέρει Bitcoin στους πελάτες του, αυξάνει τον κίνδυνο να τους χάσει, καθώς στρέφονται προς άλλους ανταγωνιστές - διαχειριστές. Ακόμη και οι θεσμικοί επενδυτές, οι οποίοι απαγορεύεται να κατέχουν οι ίδιοι Bitcoin, έχουν στραφεί σε επενδυτικά οχήματα όπως το Grayscale Bitcoin Trust ως διέξοδο.

Ο Δήμος του Μαϊάμι υιοθετεί το Bitcoin

Ο δήμαρχος του Μαϊάμι, Francis Suarez, ανακοίνωσε με κάθε επισημότητα ότι κατάφερε να δημιουργήσει την κατάλληλη υποδομή και τελικά να λάβει έγκριση, για να κάνει το Μαϊάμι τον πρώτο δήμο στις ΗΠΑ που θα αναγνωρίζει και να δέχεται ως νόμισμα το Bitcoin. Συγκεκριμένα ανακοίνωσε τρία μέτρα:

α) Οι εργαζόμενοι θα μπορούν να επιλέξουν αν θέλουν να πληρώνονται ένα ποσοστό του μισθού τους σε Bitcoin.

β) Οι κάτοικοι του Μαϊάμι θα μπορούν να πληρώνουν τα τέλη και τις φορολογικές υποχρεώσεις τους σε Bitcoin.

γ) Μέρος των διαθεσίμων της πόλης θα μπορεί να μετατραπεί σε Bitcoin.

Το Μαϊάμι όχι μόνο δείχνει ότι είναι ανοιχτό σε καινοτόμους και επιχειρηματίες, αλλά η πόλη και ο δήμαρχος δείχνουν έμπρακτα ότι υιοθετούν την νέα τεχνολογία, δίνοντας το παράδειγμα. Κάθε μία από αυτές τις πρωτοβουλίες θα ήταν αξιοσημείωτη από μόνη της, αλλά το σύνολο είναι αυτό που το κάνει ιδιαίτερα εντυπωσιακό.

Είμαστε σε μια εποχή που έχει διαμορφωθεί ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον. Κάθε περιοχή αντιλαμβάνεται ως ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη, την προσέλκυση στο έδαφος της εταιριών νέας τεχνολογίας και ψηφιακής καινοτομίας. Επιχειρήσεις που απασχολούν υψηλής πνευματικής και εισοδηματικής στάθμης εργαζόμενους, χωρίς να απαιτούνται κοστοβόρες υποδομές από μεριά τους και βέβαια χωρίς να επιβαρύνουν το περιβάλλον. Ο ανταγωνισμός δεν είναι μόνο μεταξύ χωρών, αλλά και πόλεων. Όποιος δεν υιοθετήσει παρόμοιες πολιτικές, διατρέχει τον κίνδυνο να μείνει πίσω.

Πόσοι από τους υπαλλήλους του δήμου θα προτιμήσουν να πληρωθούν σε Bitcoin; Πόσοι κάτοικοι θα επιλέξουν να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους σε Bitcoin; Άγνωστο, αλλά ταυτόχρονα και αδιάφορο. Αυτό που έχει σημασία είναι πως πλέον έχουν την επιλογή.

Μέχρι τώρα οι σκεπτικιστές ισχυριζόντουσαν πως το Bitcoin δεν μπορεί να θεωρηθεί νόμισμα, καθώς βασική προϋπόθεση για αυτό είναι να το δέχεται ως μέσο πληρωμής το δημόσιο. Όπως βλέπουμε αυτό αλλάζει. Και αλλάζει επειδή δεν αντιμετωπίζουν το Bitcoin μόνο ως ένα νόμισμα, αλλά ως εφεύρεση. Ως μια τεχνολογία που θα αποτελέσει το όχημα προσέλκυσης καινοτόμων ψηφιακών επενδύσεων.

Θυμίζουμε πως πριν από ένα μήνα ακριβώς, ο δήμαρχος του Μαϊάμι απαντώντας σε ένα δημοσιογράφο, γιατί ρισκάρει χρήματα του δήμου σε ένα κρυπτονόμισμα με μεγάλες διακυμάνσεις, είχε πει: Επειδή αν το είχα κάνει ένα χρόνο νωρίτερα θα είχα απόδοση μεγαλύτερη του 200% και τώρα θα με αντιμετωπίζανε σαν ιδιοφυία.

Τα μεγάλα ΜΜΕ και η δυναμική του Bitcoin

Γιατί ανεβαίνει το Bitcoin; Επειδή παρά τα νέα υψηλά που καταρρίπτει συνεχώς η τιμή του, αντί να αποτελέσει κίνητρο για τους κάτοχους του να πουλήσουν τα νομίσματα τους, αποκομίζοντας και κλειδώνοντας ένα σημαντικό κέρδος, συμβαίνει το αντίθετο. Αυξάνεται η εμπιστοσύνη τους για την προοπτική του, με αποτέλεσμα να έχουν αυξηθεί οι μακροχρόνιοι επενδυτές, όπως μας φανερώνουν τα δεδομένα της Glassnode. Πλέον, περίπου το 78% των νομισμάτων που έχουν εκδοθεί, είτε είναι χαμένα, είτε οι κάτοχοι τους δεν εμφανίζονται καθόλου πρόθυμοι να τα αποχωριστούν.

Καμία δύναμη στη γη δεν μπορεί να σταματήσει μια ιδέα της οποίας ήρθε η ώρα, είχε ισχυριστεί ο Βίκτωρ Ουγκό. Πράγματι, το Bitcoin και η παρέα του βρίσκονται σε πρωταγωνιστικό ρόλο στα μεγάλα οικονομικά ΜΜΕ. Οι Financial Times, αναρωτιούνται στην πρώτη σελίδα αν το Bitcoin γίνεται mainstream. Το CNN γράφει πως εάν έχετε αγνοήσει το bitcoin ως απλώς μια οικονομική μανία, τώρα είναι η ώρα να αρχίσετε να το προσέχετε.

Πηγή: euro2day.gr

To bitcoinsgreece.gr χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματική λειτουργία του ιστοτόπου. Με την πλοήγησή σας στο site συμφωνείτε στην αποδοχή των cookies.