Έλαβε επίσημη άδεια στον Καναδά, το πρώτο Bitcoin Exchange Traded Fund. Γιατί κρίνεται σημαντική η εξέλιξη και τι μπορεί να σηματοδοτήσει για την πορεία της τιμής. Το παράδειγμα του χρυσού και οι προσδοκίες.

Η ταχύτητα που κινείται το οικοσύστημα των κρυπτονομισμάτων αποκαλύπτει μια άγρια ομορφιά. Το πόσο δρόμο και το πόσο γρήγορα τον έχει διανύσει το Bitcoin, μπορείτε να το διαπιστώσετε από το παρακάτω βίντεο. Ο πιο γνωστός «γκουρού» παγκοσμίως, ο Ανδρέας Αντωνόπουλος που σε κάθε ομιλία του το 2019 (προ covid-19) γέμιζε ασφυκτικά τεράστιες αίθουσες, πριν κάποια χρόνια, στο όχι και τόσο μακρινό 2013, μίλαγε σε κοινό που δεν… γέμιζε ταξί*.

Αν παρακολουθήσεις τις εξελίξεις στα κρυπτονομίσματα για κάποιο διάστημα, τα νέα από τις παραδοσιακές αγορές σου φαίνονται πως κινούνται σε slow motion. Η παραδοσιακή τραπεζική κινδυνεύει να καταλήξει σαν τις έντυπες εφημερίδες, που το διαδίκτυο τις κατάπιε πριν συνειδητοποιήσουν τι συμβαίνει. Και πολλοί δεν είναι καθόλου χαρούμενοι με αυτό.

Οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο blockchain και τα crypto ετοιμάζουν πολλές ευχάριστες εκπλήξεις που θα ξαφνιάσουν. Η κατηγορία ανθρώπων που θριαμβεύει, είναι εκείνη που συνεχώς επιδιώκει να μάθει και έχει φιλοδοξίες. Ίσως να βρισκόμαστε στην εποχή που οι χρηματοοικονομικοί και τεχνολογικοί κολοσσοί, να παραχωρήσουν την θέση τους σε αυτοματοποιημένες εφαρμογές που χρησιμοποιούν λογισμικό ανοιχτού κώδικα, αποκεντρωμένο.

Η είσοδος της Wall Street

Όταν έκανε την πρώτη τολμηρή κίνηση από πλευράς εισηγμένων ο Michael Saylor τον Αύγουστο, να μετατρέψει το σύνολο των διαθεσίμων της εταιρείας του σε Bitcoin, στην Wall Street πιστέψανε πως τρελάθηκε. Μόλις έξι μήνες αργότερα, χιλιάδες στελέχη επιχειρήσεων και θεσμικών εισρεύσανε στην εκδήλωση του για να μάθουν πως το έκανε. Πως να αντιμετωπίσουν τις νομικές, κανονιστικές και λογιστικές ιδιαιτερότητες. Λέτε να μην έχουν ξεκινήσει κάποιοι την διαδικασία;

Ποια τιμή θεωρείται γελοία υψηλή για το Bitcoin; Καμία, αν κρίνουμε από το ιστορικό του. Όταν δεν είχε καν τιμή, τα 100 δολάρια φαίνονται εξωφρενικά. Για του λόγου το αληθές, ανακαλύψαμε ένα βίντεο όπου κάποιος κατέγραψε την ιστορική στιγμή που το Bitcoin ξεπέρασε για πρώτη φορά τα 100 δολάρια και πανηγυρίζει!. Κατόπιν, τα 1.000 δολάρια θεωρούνταν αδιανόητο νούμερο. Αργότερα τα 10.000, επιστημονική φαντασία.

Σήμερα ακόμα και μεγάλοι οίκοι μιλούν για ποσά από 100.000 δολάρια ενώ δεν λείπουν και προβλέψεις για 1.000.000 δολάρια.

Οι αισιόδοξοι υποστηρίζουν ότι ένα τσουνάμι από μετρητά ετοιμάζεται να εισρεύσει στον χώρο. Κάποιοι το είχαν σκεφτεί ως ενδεχόμενο, αλλά ελάχιστοι το πίστεψαν στα αλήθεια πριν λίγα χρόνια. Υπό αυτή την οπτική μετά τον Elon Musk και την κίνηση του να μετατρέψει μέρος των διαθεσίμων της Tesla σε Bitcoin, θα υπάρξει πίεση από τους μετόχους άλλων εισηγμένων να κάνουν κάτι για να προστατευτούν από τον ενδεχόμενο κίνδυνο του πληθωρισμού. Να προβούν σε διαφοροποίηση του χαρτοφυλακίου των ρευστών διαθεσίμων τους. Η ιδέα ότι μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος να μην διαθέτεις έστω και ελάχιστο ποσό των διαθεσίμων σου σε Bitcoin, αποτελεί πλέον το κυρίαρχο αφήγημα.

Μια νέα ενδιαφέρουσα καινούργια πτυχή του Bitcoin, είναι ότι επιτρέπει σε άτομα που το κατέχουν, να το χρησιμοποιήσουν ως εχέγγυο. Πρόσφατο παράδειγμα η Microstrategy που ανακοίνωσε πως θα εκδώσει ομόλογα με 0% επιτόκιο, μετατρέψιμα σε μετοχές ή μετρητά στην λήξη τους. Στα αρχικά πλάνα της εταιρίας ήταν να εκδώσουν 600 εκατομμύρια προκειμένου να προβούν σε νέες αγορές Bitcoin, αλλά βλέποντας το αυξημένο ενδιαφέρον το ανέβασαν σε 900 εκατομμύρια. Το Bitcoin αποτελεί μόνο ασπίδα προστασίας της αγοραστικής δύναμης, αλλά δημιουργεί επίσης μοναδικές επιλογές χρηματοδότησης.

