Αν παραμείνουμε στο κεντρικό σενάριο για πλήρη ανάκαμψη της οικονομίας στο δεύτερο εξάμηνο του 2022, οι περισσότερες τράπεζες θα μπορέσουν να αντέξουν την κρίση χωρίς προβλήματα, δήλωσε ο Ενρία

Tα κρυπτονομίσματα δεν αποτελούν σημαντικό κίνδυνο για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα αλλά υπάρχουν κίνδυνοι για την προστασία των επενδυτών, δήλωσε ο επικεφαλής της τραπεζικής εποπτείας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Αντρέα Ενρία.

«Για αυτό», πρόσθεσε, «είναι σημαντικό οι τράπεζες να είναι πολύ προσεκτικές όσον αφορά τον τρόπο που αντιμετωπίζουν αυτά τα assets και τον τρόπο με τον οποίο ενδεχομένως διοχετεύουν αυτά τα προϊόντα στους πελάτες τους, κάτι που αποθαρρύνουμε έντονα».

Ο Ενρία είπε ότι τα κρυπτονομίσματα δεν είναι νομίσματα, αλλά κερδοσκοπικά assets υψηλής μεταβλητότητας, στα οποία οι επενδυτές τοποθετούν τα χρήματά τους. Οσον αφορά την εποπτική μεταχείρισή τους, σημείωσε, είναι σε εξέλιξη η εργασία που γίνεται σε διεθνές επίπεδο στην Επιτροπή της Βασιλείας.

Οι περισσότερες τράπεζες θα μπορέσουν να αντέξουν την κρίση χωρίς προβλήματα
Ο κορυφαίος επόπτης της ΕΚΤ εμφανίσθηκε αισιόδοξος ότι η κρίση του κορονοϊού δεν θα οδηγήσει σε νέα τραπεζική κρίση, με βάση τη ανάλυση που έγινε πέρυσι το καλοκαίρι για την αντοχή του τραπεζικού τομέα με διαφορετικά σενάρια.

«Ηταν σαφές ότι, αν παραμείνουμε στο κεντρικό σενάριο μίας βαθιάς ύφεσης που θα ακολουθήσει η ανάκαμψη της οικονομίας, οι περισσότερες τράπεζες θα μπορέσουν να αντέξουν την κρίση χωρίς προβλήματα. Φυσικά, αν η ύφεση είναι ισχυρότερη και πιο παρατεταμένη, θα μπορούσε να υπάρξει κίνδυνος για κάποιες τράπεζές μας. Πρέπει, όμως, να πούμε ότι με την έναρξη των εμβολιασμών, αυτό είναι ένα λιγότερο πιθανό σενάριο».

Το κεντρικό σενάριο, όπως είπε ο Ενρία, προβλέπει την επάνοδο στο της οικονομίας στο προ του κορονοϊού επίπεδο το δεύτερο εξάμηνο του 2022. Το σενάριο αυτό, πρόσθεσε, είναι ανθεκτικό και στον δεύτερο και στον τρίτο γύρο του κορονοϊού.

«Είδαμε επίσης θετικά μηνύματα από τα τελευταία στοιχεία, έτσι θεωρώ ότι συνολικά αυτή τη στιγμή συνεχίζουμε να εργαζόμαστε με την υπόθεση ότι αυτό θα είναι το κεντρικό σενάριο», πρόσθεσε.

 

Πηγή: imerisia.gr

To bitcoinsgreece.gr χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματική λειτουργία του ιστοτόπου. Με την πλοήγησή σας στο site συμφωνείτε στην αποδοχή των cookies.