Το διάσημο κρυπτονόμισμα bitcoin από τα ιστορικά υψηλά που ξεπέρασε τα 58.000 δολάρια καταγράφει σημαντικές απώλειες με το εύρος διακύμανσης του να προκαλεί προβληματισμό για ακόμη μια φορά.

Από τα ιστορικά υψηλά των 58.354 δολαρίων που είχε βρεθεί το bitcoin το σαββατοκύριακο με την κεφαλαιοποίησή του να ξεπερνά το 1 τρισ. δολάρια, το διάσημο κρυπτονόμισμα πραγματοποιεί σήμερα «βουτιά» με το ποσοστό να φτάνει σε διψήφια ποσοστά και να κατρακυλά μέχρι και χαμηλότερα από τα 50.000 δολάρια.

Η επιβράδυνση που καταγράφει η Wall Street την τελευταία εβδομάδα σε συνδυασμό με την αρνητική εικόνα των διεθνών αγορών και τους επενδυτές να ρευστοποιούν μέρος των κερδών τους, μειώνουν την διάθεση για ρίσκο, οδηγώντας σε πτώση το κρυπτονόμισμα που έχει δει την αξία του να υπερδιπλασιάζεται από την αρχή του έτους.

Ωστόσο, όσο ξέφρενη στην άνοδό της ήταν και είναι η χρηματιστηριακή πορεία του κρυπτονομίσματος, άλλο τόσο απρόβλεπτη και ανεξέλεγκτη ήταν και παραμένει στην πτώση της. Εκεί που η τιμή του παίρνει την ανηφόρα, εκεί γκρεμοτσακίζεται, με το bitcoin να καταγράφει σήμερα εύρος διακύμανσης 48,353.8 δολ. έως 57,480.5 δολάρια.

Ένα στοίχημα με απρόβλεπτη απόδοση

Σύμφωνα με εκτενή ανάλυση του Bloomberg η αγορά του Bitcoin έχει αλλάξει εντυπωσιακά τα τελευταία χρόνια, πορεία στην οποία συνέβαλαν αρκετοί παράγοντες. Ο πρώτος εξ αυτών ότι δεν στηρίζεται αποκλειστικά στις τοποθετήσεις των ιδιωτών επενδυτών, αλλά πλέον και κορυφαίοι χρηματοοικονομικοί όμιλοι και όχι μόνο έχουν αρχίσει να επενδύουν. Η PayPal, Visa καθώς και κορυφαίοι διαχειριστές hedge funds, όπως οι Eric Peters και Alan Howard, τοποθετούν εκατοντάδες εκατ. δολάρια, προσδοκώντας υψηλές αποδόσεις.

Το ανοδικό ράλι του bitcoin είναι εντυπωσιακό το τελευταίο διάστημα, καθώς εκτός της Tesla, και άλλοι κολοσσοί όπως η Mastercard και η BNY Mellon ανέφεραν ότι έχουν αγοράσει κρυπτονόμισμα, δείχνοντας πως γίνεται σταδιακά αποδεκτό από τους επενδυτές και τις επιχειρήσεις.

Η επενδυτική κοινότητα ωστόσο παραμένει διχασμένη αναφορικά με το κρυπτονόμισμα με κάποιους – ο αριθμός των οποίων, πάντως, συνεχώς λιγοστεύει – να εξακολουθούν να το χαρακτηρίζουν ως «απάτη» και εξαιρετικά ριψοκίνδυνη τοποθέτηση. Δεν είναι τυχαίο εξάλλου πως όπως και τώρα όπου η Wall Street δείχνει σημάδια «κόπωσης», το bitcoin σημειώνει «βουτιά» παρόμοια με εκείνη που είχε σημειωθεί και στις αρχές Ιανουαρίου, όταν το κρυπτονόμισμα είχε υποχωρήσει σχεδόν 21% και είχε βρεθεί στα 32.389 δολάρια.

Ο παράγοντας Μασκ

Ώθηση στο ιστορικό ανοδικό ράλι του bitcoin είχε δώσει ο Έλον Μάσκ με την δήλωση ότι η Tesla έχει αγοράσει bitcoin αξίας 1,5 δισ. δολαρίων για «περισσότερη ευελιξία για περαιτέρω διαφοροποίηση και μεγιστοποίηση της απόδοσης των μετρητών της».

Ο ιδρυτής της Tesla επίσης προκάλεσε προβληματισμό στην αγορά κρυπτονομισμάτων , με ανάρτηση του στο Twitter πως η τιμή του bitcoin είναι «μάλλον υψηλή». Οι αναλυτές από την πλευρά τους υπογραμμίζουν την έντονη μεταβλητότητα που διακρίνει το κρυπτονόμισμα και θεωρούν πως η πτώση του μπορεί να συνεχιστεί, πριν οδηγηθεί πάλι σε νέα υψηλά.

Συγκεκριμένα, ο ιδρυτής της Tesla, Έλον Μάσκ σε διάλογο που άνοιξε με τον Peter Schiff, υποστηρικτή του χρυσού και πολέμιο των κρυπτονομισμάτων, που είχε αναφέρει ότι ο χρυσός είναι πραγματικό χρήμα και καλύτερο από το bitcoin.

Ο ιδρυτής της Tesla, απάντησε στην αρχή πως «ένα email που λέει ότι έχεις χρυσό δεν είναι το ίδιο με το να έχεις χρυσό. Τα χρήματα είναι απλά δεδομένα που μας επιτρέπουν να αποφύγουμε της ταλαιπωρία της ανταλλαγής. Αυτά τα δεδομένα, όπως όλα τα δεδομένα υπόκεινται σε καθυστερήσεις (latency) και λάθη. Το σύστημα θα εξελιχθεί σε αυτό που ελαχιστοποιεί και τα δυο», και συμπλήρωσε το σχόλιο που προκάλεσε προβληματισμό λέγοντας ότι «έχοντας πει αυτά, οι τιμές Bitcoin και Ethereum δείχνουν υψηλές».


Πηγή: businessdaily.gr

 

To bitcoinsgreece.gr χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματική λειτουργία του ιστοτόπου. Με την πλοήγησή σας στο site συμφωνείτε στην αποδοχή των cookies.