Η εκρηκτική άνοδος της τιμής των κυριότερων κρυπτονομισμάτων (κρύπτο) είναι γνωστή και ιλιγγιώδης. Η διαπραγμάτευσή τους ατέρμονη, 7 ημέρες την εβδομάδα, 24 ώρες το 24ωρο.

Οι επιθέσεις που δέχτηκαν και δέχονται από "κεντρικούς" τραπεζίτες και κεντρικές τράπεζες αμείωτες... Κι όμως τα κρυπτονομίσματα αντέχουν και μοιάζει να κοροϊδεύουν, να βγάζουν τη γλώσσα σε όσους τα αμφισβητούν... Όπως έγινε στην έναρξη όλων των μεγάλων τεχνολογικών και νομισματικών αλλαγών που συντελέστηκαν στην ανθρωπότητα.

Πριν μερικούς μάλιστα μήνες έγινε γνωστή μια είδηση που πέρασε στα ψιλά. Αφορούσε τη μεταφορά μερικών δισεκατομμυρίων ευρώ δια της τεχνολογίας του blockchain που χρησιμοποιεί το περίφημο πλέον Bitcoin. Κόστος 3-10 περίπου ευρώ. Τρία έως δέκα ευρώ όχι χιλιάδες ευρώ κόστος. Προτείνω στον καθένα να αναλογιστεί το κόστος μεταφοράς χρημάτων, δια του τραπεζικού συστήματος, ενός ποσού αυτού του μεγέθους. Το κόστος θα ήταν πολλαπλάσιο... (πολύ πολλαπλάσιο)...

Είναι γνωστές οι χρεώσεις των τραπεζών όταν υπάρχουν μεταφορές χρημάτων. Πρόσφατα για μια συναλλαγή (μεταφορά χρημάτων στο εξωτερικό για συνδρομή σε επιστημονική εταιρεία) και για ποσό περί τα 200 ευρώ η χρέωση ήταν περίπου 30 ευρώ επιπλέον...

Να λοιπόν μια σημαντική χρησιμότητα των κρυπτονομισμάτων. Η μεταφορά κεφαλαίων με αξιοπιστία, άνεση και με ελάχιστο κόστος. Όποιοι αμφισβητούν την εγγενή αξία που εμπεριέχεται στην "ικανότητα" των κρυπτονομισμάτων να "μεταφέρουν" κεφάλαια εύκολα, φθηνά και γρήγορα ας αναλογιστούν τη χρησιμότητα του χρυσού... Σε τι άραγε χρησιμεύει ο χρυσός πέραν της κατασκευής κοσμημάτων... και τι αξία του δίνει αυτή η "ικανότητα";...

Το ερώτημα όμως σχετικά με τη χρησιμότητα και την αξία των κρυπτονομισμάτων παραμένει. Μέχρι τώρα τα κρυπτονομίσματα θεωρούνταν, και θεωρούνται από πολλούς, ως "άχρηστα" και άρα άνευ αξίας. Είναι ακόμη γνωστό ότι οι επίσημες τράπεζες και κυβερνήσεις επιχείρησαν να τα απαξιώσουν. Άλλωστε κυριολεκτικά τους παίρνουν τη δουλειά (τα έσοδα) μέσα από τα χέρια...

Η ασφαλής και ταχύτατη μεταφορά χρημάτων με ελάχιστο κόστος είναι μια "σίγουρη" χρησιμότητα. Είναι όμως η μόνη; Κατά πάσα πιθανότητα όχι. Υπάρχουν πολλές άλλες "χρησιμότητες" και φυσικά πολλές άλλες εν δυνάμει χρησιμότητες των κρυπτονομισμάτων. Ας δούμε ορισμένες.

Όλοι θέλουμε τα χρήματά μας να είναι μακριά από τους κρατικούς ελέγχους και τις ληστρικές "θωπείες" των κρατικών υπαλλήλων. Και όλοι ξέρουμε τι κάνει το κράτος, ειδικά το ελληνικό, όταν "βρίσκει" "χρήματα". Σχεδόν αυτοματικά "Ανακαλύπτει" και τρόπους να τα "απαλλοτριώσει"... για να κάνει "κοινωνική" πολιτική... Δηλαδή να τα "δώσει" στο πλήθος των κρατικών υπαλλήλων που υποτίθεται "εξυπηρετούν" (ή μήπως καταδυναστεύουν;) τους πολίτες...

Κοντά στους κρατικούς υπαλλήλους προστίθενται και οι λογής λογής κομματάνθρωποι... με το γνωστό ύφος και ήθος τους βέβαια... και τη γνωστή σχέση τους με τα "απαλλοτριωμένα" (τα μακριά από την αλλοτρίωση δηλαδή...) κρατικά λεφτά.

Τα κρυπτονομίσματα εδώ είναι μάλλον μια απάντηση που κάνει τα κράτη να φοβούνται, να τρέμουν κυριολεκτικά. Τι θα γίνει αν το χρήμα δεν βρίσκεται υπό τον έλεγχό τους; Η δύναμη του κράτους τότε μικραίνει δραματικά.