Τα πρώτα Bitcoin ETF

Έλαβε επίσημη άδεια στον Καναδά, το πρώτο Bitcoin Exchange Traded Fund** (ETF) στη Βόρεια Αμερική, από την εταιρεία Accelerate Financial. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς του Οντάριο έδωσε το πράσινο φως και ξεκίνησε να διαπραγματεύεται στις 18 Φεβρουαρίου. Το fund θα προσφέρει μετοχές τόσο σε δολάρια ΗΠΑ, όσο και σε δολάρια Καναδά, έχοντας ως τέλη διαχείρισης 0,7%.

Ο δημοσιογράφος του Bloomberg, Eric Balchunas, έγραψε στο Twitter ότι το Purpose Bitcoin (BTCC) ξεπέρασε τις προσδοκίες και πως αν συνεχίσει με αυτό το ρυθμό, θα είναι το μεγαλύτερο ETF στον Καναδά σε 20 ημέρες, καθώς έχει ήδη συγκεντρώσει σχεδόν μισό δισεκατομμύριο δολάρια.

Οι εκπλήξεις όμως δεν τελειώνουν εδώ. Σύμφωνα με τον ίδιο δημοσιογράφο, το BTCC ήταν το ETF με τον μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών στο καναδέζικο χρηματιστήριο από την πρώτη κιόλας ημέρα. Δεν το έχω ξαναδεί, αναφέρει ο Eric Balchunas, ο οποίος ειδικεύεται στα ETFs! Όπως εξήγησε, θα ήταν σαν ένα ETF να διαπραγματεύεται περισσότερα από το SPY την πρώτη του μέρα. Και αυτό αφορά μόνο τις συναλλαγές με καναδέζικο δολάριο. Οι συναλλαγές στο αμερικάνικο νόμισμα ήταν το 11ο σε όγκο συναλλαγών.

Δεν είναι όμως το μόνο! Αυτόν τον μήνα ο Καναδάς ενέκρινε και ένα δεύτερο Bitcoin ETF, από την εταιρία Evolve (EBIT). Και δεν σταματάμε εδώ! Ένα τρίτο αναμένεται σύντομα από την CI Financial, που κατέθεσε ενημερωτικό δελτίο για το δικό της ETF Bitcoin.

Γιατί είναι τόσο κρίσιμο το θέμα των ETFs; Για πολλούς, ιδιώτες αλλά κυρίως θεσμικούς, ήταν δύσκολο να αποκτήσουν έκθεση στο Bitcoin λόγω των ιδιαιτεροτήτων του όσο αφορά την φύλαξη. Τα ETFs παρέχουν έναν απλό και αποτελεσματικό τρόπο πρόσβασης στον άγνωστο κόσμο των κρυπτονομισμάτων. Επιτρέπουν στους επενδυτές να έχουν έκθεση σε ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία χωρίς απαραίτητα να τα αγοράζουν ή να τα κατέχουν. Δεδομένου ότι τα ETFs μπορούν να διαπραγματεύονται ελεύθερα σε παραδοσιακά χρηματιστήρια, οι κάτοχοι τους μπορούν έμμεσα να επενδύσουν σε Bitcoin ή άλλα κρυπτονομίσματα.

Άρα η επίδραση τους στην αγορά έχει δύο σκέλη. Πρώτον απαιτεί την αγορά σημαντικών ποσοτήτων από κρυπτονομίσματα ως αντίκρισμα, με αποτέλεσμα η επίδρασή στη ζήτηση να είναι ακαριαία. Ωστόσο ακόμα σημαντικότερο είναι πως θα φέρει σε επαφή πολύ κόσμο που για την ώρα είτε αγνοεί την ύπαρξή τους, είτε δεν τα εμπιστεύεται.

Πως μπορούμε να είμαστε σίγουροι; Υπάρχουν ανάλογα παραδείγματα στο παρελθόν; Ναι, έχουμε. Από τότε που άρχισε να διαπραγματεύεται το ETF του χρυσού τον Μάρτη του 2003, μέσα σε λιγότερο από 10 χρόνια πενταπλασιάστηκε ο χρυσός. Μπορεί να οφείλεται στο ότι ήταν πλέον πολύ εύκολη και χωρίς κόστος συναλλαγών και αποθήκευσης η απόκτηση του, ακόμα και σε μικρή ποσότητα. Μπορεί βέβαια και να αποτελεί σύμπτωση. Όπως και να έχει, η επιβεβαίωση των προβλέψεων και οι απορίες, αναμένεται να λυθούν πολύ πιο γρήγορα από όσο νομίζαμε.

Σημαντική κίνηση από τον Καναδά, αλλά το θέμα είναι τι θα κάνουν στις ΗΠΑ. Για την ώρα η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ δεν έχει εγκρίνει κάποιο ETF σε Bitcoin. Το πλησιέστερο σε αυτό είναι το fund της Grayscale, το οποίο όμως χρεώνει υψηλότερα έξοδα διαχείρισης και κυρίως διαπραγματεύεται με υψηλό premium. Ωστόσο εάν τα ETFs του Καναδά συνεχίσουν να είναι επιτυχημένα, είναι λογικό να περιμένουμε πως αυτό θα ενθαρρύνει τις ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ να επανεξετάσουν το ζήτημα.


Πηγή: euro2day.gr

To bitcoinsgreece.gr χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματική λειτουργία του ιστοτόπου. Με την πλοήγησή σας στο site συμφωνείτε στην αποδοχή των cookies.