Σύμφωνα με μία έρευνα, η αύξηση της τιμής του bitcoin, θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα το κρυπτονόμισμα να δημιουργήσει αποτύπωμα άνθρακα όσο αυτό που παράγει το Λονδίνο.

Ο ολλανδός οικονομολόγος Alex de Vries, δημιούργησε το Bitcoin Energy Consumption Index, μια από τις πρώτες συστηματικές προσπάθειες εκτίμησης της ενεργειακής χρήσης του δικτύου bitcoin. Στα τέλη του 2017 υπολόγισε ότι το δίκτυο, χρησιμοποίησε 30 TWh ετησίως, όσο ολόκληρη η Δημοκρατία της Ιρλανδίας.

Τώρα ο De Vries εκτιμά ότι το δίκτυο χρησιμοποιεί περισσότερες από δύο φορές – και πιθανώς τρεις φορές – περισσότερη ενέργεια: μεταξύ 78TWh και 101TWh, ή περίπου το ίδιο ποσό με τη Νορβηγία.

Τα νέα bitcoin δημιουργούνται με «εξόρυξη», η οποία γίνεται με τη χρήση υπολογιστών για την εκτέλεση πολύπλοκων υπολογισμών. Όσο περισσότερα bitcoin υπάρχουν, τόσο περισσότερο χρόνο χρειάζεται να εξορυχθούν νέα και τόσο περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια χρησιμοποιείται για τη διαδικασία.

Ωστόσο, η χρήση ενέργειας συχνά υστερεί στις μεταβολές στην τιμή του νομίσματος λόγω του χρόνου που απαιτείται για την απόκτηση νέου υλικού από τους ανθρακωρύχους bitcoin. Ο De Vries γράφει ότι η χρήση ενέργειας είναι πιθανό να αυξηθεί σημαντικά βραχυπρόθεσμα, ως αποτέλεσμα της πρόσφατης αύξησης των τιμών του νομίσματος, καθώς οι νέοι ανθρακωρύχοι επενδύουν σε περισσότερο υλικό.

Μέχρι τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους η τιμή ενός bitcoin είχε φτάσει τα 42.000 $. Σε αυτό το ποσοστό, οι ανθρακωρύχοι θα κερδίζουν πάνω από 15 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως.

Αυτή η χρήση ενέργειας είναι περίπου η ίδια με τα 200TWh που καταναλώνεται από κάθε κέντρο δεδομένων για κάθε άλλη ψηφιακή βιομηχανία παγκοσμίως. Το μέγεθος του ηλεκτρικού αποτυπώματος του bitcoin σημαίνει ότι οι εκπομπές άνθρακα είναι σημαντικές.

Το έγγραφο παραθέτει μια ποσότητα 480-500g διοξειδίου του άνθρακα που παράγεται για κάθε kWh που καταναλώνεται. «Μια συνολική κατανάλωση ενέργειας 184TWh θα είχε ως αποτέλεσμα ένα αποτύπωμα άνθρακα 90,2m μετρικούς τόνους CO2», γράφει ο De Vries στο περιοδικό Joule, «που είναι περίπου συγκρίσιμο με τις εκπομπές άνθρακα που παράγονται από τη μητροπολιτική περιοχή του Λονδίνου».

Προκειμένου να περιοριστεί το αυξανόμενο αποτύπωμα του bitcoin, ο De Vries προτείνει ότι οι υπεύθυνοι θα μπορούσαν να ακολουθήσουν το προβάδισμα των περιοχών που έχουν ασκήσει πίεση στους ανθρακωρύχους bitcoin, όπως το Québec στον Καναδά, όπου έχει επιβληθεί μορατόριουμ για νέες επιχειρήσεις εξόρυξης ή το Ιράν, το οποίο αποφάσισε να δημεύσει εξοπλισμό εξόρυξης καθώς η χώρα υπέφερε από διακοπές που ήταν αποτέλεσμα της εξόρυξης κρυπτονομισμάτων.

 

Πηγή: secnews.gr

To bitcoinsgreece.gr χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματική λειτουργία του ιστοτόπου. Με την πλοήγησή σας στο site συμφωνείτε στην αποδοχή των cookies.