Και ας φανταστούμε κάποιοι υπάλληλοι, μεγάλων εταιρειών, να αρχίσουν να πληρώνονται σε κρυπτονομίσματα. Προφανώς οι πιο υψηλής ειδίκευσης και φυσικά οι πιο ακριβοπληρωμένοι. Είναι πιθανόν να δηλώνεται ένας μικρός μισθός ίσως ο κατώτατος και από κει και πέρα η πληρωμή τους να είναι σε κρυπτονομίσματα.

Αν το προχωρήσουμε λίγο περισσότερο και φανταστούμε οι εταιρείες να πληρώνονται σε κρύπτο αποφεύγοντας τα ραντάρ των απανταχού φορολογιών τα πράγματα γίνονται πολύ πιο δύσκολα για τα κράτη. Αλλά και δεν βλέπω κάποιο λόγο να μην προχωρήσουν σ’ αυτή την κατεύθυνση.

Αμοιβές δηλαδή μακριά από κρατικούς ελέγχους και κρατικές φορολογίες. Χρήμα που μεταφέρεται εύκολα και οπουδήποτε, αρκεί κάποιος να θυμάται τους κωδικούς του. Γιατί να μην προτιμήσουν ένα τέτοιο τρόπο αμοιβής; Και μάλιστα σε νομίσματα που δείχνουν να ανεβάζουν διαρκώς την αξία τους. Παρά βέβαια το γεγονός ότι έχουν και απότομες και μεγάλες διακυμάνσεις.

Διότι αντίθετα με τα γνωστά πληθωριστικά νομίσματα τα κρύπτο κινούνται αντίθετα. Το περίφημο και ισχυρότερο όλων Bitcoin είναι γνωστό ότι μέχρι το 2028, οπότε και θα σταματήσει η παραγωγή του, θα "αποτελείται" από 21.000.000, και μόνο τόσα, "κομμάτια". Αντίθετα με το πληθωριστικό χρήμα που κυκλοφορεί σήμερα και το οποίο εκτυπώνεται (σε φυσική και ηλεκτρονική μορφή) σε απίθανες και "απέραντες" ποσότητες.

Επιπρόσθετα τα κρύπτο δεν παράγονται - "εξορύσσονται" δωρεάν. Απαιτούν τεχνολογικό εξοπλισμό και έχουν ενσωματωμένη ενέργεια. Έχουν δηλαδή "εγγενή" αξία, ένα κάποιο ενεργειακό φορτίο. Ίσως να βρίσκονται κοντά στην πρόταση του Henry Ford, στις αρχές του 20ου αιώνα να αντικατασταθεί ο χρυσός από την ενέργεια.

Όμως η χρησιμότητα των κρύπτο δεν σταματά εδώ. Οι πλατφόρμες τους μπορούν να χρησιμοποιηθούν για διάφορες εφαρμογές. Μια πολύ βασική εφαρμογή είναι η ανεύρεση κεφαλαίων (δια των κρύπτο) για μικρές επιχειρήσεις που θέλουν να αναπτυχθούν γρήγορα. Απευθυνόμενες στο παγκόσμιο επενδυτικό κοινό. "Δημόσιες" δηλαδή "εγγραφές" χωρίς γραφειοκρατία και κρατική επιτήρηση.

Προφανώς υπάρχουν κι άλλα να ειπωθούν για τα κρύπτο και η στήλη σκοπεύει να επανέλθει. Άλλωστε τώρα μόλις αρχίζουν την πορεία τους. Τώρα αρχίζουμε να μαθαίνουμε κάτι γι’ αυτά. Αρκεί ο καθένας να φανταστεί την αφετηρία των "κλασικών" χάρτινων (χαρτο)νομισμάτων. Πραγματοποίησαν κι αυτά τη γνωστή και απολύτως επιτυχή διαδρομή τους που οι "εισηγητές" τους ούτε να φανταστούν μπορούσαν.

Μήπως λοιπόν βρισκόμαστε στην αυγή ενός νέου τοπίου νομισμάτων. Μήπως τα γνωστά κρατικά χρήματα σε κάποια χρόνια θα μετατραπούν σε κάτι το εντελώς παρωχημένο και απαξιωμένο;

Η απάντηση είναι: Πιθανόν. Και το όλο και μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τα κρύπτο προς τα κει δείχνει.

Για μια φορά ακόμη, όπως πάντα άλλωστε, η ανάπτυξη τεχνολογιών ξεπερνά τις γραφειοκρατικές κρατικές δομές, τις υπερβαίνει και τις καθιστά άχρηστες και αναποτελεσματικές. Πολλοί σ’ όλα αυτά βλέπουν προβλήματα. Άλλοι βλέπουν μια πορεία απελευθέρωσης από τα κρατικά δεσμά...

 

Πηγή: capital.gr

To bitcoinsgreece.gr χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματική λειτουργία του ιστοτόπου. Με την πλοήγησή σας στο site συμφωνείτε στην αποδοχή των cookies.