Θέματα ασφαλείας και εξαιρετική μεταβλητότητα προκαλούν έντονο προβληματισμό στην κεντρική τράπεζα - Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να καταθέσει νομοσχέδιο, με το οποίο θα απαγορεύονται τα ιδιωτικά ψηφιακά νομίσματα

Tην ώρα που το bitcoin αγγίζει ιστορικά υψηλά και «αγκαλιάζεται» από επενδυτές όπως ο Ελον Μασκ, η κεντρική τράπεζα της Ινδίας γυρίζει την πλάτη στα κρυπτονομίσματα. Πιο συγκεκριμένα, ο διοικητής της Reserve Bank of India (RBI), Shaktikanta Das, σημείωσε ότι η κεντρική τράπεζα «ανησυχεί σχετικά με τα κρυπτονομίσματα» και τον αντίκτυπό τους στην οικονομική σταθερότητα. Τόνισε επίσης ότι είχε μεταφέρει τις ανησυχίες του στην ινδική κυβέρνηση, η οποία ετοιμάζεται να καταθέσει νομοσχέδιο με το οποίο θα απαγορεύονται τα ιδιωτικά ψηφιακά νομίσματα.

Η δήλωση του κεντρικού τραπεζίτη μπορεί να επιφέρει τεράστιες συνέπειες στον χώρο των κρυπτονομισμάτων. Μόλις πριν από έναν χρόνο, τα ινδικά ανταλλακτήρια ψηφιακών νομισμάτων αντιμετώπιζαν προβλήματα από μια εγκύκλιο της RBI, με την οποία ζητούσε από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να μην υποστηρίξουν τα ψηφιακά νομίσματα. Αν και η εγκύκλιος ανετράπη στα δικαστήρια, η σκιά παρέμεινε πάνω από τα τα κρυπτονομίσματα.

Παρά το γεγονός ότι τα παγκόσμια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έχουν δώσει το «πράσινο φως», γιατί το bitcoin εξακολουθεί να αντιμετωπίζεται με καχυποψία στην Ινδία; Είναι λογικές οι ανησυχίες του Das;

Είναι εξαιρετικά ευμετάβλητο

Σίγουρα, τα κρυπτονομίσματα είναι «αντίπαλοι» των κεντρικών τραπεζών, καθώς δεν μπορούν να τα ελέγξουν όπως τα παραστατικά χρήματα. Ωστόσο, οι ανησυχίες που εξέφρασε ο διοικητής της RBI δεν είναι εντελώς αβάσιμες. Για παράδειγμα, η αξία του πιο δημοφιλούς ψηφιακού νομίσματος, του bitcoin, έχει εκτοξευθεί τους τελευταίους μήνες, παραμένει ωστόσο ένα κερδοσκοπικό στοίχημα.

Το Bitcoin δεν αντλεί την αξία του από στοιχεία ενεργητικού ή κέρδη. Ως εκ τούτου, η αξία του εξαρτάται αποκλειστικά από το τι είναι διατεθειμένος να πληρώσει για αυτό ένας επενδυτής. Ως αποτέλεσμα, η τιμή του μπορεί να επηρεαστεί εύκολα. Για παράδειγμα, η τιμή του bitcoin αυξήθηκε σημαντικά στις 8 Φεβρουαρίου, όταν η Tesla ανακοίνωσε ότι αγόρασε bitcoin αξίας 1,5 δισ. δολαρίων. Ωστόσο, λίγες μέρες αργότερα, μειώθηκε κατά 10% όταν ο Ελον Μασκ ανέφερε σε tweet του ότι η τιμή του bitcoin τού φαινόταν υψηλή.

Ως αποτέλεσμα, η εξαιρετική μεταβλητότητα του bitcoin και άλλων ψηφιακών νομισμάτων απειλεί τους μικροεπενδυτές, ενώ δεν αποτελεί το καλύτερο μέσο πληρωμής.

Νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες

Ακόμα ένας μεγάλος προβληματισμός για την κεντρική τράπεζα της Ινδίας είναι η ανωνυμία που προσφέρουν στους επενδυτές τα ψηφιακά νομίσματα. Αυτό μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στην παρακολούθηση της ροής του χρήματος από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και ως εκ τούτου τα κρυπτονομίσματα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη μεταφορά χρημάτων από παράνομες δραστηριότητες ή την αποφυγή φόρων.

Εκτός από την κατάχρηση ψηφιακών νομισμάτων, εγείρονται και θέματα ασφαλείας, καθώς κρυπτονομίσματα μπορούν να κλαπούν από ένα «ψηφιακό» πορτοφόλι. Παρόμοια περιστατικά έχουν συμβεί όχι μόνο στην Ινδία, αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο. Μάλιστα ένα ανταλλακτήριο ψηφιακών νομισμάτων με έδρα το Δελχί είχε υποβάλει καταγγελία εναντίον υπαλλήλου της για παραβίαση και κλοπή bitcoin από ένα λογαριασμό.

Ετσι, ακόμη και όταν το bitcoin καταφέρνει να ξεπερνά σε επιδόσεις τα άλλα στοιχεία ενεργητικού, οι ανησυχίες σχετικά με τα κρυπτονομίσματα είναι δύσκολο να αγνοηθούν.

Πηγή: imerisia.gr

To bitcoinsgreece.gr χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματική λειτουργία του ιστοτόπου. Με την πλοήγησή σας στο site συμφωνείτε στην αποδοχή των cookies.