Ο φόβος που γεννά η πιθανότητα για έναν παγκόσμιο πληθωρισμό εξαιτίας της πανδημίας και του γεγονότος ότι τα παραδοσιακά νομίσματα χάνουν σε αξία (αφού εκδίδονται συνεχώς χωρίς να ανταποκρίνονται σε κάποια αξία) είναι η κινητήριος δύναμη που ωθεί τα κρυπτονομίσματα.

Μάλιστα είναι τέτοια η στροφή των επενδυτών (αλλά και μεγάλων πολυεθνικών) στην αγορά κρυπτονομισμάτων, ιδιαίτερα στον «βασιλιά», που πλέον to bitcoin αντικαθιστά ακόμη και τον χρυσό ως «αποθήκη αξίας». Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Mike McGlone, αναλυτής εμπορευμάτων για το Bloomberg, έγραψε σε πρόσφατο tweet του ότι η ανάπτυξη του Bitcoin φαινόταν να επισκιάζει φαινομενικά ακόμη και αυτή του χρυσού! «Ο χρυσός θα έχει πάντα θέση στις συλλογές κοσμημάτων και κερμάτων, αλλά οι περισσότεροι δείκτες δείχνουν έναν επιταχυνόμενο ρυθμό του Bitcoin που αντικαθιστά το μέταλλο ως αποθήκη αξίας στα χαρτοφυλάκια των επενδυτών », ανέγραψε σχετικά.

Χάνει λάμψη ο χρυσός

Ο χρυσός, από χιλιετίες, χρησιμοποιείται ως «αποθήκη αξίας» αλλά και ως μέσο συναλλαγής. Όμως, πλέον το κίτρινο μέταλλο χάνει μέρος της γοητείας του για τους επενδυτές. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι τιμές του έχουν μειωθεί σχεδόν 15% από τον Αύγουστο 2020 (όταν και κορυφώθηκε η τιμή του). Είναι συνακόλουθη αυτή η πτώση με τη ραγδαία αύξηση της τιμής των κρυπτονομισμάτων που διαρκώ, από τον περασμένο Φθινόπωρο, τρυπούν το ταβάνι τους.

Η βιασύνη του Bitcoin

Είναι γνωστό ότι μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες εδώ και χρόνια μετατρέπουν μέρος της κεφαλαιακής τους επάρκειας σε κρυπτονομίσματα. Χαρακτηριστικότερα παραδείγματα Square και η Tesla που επιδίδονται σε αγορές Bitcoin τα τελευταία χρόνια. Ειδικά η Tesla προβεί σε αγορές bitcoin που η αξία του προσδιορίζεται σε πάνω από 1 δισεκατομμύριο δολάρια τους τελευταίους μήνες.

Ωστόσο δεν είναι μόνο το bitcoin που προσελκύει τους επενδυτές ως εναλλακτική αποθήκη αξίας. Η Meitu, μια εφαρμογή επεξεργασίας φωτογραφιών που είναι εισηγμένη στο Χονγκ Κονγκ, αγόρασε προσφάτως Ethereum αξίας άνω των 22 εκατομμυρίων δολαρίων μαζί με μια αγορά Bitcoin ύψους 17 εκατομμυρίων δολαρίων.

Η Goldman Sachs για το bitcoin

Σε έκθεση της αμερικανική τράπεζα Goldman Sachs ανέφερε ότι τα δύο περιουσιακά στοιχεία δεν μάχονται το ένα το άλλο, προσθέτοντας ότι υπάρχει «αρκετός χώρος και για τους δύο». Η τράπεζα είπε ότι το Bitcoin ήταν ενέχει μεγαλύτερο ρίσκο σε σχέση με το χρυσό λόγω της αστάθειας του ωστόσο θεωρεί ότι μπορεί να συνυπάρξουν σε ένα χαρτοφυλάκιο επενδύσεων με τη λογική του «αμυντικού» χρυσού και του επιθετικού bitcoin.

 


Πηγή: documentonews.gr

To bitcoinsgreece.gr χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματική λειτουργία του ιστοτόπου. Με την πλοήγησή σας στο site συμφωνείτε στην αποδοχή των cookies.